29
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

13 aylık bekleyiş bitiyor

Ümraniye’de bulunan 27 el bombasıyla başlayan Ergenekon Soruşturması’nda bugün tüm gözler İstanbul Adliyesi’nde olacak.

İlk etapta gözaltına alınan Veli Küçük, Doğu Perinçek gibi isimlerin aralarında bulunduğu 48’i tutuklu 85 şüphelinin yer aldığı iddianame, saat 11.00’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ile Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı tarafından basın toplantısıyla açıklanacak. Emekli Orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ile Sinan Aygün gibi isimler için ek iddianame hazırlanacak.

USUL HATASI YAPILIYOR

İddianamenin açıklanış şekli ise hukukçuları ikiye böldü. Yeni Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu mimarlarından Prof. Dr. Ahmet Gökçen, yöntemin mahsuru olmadığını, kamuoyunun bilgilenmesi açısından yararlı olacağını söyledi. Adalet eski Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, şekille sınırlı açıklamanın sakınca yaratmayacağını savundu. DGM eski Savcısı Talat Şalk ise usul hatası yapıldığını ve mahkemede okunmadan açıklanamayacağını belirtti. Şalk “Eğer mahkeme iade ederse sıkıntı doğar” dedi. Türkiye’de 3’üncü defa bir iddianame canlı olarak açıklanacak. 17 Mart 2001’de Buffalo ve 25 Nisan 2001 tarihinde Beyaz Enerji iddianameleri, dönemin başsavcısı Cevdet Volkan tarafından basın toplantısıyla açıklanmıştı.

İddianameyle ilgili farklı bir tartışma da boyutu ile ilgili oldu. İstanbul Barosu İkinci Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu “Bu boyutta bir iddianameyle, ‘adil yargılama’ ve ‘adalete erişim’ ilkesi çiğneniyor. Savunmanın ‘şu dosyayı okuyacağım’ dediğinde alması gereken mehilin 4 yıl olması lazım” dedi.

TEKNİĞE AYKIRI

İddianamenin CMUK’a ve tekniğine aykırı olduğunu belirten Durakoğlu, “Öğreniyoruz ki deliller genellikle özel konulardan oluşuyor. Bu lüzumsuz bilgilerin ayıklanması gerekir” dedi. Davanın terör içerikli olduğuna dikkat çeken Durakoğlu, “Terör davalarında dosyaların tümünün incelenmesi gerekir. 4-5 yıl okuması sürecek olan iddianamenin savunması çok zor” diye konuştu.

OKUMASI 4 YIL SÜRÜYOR

2 bİn 455 sayfa tutan, eklerle birlikte 4 bin sayfayı geçmesi beklenen iddianame, delil ve dokümanlar eklendiğinde 400 bin sayfayı buluyor. 800 klasöre sığacağı tahmin edilen iddianame üst üste konulduğu zaman 40 katlı bir gökdelen yüksekliğine erişiyor. İddianameyi bir kişi ara vermeden 4 yılda okuyabilecek.

BAHÇEDEN CANLI YAYIN

AÇIKLAMANIN yapılacağı Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde hazırlıklar bugün erken saatte başlayacak. Mesai ile birlikte hakim ve savcılara ait otomobiller ile servis minibüsleri otoparka alınacak. Canlı yayın araçları iki sıra halinde ön bahçede konuşlanacak. Başsavcı, Adliye’nin VIP girişi olan Boğaz’a nazır bahçede iddianameyi açıklayacak.

HİZBULLAH VE İBDA-C BAĞLANTISI

ERGENEKON sanıklarının 4 darbe girişimi, Danıştay saldırısı, Dink ve Hablemitoğlu cinayetleri, bazı suikastlar ile suçlanması bekleniyor. İddianamede güvenlik nedeniyle adı açıklanmayan 20 gizli tanığın ifadeleri bulunuyor. ABD Başkonsolosluğu’na yönelik saldırıda gündeme gelen İBDA-C ve Hizbullah’ın da Ergenekon bağlantısı yer alıyor.

....
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2008 Pazartesi 08:02:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?