16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

700 milyon dolarlık şüphe

İskoç işadamı Stewart’ın Ayfon projesinin bir benzerini Riverhead Kasabası’nda yapmaya çalıştığını ortaya çıkaran gazeteci Elizabeth Moore, Newsday Gazetesi’ne, "700 milyon dolarlık bir düzmece. Plan buydu. Ta ki Türk gazetesi konuyu manşetine taşıyana kadar" diye yazdı. Riverhead yetlilileri de, Stewart’a, sermayesini kanıtlayana kadar teklifini kabul etmeyeceklerini bildirdi.

AFYON’da kapalı "Kar Vadisi" kurmayı vadeden İskoç işadamı Tom Stewart, ABD’deki benzer projesinde kötü bir yanıt aldı. Riverhead yetkilileri, Stewart’a "yeterli sermayesi olduğunu kanıtlayana kadar teklifini kabul etmeyeceklerini" ilettiler. Hürriyet’in "Kar vadisi mi, kar volisi mi" haberi, önceki gün Amerika’da yankılandı. New Yok’ta yayınlanan yerel bir gazete olan Newsday’in dünkü sayısında "700 milyon dolarlık şüphe" başlıklı haberde, Hürriyet’in manşetinin oyunu bozduğunu yazıldı. Elizabeth Moore’un kaleme aldığı yazıda, Türkiye’deki gelişmelere şöyle değinildi:

"700 milyon dolarlık bir düzmece? Plan buydu. Ta ki bir Türk gazetesi Tom Stewart’ın Riverhead Kasabası Yönetim Kurulu’na sunduğu teklifi ve kişisel mali sorunlarını hafta sonunda manşetine taşıyana kadar. Stewart, Afyon’daki projesini iki hafta önce Riverhead’de daha önceden donanmaya ait 755 akrelik alana bölgedeki en yüksek binayı dikmek için teklifte bulunurken, kanıt olarak sundu. Avukatı, Riverhead yetkililerine Türkiye’deki inşaatın bir ay içinde başlayacağını söyledi."

SERMAYENİ KANITLA

Türkiye’deki durumun Stewart’ın avukatının verdiği bilgiden farklı olduğu vurgulanan yazıda, Hürriyet’in haberiyle ortaya çıkan durum değerlendirildi. CHP milletvekili Abdülkadir Ateş’in TBMM’ye konuyla ilgili olarak soru önergesi verdiği bilgisi verilen yazıda, "Newsday Gazetesinde Stewart’ın iflas ettiğini ve aynı tip kayak vadisi inşa etmek için eskiden yaptığı tekliflerde ortakları tarafından dümene uğradığını iddia ettiğinin yazılması üzerine, Riverhead yetkilileri, Stewart yeterli sermayesi olduğunu kanıtlayana kadar teklifini kabul etmeyeceklerini belirttiler" denildi. Yazının son bölümünde Stewart’ın, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in de Afyonlu olduğuna dair sözleri de aktarıldı: "Stewart hafta sonu Türkiye’den ayrıldı. Stewart’ın Türkiye’deki projesine mali destekçi arayan Belçikalı bir avukat olan Frederick van Zweeden, başlangıç sermayesi koyacak özel bir yatırımcı bulmak için gün aşırı çalıştığını söyledi. Zweeden, Türkiye’nin önümüzdeki üç ay içinde Stewart’ın ülkeye 15 milyon aktarmasını beklediğini belirtti. Bu kaynağın aktarılması, Stewart’ın Türkiye’deki arsayı rehnetmesini sağlar ve diğer yatırımcıların beklentilerini karşılar.

SEZER’İ BİLE KULLANDI

Türk yetkilileri ise bu planın gerçekleşmeyeceğini söylüyor. AKP Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba cumartesi günü Hürriyet gazetesine ’Arsayı maddi teminat olarak gösteremezler’ dedi. Van Zweeden, Stewart’ın kişisel iflasının öz sermaye ortağı bulmasını zorlaştırdığını kabul etti. Ancak Stewart yönetim kurulunun kararlarını başkalarına bıraktığı sürece, yatırımcıların korunacağını söyledi. Stewart, Newsday gazetesine Türkiye’nin desteğinden emin olduğunu belirtti. ’Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Afyon’da doğdu. Geçen hafta Afyon’daki belgelerin resmi olarak Stewart’a teslim edilmesi gerekiyordu. Ancak Cumartesi günü Stewart evine eli boş ve yanlış anlaşıldığını savunarak döndü ve (Bence bu bir bekle-ve-gör-vaziyeti) dedi."
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2007 Perşembe 09:37:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?