20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

"Hükümet yargıyı sindirmeye çalışıyor"


CHP lideri, hükümetin yargıyı etkisiz kılmaya, baskı altına almaya çalıştığını savundu. Baykal, ‘Amaçları yargıyı siyasi denetimin altına almak. Bu Türkiye’yi çığırından çıkarır’ diye konuştu


CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetin, yargıyı etkisiz kılmaya, baskı altına almaya ve sindirmeye çalıştığını söyledi. Baykal, Sabah ve ATV’yi satın alan Çalık grubuna devlet bankasından teminatsız kredi verildiğini, aynı koşullarda bir başkasının kredi istemesi durumunda ise bankanın bu krediyi vermediğini kaydetti.
Baykal, İstanbul’da Kadıköy Belediyesi tarafından Kozyatağı’nda yaptırılan Belediye Meclis Binası ve Kozyatağı Kültür Merkezi’nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, hükümetin devletin bütün kurumlarıyla kavgalı olduğunu söyledi. Baykal, “bugüne kadar hiç kimsenin Anayasa’nın temel ilkeleriyle bu dönemdeki kadar kavga etmediğini” belirterek, “O temel ilkelerden birisi laiklik ilkesi. Laiklik ilkesiyle kavgaları var” dedi.

Ram’ tepkisi
Baykal, iktidarın yargının kumanda merkezi olan Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu’na atamaları yapmak istediğini savunarak, “Siz, yargıyı kendi siyasi emelleriniz için oyuncak gibi kullanma peşindesiniz. Yargının bağımsızlığını ortadan kaldıracaklar. Amaçları, yargıyı siyasi denetimin altına almak. Bu, Türkiye’yi çığırından çıkarır” diye konuştu. 

Sabah ve ATV’nin satış sürecine de değinen Baykal, pek çok firmanın ilgi göstermesine rağmen daha sonra bundan vazgeçtiğini, “Sabah ve ATV’yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın damadının başında olduğunu firmanın aldığını, ancak paranın 750 milyon dolarının da devlet bankasından kredi olarak verildiğini” söyledi. İktidarın medyayı kontrol altına almayı istediğini ve kendi medyasını yarattığını kaydeden Baykal, “Demokrasi, 4-5 yılda bir sandığa gidip oyları aldıktan sonra ‘ben istediğimi yaparım’ demek mi? Demokraside hukuk, kural, anayasa, yargı, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay yok mu? Hesap vermek yok mu? Türkiye’de birileri ‘ben oyu aldım, herkes bana ram olacak’ diyor. Demokraside, ram olmak (boyun eğmek) diye bir şey yoktur. Demokraside hukuk vardır” dedi

Milliyet
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2008 Perşembe 14:16:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?