28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

12 yıl aradan sonra ikinci 'nü vakası'

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 12 yıl aradan sonra ikinci "nü vakası"na imza attı. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Ana Sanat Dalı son sınıf öğrencilerinin aralarında nü tabloların da yer aldığı sergisi, geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi Sanat Galerisi’nde açıldı. Ancak Hürriyet Ankara’da "Torun nü ressamı, anneanne model" haberinin yayınlanmasından hemen sonra, resim bölümü son sınıf öğrencisi Damla Can’ın yaptığı üç nü tablo sergiden çıkarıldı. Başkan Melih Gökçek de, 1994 yılında heykeltraş Mehmet Aksoy’un Altınpark’taki heykelini müstehcen bularak kaldırtmıştı.

TALİMATI KİM VERDİ

Eserlerin aniden kaldırılmasına tepki gösteren atölye hocası, Resim-İş Ana Sanat Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Altuntaş, şunları söyledi:

"Resimleri şahsen ben seçtim. Rektörümüz de sergiyi çok beğendi. Birdenbire nü resimlerin duvardan indirilmesi kabul edilemez. Ayıklanacağını bilseydim, ’Neye göre karar vereceksiniz’ derdim. Hiçbir sanatçı böyle bir önşartı kabul etmez. Nü’leri indirerek, bu eserleri müstehcen bulduklarını bildiriyorlar. Birebir Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek talimat vermemiş bile olsa olay kabul edilir gibi değil. Resimler, tekrar yerine asılmalıdır. Serginin ilk gününden beri çok olumlu tepkiler almıştık, kendileri de başta olumsuz tepki göstermemişti. Galeriye gidip resimlerin indirildiğini görünce çok üzüldüm. Bana hiç danışmadılar bile. Hangi sanatsal değerlendirmeyle tabloları indirdiklerini bilmiyorum."

ANNEANNENiN RESMi KALDI

Hürriyet Ankara’nın haberinde güzel sanatlar öğrencisi 20 yaşındaki Damla Can’a 70 yaşındaki anneannesinin model olarak verdiği destek de vurgulanmıştı. Torununa modellik yapan anneanne Acar da, "Nü resimlere sıcak bakıyorum. Nü, poz veren için de, çalışan için de bir sanattır. Tutucu olmamak lazım" demişti. Genç ressam adayı Can, genelde arkadaşlarının pozlarını çalıştığını ama anneannesinin profesyonel modellerden bile iyi olduğunu belirtmişti. Can, "Anneannemle her şeyi konuşuruz, paylaşırız. O bana Frank Sinatra’yı, Ella Fitzgerald’ı sevdirdi" demişti. Haberin yayınlanmasının hemen ardından, sergideki nü’ler kaldırıldı.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2006 Cuma 03:09:22
Güncelleme :21 Nisan 2006 Cuma 03:18:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?