15
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

13 Kıbrıslı şehit toprağa verildi

13 Kıbrıslı Türk şehit askeri törenle toprağa verildi...


Kıbrıs'ta kayıp arama çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan ve DNA yöntemiyle kimlik tespiti yapılan 13 Kıbrıslı Türk şehit, Lefkoşa Mezarlığı'nda düzenlenen askeri törenle toprağa verildi.


Cenaze töreninde duygusal anlar yaşandı. Bazı şehit yakınlarının gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Şehitlerin, Türk ve KKTC bayraklarına sarılı tabutları, askerler tarafından omuzlarda taşındı.

20 Temmuz 1974 Barış Harekatı sırasında Rumlar tarafından esir alındıktan sonra kurşuna dizilerek şehit edilen 15 Alaminyolu kayıptan 13'ü için, Lefkoşa Mezarlığında askeri tören düzenlendi. Şehitler, geçen 33 yılın ardından, son yolculuklarına gözyaşlarıyla uğurlandı.

Alaminyo şehitleri Tahir Osman (Kaptanoğlu), Hasan Ali (Kandıralı), Ali Hasan (Cenk), Güney Hüseyin (Alaminyolu), Zafer Hasan (İmamoğlu), Osman Mehmet (Reis), Mehmet Ali Bodo (Kozok), Ali Ali Bodo (Kozok), Hüseyin Dildar (Özersay), Hasan Dildar (Özersay), Ahmet Halil (Alkım), Mustafa Ali (Taşbel) ve Ömer Ali (Taşbel), Lefkoşa Mezarlığı'nda askeri törenle toprağa verildi.

Cenaze törenine, şehit yakınları, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Eröz, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu, bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti başkan ve temsilcileri, askeri ve sivil erkan ile vatandaşlar katıldı.

Cenaze töreninde konuşan şehit yakını Kudret Özersay, ateşin 33 yıl sonra bile düştüğü yeri yaktığını belirterek, "Kimse bizim yaşadıklarımızı bir daha yaşamasın diye, bir insanlık ayıbı olarak Kıbrıs Tarihine geçen bu katliamdan gözü kör düşmanlıklar değil, bilinçli, uyanık, aydın ve temkinli gençler yeşerttik, yeşerteceğiz" dedi.

Özersay'ın konuşmasının ardından 13 şehit için ayrı ayrı cenaze namazı kılındı. Cenaze namazının ardından şehitler toprağa verildi.


aa
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2007 Perşembe 15:22:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?