24
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

TARSUS'TAKİ ST. PAUL MÜZESİ TEKRAR KİLİSEYE DÖNÜŞMELİ

Türkiye’deki dini azınlıkların “din adamlarının eğitimi ve tayini, din hizmetlerinin ve ibadetlerinin ifası” açısından sıkıntılarının olduğunu pek düşünmediğini belirten Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu,Tarsus’ta bugün müze olarak hizmet veren?St.?Paul Kilisesi’nin tekrar kiliseye dönüştürülmesi yolunda görüş bildirdiklerini söyledi

Fener Rum Patriği Bartholomeos Türkiye’de yaşadıkları sıkıntıları “Çarmıha gerildik” diye dile getirirken, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Türkiye’deki dini azınlıkların “din adamlarının eğitimi ve tayini, din hizmetlerinin ve ibadetlerinin ifası” açısından sıkıntılarının olduğunu pek düşünmediğini belirtti “Ama sıkıntı varsa giderilmeli” dedi. Farklı din mensuplarına saygılı olmanın onların dinini onaylamak anlamına gelmediğini belirten Bardakoğlu, “Sadece bizim gibi düşünenler ve bizim gibi inananlara saygı duyarsak, bu dünya hayatını cehenneme çeviririz” dedi. Bardakoğlu, şöyle devam etti:

“Biz diğer din mensuplarına karşı saygı ve anlayış içinde olmuş, onların özgürlüklerini tanımışızdır. Türkiye’deki dini azınlıkların bu özgürlüklerden bugüne kadar yararlandığını ve Türkiye’de inancı, dini ve mezhebi sebebiyle kimsenin bir horlanmaya maruz kalmadığını görüyorum. İncinme, incitme, horlanma, farklı dine, inanca mensup olduğu için farklı muamele görme bizim inancımızda hiç yoktur. Türkiye’deki Hıristiyan ve Yahudilerin eşit haklara sahip vatandaşlar olarak yaşadığını açık bir şekilde görüyoruz. Kendi dini hizmet ve eğitimlerini yapıyor, kendi din adamlarını kendi seçiyor.”

Tarsus’taki kilise
Diyanet İşleri Başkanı, Tarsus’ta bugün müze olarak hizmet veren St. Paul Kilisesi’nin Hıristiyanlığın en eski kiliselerinden biri olduğunu ve tekrar kiliseye dönüştürülmesi yolunda görüş bildirdiklerini anlattı.

Türkiye’de farklı dinlere karşı hoşgörünün azaldığını gösteren araştırmanın anımsatıldığı Bardakoğlu, anımsatılınca, son dönemdeki ayrıştırmacı, kategorize eden siyasi nitelikteki tartışmaların ve tüm dünyada “İslamifobia” ve “karikatür krizi” gibi din eksenindeki çatışmaların Türkiye’yi de etkilediğini söyledi.

sırlardır var olan hoşgörü geleneğinin bu sebeple bugünlerde zayıflamış olabileceğini ifade eden Bardakoğlu, “Dini tartışmalar siyasi alana çekildiği, siyasi mekanizmalar güncel konuları din ekseninde tartışmaya, dinler ve mensupları hakkında genellemeci bir yaklaşımla itham ve korkular üretilmeye başlandığı vakit insanlar haliyle farklı inanç mensuplarına farklı şekilde bakmaya başlıyor” dedi.

Ruhban Okulu
Bardakoğlu, Ruhban Okulu’nun da din özgürlükleri kapsamında çözülmesi gereken bir konu olduğunu vurgulayarak, “Din özgürlükleri bağlamında bu konular rahatlıkla konuşulup çözülebilir” diye konuştu.
Bardakoğlu, Balkanlar, Batı Trakya, Gürcistan gibi ülkelerdeki Müslümanların din özgürlüğünden yeterince istifade edemediğini, buralarda yer yer cami yapımına izin verilmediğini, Müslümanların dini idarelerine ait vakıf mülklerinin iade edilmediğini, birçok caminin, cemaati bulunduğu halde farklı amaçlarla kullanıldığını söyledi.

Günümüzde anıt müze olarak hizmet veren St.?Paul Kilisesi, Türkiye’de, Hıristiyanlar için kutsal olan?17 mekândan biri... Müzede geçtiğimiz haziranda St. Paul yılının son gününde bir tören düzenlenmiş, geniş bir katılım olmuştu.

Tarsuslu St.?Paul Hıristiyanlığı yaydı
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun, Tarsus’ta, ‘tekrar kiliseye dönüştürülmesi için görüş bildirdiklerini’ söylediği S. Paul Kilisesi Katolikler tarafından en kutsal yerlerden biri olarak kabul ediliyor.

St. Paul, Hıristiyanlıkta “dinin yayılmasında büyük çaba gösteren bir aziz” olarak görülüyor. Çeşitli kaynaklarda M.S. 8’de Yahudi bir ailenin çocuğu olarak Tarsus’ta doğduğu, Şam’a yaptığı geziden dönerken İsa Peygamber ile karşılaşıp Hıristiyan olduğu, ardından dinini yaymak için Türkiye’nin birçok yerine gittiği anlatılıyor.

1800’lerde yapılan kilise halen anıt müze olarak hizmet veriyor. Bu kilise, valiliklerden önceden izin alınarak ayin, sempozyum gibi etkinliklerin düzenlenebildiği ve Hıristiyanlar için kutsal olan Türkiye’deki 17 mekândan biri.
Vatikan da 29 Haziran 2008’den itibaren bir yılı “St. Paul Yılı” ilan etmişti.

St. Paul yılının son günü olan 29 Haziran 2009’da anıt müzede düzenlenen törene yoğun katılım olmuştu. Bu törende konuşan Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz “Almanya’da 4 milyon Müslüman yaşıyor ve dinini özgürce yaşıyor. Türkiye’de çok daha az Hıristiyan var. Tarsus St. Paul’ün doğduğu yerdir. Tarsus’taki anıt müze olarak adlandırılan kilise ibadete açılmalıdır” diyerek, bu konudaki talepleri dile getirmişti.

AA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2010 Çarşamba 22:59:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?