19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

"Dilovası'nı boşaltın, kanser tehlikesi!"

Yaşanan kanser vakalarının ardından kurulan Dilovası Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı taslak raporda, Dilovası OSB içindeki Yeni Yıldız ve Fatih mahallelerinin boşaltılması önerildi.

TBMM Dilovası Araştırma Komisyonu'nun taslak raporunda, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) içindeki Yeni Yıldız Mahallesi ile Fatih Mahallesi'nin boşaltılması önerildi. Raporda, "Bu mahallelerin kamulaştırma çalışması bir an önce tamamlanmalıdır. Sanayicilerin, çevre kirliliğinin giderilmesindeki duyarlılıklarının göstergesi olarak, kamulaştırma maliyetinin Dilovası OSB yönetimcinde karşılanması uygun olacaktır" denildi.

TIBBİ AFET BÖLGESİ
Sorunların ve çözüm önerilerinin sıralandığı raporda, çevresel kirleticiler göz önüne alındığında, Dilovası'nda öncelikli müdahale edilmesi gereken bir halk sağlığı sorunu olabileceği uyarısında bulunuldu. Rapora göre, Dilovası'nda kanserden kaynaklı ölümler, Türkiye ortalamasından 2.6; dünyadakinden ise 2.7 kat daha fazla görülüyor. Dilovası'nda kansere bağlı ölümler içindeki akciğer ve mide kanseri ölüm oranları, dünyadakinin 2.6 katı, prostat kanserinde ölüm oranları ise 3.2 katı.

Dilovası'nda 10 yıl ve daha uzun süre yaşayanlarda kanser nedeniyle ölme riski, 10 yıldan az yaşayanlara göre 4.4 kat daha fazla. Raporda, bölgenin tıbbi afet bölgesi olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği konusunda karar verilmesi istendi.

SANAYİYE SINIRLAMA
Dilovası'nda yeni sanayi tesisi kurulması; mevcut tesislerin kapasite artırma taleplerinin dikkatle değerlendirilmesi ve mümkün olduğu ölçüde sınırlandırılması istendi. Rapordaki çözüm önerilerinden bazıları ise şöyle: "Dilovası OSB içinde kalmasına rağmen, imar planında yerleşim alanı olarak lekelenmiş Yeni Yıldız Mahallesi ile imar planında orman ve 2B kapsamındaki orman alanında yerleşik Fatih Mahallesi'nin boşaltılması gerekmektedir. Dilovası'nda faaliyet gösteren fabrikaların endüstriyel atıklarının bertaraf etmede duyarlı davranmadıkları tespit edilmiştir. Çevre ve Orman Bakanlığınca yürütülen etüt çalışmaları sonucu, ülke genelinde 5 adet tehlikeli atık yakma ve depolama tesisinin kurulmasının yeterli ve ekonomik olacağı, Marmara Bölgesinde biri Trakya diğeri ise Anadolu yakasında olmak üzere 2 adet tehlikeli atık yakma ve depolama tesisi öngörülmüştür."
Yeni Şafak
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2006 Pazar 07:20:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?