30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

100 bin kişi Kazlıçeşme'de

DİYARBAKIR'DA NEVRUZ KUTLAMALARI BAŞLADI

Diyarbakırlılar bugün sabahın erken saatlerinde Nevruz'un yapılacağı alana akın ederken, Nevruz'da konuşan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Ahmet Türk, barış için kervanın yola çıktığını söyledi.

Diyarbakır'da bugün sabahın erken saatlerinde yüz binlerce kişi Nevruz'un yapılacağı alana akın etti. Nevruz kutlamalarına Danimarka, Fransa, İtalya, İsveç, Norveç, Bask bölgesi, İngiltere, Kuzey Irak'tan çok sayıda parlamenter, Belediye Başkanı ve Meclis üyeleri katılırken ayrıca DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak, Akın Birdal, belediye başkanları katıldı. Müzik eşliğinde başlayan kutlamalar halaylar eşliğinde devam ederken ilk açılış konuşmasını DTK Eş Başkanı Ahmet Türk yaptı. Türk, "Bugün Diyarbakır'da Nevruz ateşi yükseliyor. Bütün inançları kucaklıyoruz. Kürt sorunu çözümü için bütün kürtler birlik ve beraberlik içerisinde kucaklaşmalıdır. Bugün kürt sorununun çözülmesi için diyalog yolunun açılması gerekiyor. Öcalan çözüm önerilerini dikkate alınmalıdır ve barış yolunu açmaları gerekmektedir. Gelin elinizi Kürtlere uzatın gelin elinizi Kürtlerin liderine uzatın. Barış fırsatı halen vardır. Kürt halkı özgürlüğü için elini uzatmıştır, siz de gelin size uzatılan bu eli tutun barış için beraber adım atalım. Bugün sizin burada bulunmanız, birliğiniz, bu mücadelede büyük bir adım atmıştır. Barış çadırı açılmıştır bu da kürt sorununun çözümü içindir. Ey Diyarbakır halkı, 12 Haziran'da genel seçim vardır. Kürt halkı da kendi sesine kulak vermeli ve kendi halkının iradesini göstermelidir. 12 Haziran'da halkın fikir ve iradesi ortaya çıkacktır. Özgürlüğün sesi ortaya çıkacaktır. Yolunuz açık olsun" dedi.

Gülten Kışanak ise, "Nevruzunuz kutlu olsun. Bugün başkaldırıdır, mücadele günüdür, var olma günüdür, kürt halkının günüdür. Nevruzunuz kutlu olsun. Diyarbakır nevruzdur, nevruz özgürlüktür, barıştır. Değerli halkımız bugün Libya'da halkın taleplerine karşı bomba yağdırıyorlar. Kınıyoruz. Biz bir an önce uluslararası güçlerin operasyonu durdurması ve Kaddafi'nin iktidarı halka teslim etmesini istiyoruz. Bugün bu meydanda barışı haykırmak için buradayız. Kürt halkı demokratik mücadelede ısrarcı ama burada kürt halkı en güzel cevabı verdi. Bu halkı kimse tasviye edemez. Sayın Öcalan da yol haritası ile çözüme katkı sunmak istiyor, Kürt halkı da artık Öcalan'ı arasında görmek istiyor. Değerli halkımız 2011 yılı nevruz meydanlarından başlayarak çözüm yılı olacaktır. Biz kendimize ve halkımıza güveniyoruz. Biz inanıyoruz 2011 yılı demokratik bir anayasayı yapma yılı olacaktır. 6 gerilla yaşamını yitirdi. Bu 6 Kürt genci neden katledildi? Sayın Başbakan'a sesleniyoruz. Bu operasyonları artık durdurun. Artık gençlerin üzerine tankları, topları göndermeyin. Görüyorsun işte Kürt halkı burada özgürlük istiyor, barış istiyor, kardeşlik istiyor. Bu meydanın sesine kulak ver. Artık yeter, yeter, yeter... Biz o 6 gerillayı buradan saygıyla anıyoruz. Onları da Nevruz şehitlerinin kervanında sayıyoruz. Onların fedakarlığı, onların yiğitliği, bu ülkeye mutlaka bir gün barışı getirecektir. Saygıyla onları anıyoruz. Buradan kürt halkına çağrıda bulunuyoruz. Kürt halkı demokratik anayasada Demokratik özerkliği inşa etme zamanı geldi. Kürt halkı kendi kimliği ile yaşamak istiyor. Demokratik anayasa tüm kimlikleri güvence altına almalı. Yine Kürtçe ve tüm ana dillerin engellerinin kaldırılmasını istiyoruz ve ana dilimiz ile konuşmasını istiyoruz. Biz barış elini tutacak birini bekliyoruz. Tüm Türkiye halkı ile birlikte yaşamaya hazırız sizde yaşamaya hazırmısınız. Amed seçimini yaptı. Amed halkı özgürlüğü seçti, barışı seçti, demokrasiyi kardeşliği seçti. Kutluyoruzm sizi. Tekçi zihniyette ve operasyonda ısrar edenler 12 Haziranda sandığa gömülecekler. Şimdi özgürlük için yollara düşme zamanı" şeklinde konuştu.

