19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

"Öz soruşturması hızlansın"

İstanbul Barosu eski Başkanı Turgut Kazan, Adalet Bakanlığı’na bir dilekçe yazarak Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz hakkında soruşturma izni verilmesi yönündeki başvurusunun hızlandırılmasını istedi.

Kazan, Adalet Bakanlığı’na yaptığı başvuruda, “Yargılama süreci geciktikçe, yeni ihlaller ve acılar yaşanıyor. Bu nedenle, yargılama sürecinin hızlandırılmasını, öncelikli inceleme yapılarak çok erken bir duruşma günü verilmesini diliyor, durumu takdirlerinize sunuyorum” dedi.

Kazan, avukatı Halil Sevinç imzasıyla Adalet Bakanlığı’na gönderdiği soruşturma izni talebinin öncelikli olarak görüşülüp değerlendirilmesi yönündeki başvurusunda şu görüşleri dile getirildi:

“Müvekkilim, Ergenekon soruşturmasının daha 5. operasyonunda, soruşturmayı yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün, Ceza Muhakemeleri Kanunu’na aykırı ve ucu açık bir soruşturma yürüttüğünü, bu tutumuyla görevini kötüye kullandığını ve bir korku imparatorluğu yarattığını belirterek, (2802 sayılı yasanın 82. maddesi uyarınca) soruşturma izni verilmesi için Adalet Bakanlığı’na başvurmuştur.

Bakanlık süresi içinde başvuruyu cevaplamayınca, red niteliğindeki menfi işlemin iptali için, bu davayı açtık. Davalı idarenin cevabı geldi. Biz cevaba cevabımızı verdik. Ancak, 5. operasyon aşamasında yapılan başvuru çözülmediği için, 10 ay daha geçti ve 10 operasyon yaşandı.

Dava dilekçesinde belirttiğimiz gibi, bu süreçte makul sürede dava açılıp yargılansaydı, mahkum olsa bile, cumhurbaşkanı affıyla tedavi imkanına kavuşacak bir insan öldü. 2008 temmuz başında (6. operasyon) tutuklanan insanlar için, henüz dava bile açılmadı. Ve operasyonlarda, 10.suna ulaşıldı. Yargıtay Başsavcılığı yapmış bir hukukçu, hukuka açıkça aykırı, inanılmaz bir arama uygulamasının mağduru oldu.”

ANKA
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2009 Cuma 13:02:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?