19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

1 Mayıs'a polis müdahalesi

1 mayısİzmir'deki 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları sırasında polis, kontrol noktasına kaldırım ve parke taşları atan gruba müdahale etti, yaralılar var. İstanbul'da ise Taksim Meydanı'nda izinsiz gösteri yapmak isteyen 8'i kadın, 34 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs kutlamalarını MOBESE Merkezi'ndeki kamera görüntülerinden takip etti.

Güler'in verdiği bilgilere göre, TÜYAP önünde 500 kişilik bir grup açıklama yaptı, Kadıköy'deki alanda yaklaşık 7 bin, Kartal'da ise bin 500 kişi toplandı.

Kutlama alanlarının 24 ayrı kamera ile izlendiğini ifade eden Güler, kutlamalar çerçevesinde yaklaşık 6 bin polisin görev yaptığını, ayrıca jandarmanın da hazır bulundurulduğunu kaydetti.

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın da Kadıköy ve Kartal'daki kutlamaları yerinde izlediği belirtildi.

İstanbul'da durum

Taksim:
Taksim'deki 1 Mayıs kutlamaları sürerken, izinsiz açıklama yapmak isteyen göstericilere polis cop ve bibergazıyla müdahale etti. Çıkan olaylarda 34 gösterici gözaltına alındı.

Kadıköy:
Kadıköy Meydanı'ndaki mitinge katılım ise büyük. Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi'nden yola çıkan kortejde yer alan ve her biri ayrı ayrı sarı, kırmızı ve yeşil renkli tişört giyenlerden oluşan bir grup, bölücü terör örgütü lehine slogan attı.

Demokratik Toplum Partisi (DTP) ile Ezilenlerin Sosyalist Platformu'na (ESP) üye eylemciler ise, 1 Mayıs kutlamalarının yapıldığı Kadıköy İskele Meydanı'ndaki dağılımlar sırasında birbirlerine girdi.

Göstericiler birlerine pankart ve flama sopaları ile saldırdı. Kavgada sopa ve pet şişeler havada uçuştu. Kavga sırasında DTP'liler "Biji Serok Apo" şeklinde slogan atarken, ESP'liler de "Yaşasın halkların kardeşliği" şeklindeki sloganla karşılık verdi.

Kavga, grupların bölgeden uzaklaştırılması ile sona erdi. Kavganın ardından Kadıköy Meydanı, flama sopaları ve pet şişelerle doldu.

Korteje siyah-beyaz formalarıyla katılan BJK Çarşı Grubu taraftarları da "Çarşı savaşa karşı" şeklinde slogan attı.

Yaklaşık 20 kişiden oluşan lezbiyen ve eşcinsellerin oluşturduğu grup da, çeşitli sorunlarına ilişkin pankart taşıyarak "çürük değil, eşcinseliz. Askere de gitmeyeceğiz" sloganı attı.

Kartal:
Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) Kartal Meydanı'nda düzenlediği miting de başladı. TKP'nin mitingine destek vermek amacıyla meydana otomobiliyle giren sinema sanatçısı İlyas Salman, aracını sık sık durdurunca polisin dikkatini çekti.

Trafik polislerince durdurulan ve alkol muayenesi yapılan Salman'ın, 400 promil alkollü olduğu belirlendi.

İl il 1 Mayıs kutlamaları

Ankara'da da 1 Mayıs kutlamaları Tandoğan Meydanı'nda yapılıyor.

Batman, Ordu, Hakkari ve Yüksekova'daki kutlamalar ise bir gün önce yapıldı. Hakkari ve Yüksekova'daki 1 mayıs kutlamaları sönük geçti.

İzmir:
Kentteki 1 Mayıs kutlamalarında polis kontrol noktasına kaldırım ve parke taşları atan gruba, polis müdahale etti.

Kendilerini 'Ezilenlerin Sosyalist Platformu' olarak adlandıran bir grup, Cumhuriyet Meydanı'ndan mitingin yapılacağı Gündoğdu Meydanı'na doğru ilerlerken, İzmir Ticaret Odası Lokali yanındaki polis kontrol noktasında görevlilere, yoldaki kaldırım ve parke taşlarını sökerek atmaya başladı.

Bir süre müdahale etmeden bekleyen güvenlik güçleri, saldırıların sürmesi üzerine çevik kuvvete bağlı ekiplerle takviye edildi. Göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullanan ekipler, kaçan eylemcileri Gündoğdu Meydanı'na doğru kovalamaya başladı.

Bu sırada polisin müdahalesi ve yaşanan izdihamdan dolayı bazı göstericiler yaralandı.

Gündoğdu Meydanı yakınındaki bir bölgeye çekilen göstericiler, burada da yoldaki taşları sökerek yanlarına aldı. Kordondaki işyerlerini taşlamaya başlayan göstericilerin eylemleri hala sürüyor.

Polis, göstericilere yakın bölgeyi kordon altında tutarken, eylemciler, basın mensuplarını çekim yapmamaları doğrultusunda uyardı.

Mersin:
Mersin'de, 1 Mayıs kutlamalarında provokatif eylem hazırlığı içinde oldukları iddiasıyla terör örgütü TKP/ML konferans örgütü üyesi iki kişi yakalandı. Ekipler eylem hazırlığında oldukları tespit edilen S.K. ve S.E.'yi molotofkokteyli yapımında kullanılan malzemelerle yakaladı.

Yetkililer, adliyeye sevkedilen iki kişinin, daha önce de dört ayrı ATM cihazına molotofkokteyli atılması, terör örgütü sloganlarının duvarlara yazılması olaylarına karıştıklarının anlaşıldığını belirtti.