İSTANBUL

Kazlıçeşme'de polis, sabahın erken saatlerinden itibaren yoğun güvenlik önlemi aldı. Meydana çıkan birçok yol saat 07.30'dan itibaren tirafiğe kapatıldı. Meydana gelenler üstleri arandıktan sonra içeri alındı. Sıkı bir denetimden geçirilen vatandaşların ellerindeki pankartlarda incelendi. Polise göre kutlamalara 100 bin kişiden fazla katılım oldu. Kutlamalar kapsamında BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş yaptığı konuşmada AK Parti hükümetine yüklendi.

Alanda dikkat çeken tek tip giyimli grubun kıyafeti ve PKK'nın simgesi haline gelen ayakkabıları da dikkat çekti. Grup zafer işareti yaparak düzenli yürüyüş eşliğinde Kürtçe marş okudu

Etkinlik, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP milletvekilleri Ufuk Uras ve Sebahat Tuncel’in, sahnenin önüne konulan yaklaşık 3.5 metre uzunluğundaki meşaleleri yakmasıyla başladı. Ardından terör örgütü ele başının gönderdiği mesaj okundu.

Konuşmasına Kürtçe, katılımcıların Nevruz’unu kutlayarak başlayan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 2011 Nevruzu’nun herkes açısından tarihi bir Nevruz olacağını söyledi.

Bir dönemler Türkiye’de Nevruz ateşinin bile yasak olduğunu ifade eden Demirtaş, "Ama Nevruz, Nevruz direnişçileri sayesinde kendi küllerinden, kendini yeniden yaratan bir özgürlük bayramına dönüştü. Bu nedenle bütün Ortadoğu halklarının özgürlük ve özgürleşme bayramı olarak tarihe geçecek bir Nevruz olacaktır. 2011 Nevruzu, Türkiye’de Kürt sorununun barış ve demokrasi için çözümünün de başlangıcı olmalıdır artık. 2011 yılında Türkiye’nin en temel sorunlarının artık çözülmesi gerekir. 2012’de Türkiye’nin Kürt sorunu olmayacaktır. Ya hükümet bu sese kulak verecek ya da halk özgürlük yürüyüşüyle, kendi çözümünü kendisi inşa edecek. 2011 Nevruzu, özgürlük Nevruzu’dur, çözüm Nevruzu’dur" şeklinde konuştu.

"Eğer gerçekten bir çözüm projeleri olsa, gerçekten Demokratik Açılım konusunda ellerinde somut tek bir proje olsa çıkıp açıklarlardı ama böyle bir zihniyetleri yok" diyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz kimseyle pazarlık etmiyoruz. Bizim meselemiz pazarlık konusu edilemeyecek kadar değerlidir. Siz tüccar olabilirsiniz, siz her şeyi alınıp-satılır görebilirsiniz ama bizim açımızdan bir pazarlık söz konusu değildir. Önümüzdeki dönem Türkiye’nin en önemli tarihi seçimini yapacağız. 2011 seçimleri bizler açısından, bir milletvekili yarışı olmayacaktır. Bizler, ’Demokratik ulus bloku etrafında birleşerek, bu ülkede biz de varız, biz çoğuz, az değiliz, elitlere karşı bizi ezmeye çalışanlara karşı Türkiye’nin en büyük gücüyüz’ demek için önümüzdeki seçimler tarihi bir fırsattır.

