26
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

SENDİKALAR, YASALARINDA 'TEK SES' OLAMADI

AB ile müzakerelerde 19. faslın açılmasını sağlayacak olan Sendikalar Yasası ile ilgili Türk-İş ile DİSK birçok noktada uzlaştıklarını fakat Hak-İş'in hükümet yanlısı davranarak yasadaki kısıtlanmasını sürdürmekten yana olduğunu savundular.

Yaklaşık bir yıldır TBMM gündeminde bekleyen 2821 ve 2822 sayılı yasa tasarıları, işvereni de sendikacıları da karşı karşıya getirdi. Referans gazetesinin haberine göre, AB ile müzakarelerde "Sosyal Şart ve İstihdam" başlıklı 19. faslın açılması için çıkması gereken Sendikalar Yasası, Meclis'te kilitlendi. Sendikalar eski yasanın değiştirilmesi için 26 yıldır mücadele ediyor. Hükümet 'sendikalar kendi aralarında uzlaşamıyor' derken Türk-İş ve DİSK ortak nokta olarak ILO standartlarının getirilmesini istiyor ancak yüzde 10'luk işkolu barajı konusunda bu iki konfederasyon arasında görüş ayrılığı bulunuyor. Türk-İş yüzde 10 barajının zamanla indirilmesi isterken DİSK "Türk-İş'in bu talebi kısıtlamaları sürdürür" diyor.

Düzenleme çalışma yaşamının 12 Eylül yasaklarından sıyrılması açısından önemli. Başbakan Erdoğan'ın birkaç gün önce AK Partili'li ilçe belediye başkanları toplantısında "2821 sayılı Sendikalar Kanunu ve 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu önümüzdeki günlerde TBMM gündemine gelecek" açıklaması tartışmaları alevlendirdi.

İşverenin sendikal çatı örgütü TİSK'in yasa tasarılarında odaklandığı tek konu yüzde 50+1 işyeri barajının korunması ve grev yasaklarının devamı. Sendikaların aralarında tartıştıkları konular ise yasa tasarılarındaki yüzde 10 işkolu barajı, yüzde 50 işyeri barajı, işkollarının azaltılması, örgütlenme yöntemi ve grev hakları maddeleri oldu.

Herkesin onayı alındı eleştiriler şık değil
 

www.tempo24.com.tr
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2009 Salı 17:16:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?