Bu arada, kentteki 1 Mayıs kutlamalarında polis ve 50 kişilik bir grup arasında arbede çıktı. Çevik kuvvet göstericileri bir sokakta kontrol altına aldı. Yürüyüş devam ediyor.

Diyarbakır:
Diyarbakır Valiliği tarafından İstasyon Meydanı'nda kutlanmasına izin verilmeyen 1 Mayıs, izinsiz olarak Belediye Konutevi önünde yapılan basın açıklaması ile kutlandı.

Yaklaşık 500 sendika üyesi, Emek Platformu'nun organizasyonunda toplandı. Türkçe ve Kürtçe "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları atan grubu polis kameraya çekti. Grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Diyarbakır Kayapınar Belediyesi işçileri de, 1 Mayıs'ı davul-zurna eşliğinde halay çekerek kutladı. İKürtçe 'Yaşasın 1 Mayıs' sloganları atan işçilere Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin'de destek verdi.

Polisin uzaktan izlediği işçilerin 1 Mayıs kutlaması yapılan basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde sona erdi.

Şanlıurfa:
Kentte 1 Mayıs kutlamaları çerçevesinde Karakoyun İş Merkezi önünde toplanan Hizmet-İş Sendikası üyesi bir grup, 1 Mayıs İşçi Bayramını davul-zurna eşliğinde kutladı.

Kars:
Yol-İş Sendikası Kars Şube Başkanı Ahmet Karabulut, 1 Mayıs'ın, işçiler için anlamlı bir gün olduğunu belirtti. Karabulut, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Mayıs'ın, emeğin ve alın terinin günü olduğunu ifade etti.

Elazığ:
Elazığ'da 1 Mayıs kutlamalarında oturma eylemi yapmak isteyen, yasa dışı DHKP-C örgütü üyesi oldukları iddia edilen grupla polis arasında arbede çıktı.

İstasyon Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamalarına katılmak için gelen ve yasa dışı DHKPC örgütü üyesi oldukları iddia edilen gruptakiler, Korgeneral Hulisi Sayın Lisesi önünde oturma eylemi yapmak istedi. Bu sırada lise öğrencilerinden bir grup, slogan atarak tepki gösterdiler.

Polis, dağılmaları uyarısına rağmen oturma eylemini sürdüren gruba müdahale etti. Çıkan arbedede polise taşla saldıran grup üyeleri gözaltına alındı.

Tunceli:
1 Mayıs için Kışla Meydanı'nda toplanan yaklaşık bin kişi halay çekerek, basın açıklaması yaptı. Polisin yoğun önlem aldığı mitinge katılanlar daha sonra dağıldı.

Ankara'da 1 Mayıs kutlaması

Başkentteki 1 Mayıs kutlamalarına katılacak gruplar, mitingin gerçekleştirileceği Tandoğan Meydanı'nda toplanmaya başladılar. Türk-İş'e bağlı sendikalar, CHP, İşçi Partisi, Emeğin Partisi ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri, Talatpaşa Bulvarı'nda kortej oluşturdu. Türk-İş pankartı ardında toplanan sendika yöneticileri ve üyeler, alfabetik sırayla yürüyüşe geçtiler. Kortejde Türk-İş'e bağlı sendikalar ile CHP ve İşçi Partisi üyeleri, Türk Bayrakları ile yer aldı.

CHP Ankara Milletvekili Bayram Meral, CHP Ankara İl örgütü üyeleri ile birlikte korteje katıldı.
Tezkoop-İş Sendikası üyeleri, yürüyüş sırasında “Adımız geçici, sıfatımız köledir, geçici işçilik utancına son verilmelidir” pankartı açarken, TÜM-TİS Sendikası da “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği” dövizi taşıdılar.

Şeker-İş Sendikası üyeleri ise “Ey Türk Milleti, şeker pancarı ve şeker fabrikalarına sahip çık”, “Sayın Başbakanım, kendi ülkemizde kendi şekerimizi satalım”, “Pancar çiftçisine Kasımpaşalı, Cargill'e Amerikalı” dövizleri açtı. “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi” sloganı atan İşçi Partisi üyeleri de, “NATO'ya hayır, üsler kapatılsın, ABD defol” pankartı taşıdı. Müzik eşliğinde halay çeken gruplar, çeşitli sloganlar attılar.


İlyas Salman mitinge alkollü geldi

Öte yandan İstanbul'da TKP’nin mitingine destek vermek amacıyla meydana otomobiliyle giren sinema sanatçısı İlyas Salman, aracını sık sık durdurunca polisin dikkatini çekti. 

Trafik polislerince durdurulan ve alkol muayenesi yapılan Salman’ın, 400 promil alkollü olduğu belirlendi. Üzerinde sürücü belgesi ve herhangi bir kimlik belgesi bulunmadığını belirten Salman hakkında, tutanak düzenlendi. 

Tutanağa göre Salman, 3 gün içinde Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne giderek buradan Kartal Adliyesi’ne sevk edilecek. 

Salman, kontrol sırasında polise bir bira içtiğini ifade ederken, kimlik konusunda da, "Benim yüzüm kimliğim" şeklinde konuştu. 

Polisin araştırmasında, Salman’ın ehliyetinin daha önce yine trafik kontrolü sırasında alkollü araç kullanırken tespit edilmesi sırasında alındığı belirlendi.
.
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2006 Pazartesi 13:55:56
Güncelleme :1 Mayıs 2006 Pazartesi 17:52:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?