Eğer ’analar ağlamasın’ diyorsa bir Başbakan, bu konuda samimiyse, o Kürt gençlerinin anası yok mu? Eğer anaların gözyaşını dindirmek konusunda samimiyseniz, neden operasyonları durdurmuyorsunuz? Eğer barış konusunda samimiyseniz, bugün İmralı’da, Öcalan’la yürüyen diyalog, bizler açısından da önemli. Bizlerin de desteklediği, bugüne kadar çağrısını yaptığı bir süreçtir.

’Bir yandan diyalog, bir yandan müzakere yürütüyoruz, öteki yandan askeri operasyon, siyasi operasyonla tasfiye politikası yürüteceğiz’ diyorsanız, bunun altında kalırsınız." Ufuk Uras ise Nevruz Bayramı’nın herkesin yüreğini aydınlatmasını dileyerek, "Artık barış, eşitlik, halkların kardeşliği olsun. Bu Nevruz ile yine biz barış diyoruz, onlar savaş diyor. Biz müzakere diyoruz, onlar operasyon diyor. Gelin sorunları siyaseten çözelim. Nevruz’da uzanan bu eli mutlaka sıkmalıyız, artık savaşla değil siyasetle sorunlarımızı çözmeliyiz. Buna inancımız tamdır. O yüzden bütün yurttaşlarımızı, seçimlerde demokratik blok adaylarını desteklemeye çağırıyoruz" diye konuştu.

VİRANŞEHİR OLAY ÇIKTI

Şanlıurfa Viranşehir’deki, nevruz kutlamaları Şırnak Mahallesi’nde bulunan Hayvan Pazarı’nda yapıldı. Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı kutlamaların öğle saatlerinde sona ermesiyle dağılan grup içerisinde çoğunluğu yüzlerini poşu ile gizlemiş yaklaşık 300 kişilik grup, ilçe merkezine doğru yürüyüşe geçti. Öcalan ve PKK lehine slogan atan grup caddelerdeki çöp konteynerlerini devirerek oluşturdukları barikatları ateşe verdi. İlçe merkezine ilerleyen grup, Karacadağ Caddesi üzerinde daha önceden önlem alan polisler ile karşılaştı. Polisin dağılmaları uyarısında bulunduğu kalabalık, güvenlik güçlerine taşlarla saldırmaya başladı. Polis bu saldırıya basınçlı su ve gaz bombaları ile karşılık verdi. Polisle bir süre çatışan grup daha sonra ara sokaklara dağıldı.

ADANA’DA PKK SLOGANLARI

Adana’da BDP öncülüğünde, çeşitli sol partiler ve derneklerden oluşan Tertip Komitesi’nin düzenlediği nevruz kutlamalarında, PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı. Mimar Sinan Kültür Parkı’nda 10.00’da başlayan törenlere yaklaşık 10 bin kişi katıldı. BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Bilici, konuşmasını Kürtçe ve Türkçe yaptı.

MERSİN’DE YAĞMUR ALTINDA KUTLAMA

Mersin’de BDP’nin düzenlediği nevruz mitingine sağınak yağışa rağmen yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Metropol Miting Alanı’nda yapılan nevruz kutlamalarına katılanlar Kürtçe ve Türkçe şarkılar ile türküler eşliğinde halaylar çekti. Kutlama her yıl olduğu gibi bu yıl da yasadışı gösterilere sahne oldu. Abdullah Öcalan ve PKK’yı simgeleyen flamaların açıldığı mitinge katılan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, katılımcıların nevruz bayramını Kürtçe cümlerle kutladı, konuşmasını ise Türkçe sürdürdü.

ŞIRNAK

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde nevruz havaya ateş açılarak karşıladı. Cizre’de dün akşam saat 18.30’da başlayan Nevruz kutlamaları sırasında, çocuklar ilçenin etrafında bulunan yüksek tepelerde lastiklerle ateş yakarken, aynı anda başka bir gurup uluslararası E-24 karayolunu trafiğe kapattı. Güvenlik güçleri, karayolunda kurulan barikatı yıkarak, göstericilere gaz bombalarıyla müdahale ederken, mahalle aralarında havai fişek gösterisi başladı. Uzun namlulu silahlarla saatlerce havaya ateş açıldı. Mahalle aralarında davul zurnalı halay çeken gruplar, geç saatlere kadar süren eğlence sırasında PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı.

 

İHA
Yayın Tarihi : 20 Mart 2011 Pazar 18:57:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?