30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

1500 köyün yolu şimdiden kapandı

Sibirya soğuklarının ardından Doğu Anadolu Bölgesi’nde başlayan kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor.

Muş’ta 300, Erzurum’da 250, Ağrı’da 100, Kars’ta 120, Van’da 168, Hakkári’de 112, Bingöl’de 250, Bitlis’te ise 285, Sivas’ta 2 köy yolu ulaşıma kapandı. 1587 köyle ulaşım kesildi. Hakkári’de 305 mezrayla da ulaşım sağlanamıyor.

METEOROLOJİ yetkilileri, kar yağışının cuma gününe kadar aralıklarla kadar devam edeceğini açıkladı. Ardahan-Posof kara yolunun Ilgar Dağı ile Ardahan-Şavşat kara yolunun Sahara mevkisinde, Sivas-Tokat kara yolunun Çamlıbel, Sivas-Erzincan kara yolunun Kızıldağ ve Seyfebeli, Sivas-Malatya karayolunun Yağdonduran, Sivas-Suşehri kara yolunun Geminbeli mevkilerinde şiddetli tipi nedeniyle ulaşım güçlükle sağlanıyor. Kar kalınlıkları Ağrı’da 23, Muş’ta 20, Erzurum’da 15, Kars’ta 9, Ardahan’da 4, Iğdır’da 2, Palandöken’de ise 40 santime ulaştı. Kar yağışı en çok çocukları sevindirdi. Soğuk havaya aldırmayan çocuklar, kendi yaptıkları kızaklarla kayarak doyasıya karın keyfini çıkardı. Hakkári’ye 40 kilometre uzaktaki Durankaya Beldesi’nde yaşayan ve ikinci çocuğuna hamile olan 25 yaşındaki Fatma Koyun yarım metrelik karda il özel idaresi ekiplerinin yardımıyla Hakkari Devlet Hastanesi’ne ulaştırıldı. Diğer illerde durum şöyle:

İstanbul’a 1 günlük kar


Sivas’ta kar yağışı ve soğuk hava hayatı olumsuz etkiledi. Geceleri hava sıcaklığının sıfırın altında 20 dereceye kadar düşünce sokak çeşmeleri soğuktan dondu. Caddeler, kaldırımların buz tutması, kent halkını harekete geçirdi. Kar yağışı nedeniyle zincir takmadan seyreden onlarca TIR yollarda kaldı. Polis ekipleri, araçların zincirsiz seyrine izin vermedi.

Balkanlar üzerinden gelecek yeni bir soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına giren İstanbul’da, bu sabah saatlerinden itibaren karla karışık yağmur ve kar yağışı bekleniyor. İlk karar yağışının etkisini gece saatlerinde yitireceği ancak soğuk havanın ise hafta sonuna kadar etkili olacağı tahmin ediliyor.

Edirne’nin Bulgaristan sınırına yakın Lalapaşa İlçesi’nde yüksek yerlerde dün sabah kısa süreli kar yağışı etkili oldu. 2 santimetreye ulaşan kar kalınlığı, Hamzabeyli Sınır Kapısı ve civarındaki köyleri beyaza bürüdü. Edirne, Kırklareli, Bursa, Balıkesir ve Bilecik çevrelerinde dün akşam saatlerinde karla karışık yağmur ve kar yağışı başladı. İzmir’in ’Uludağ’ı olarak adlandırılan Ödemiş ilçesine bağlı Bozdağ’a kar yağdı.

Uludağ’da kar kalınlığı 40 santimetreye ulaştı. Hafif kar yağışı sürerken hava sıcaklığı gece sıfırının altında 5 dereceye kadar düştü. Bolu’daki Abant Tabiat Parkı, kar yağışının ardından beyaza büründü. Abant’ta kar kalınlığı 10 santimetreye ulaştı. Erciyes Dağı’nda 32 santimetreye ulaşan kar kalınlığının hafta sonuna kadar 45 santimetreyi bulmasıyla kayak sezonunun açılması bekleniyor.

Bolu’da kar ve sis


Bolu Dağı’nın TEM ve D-100 Karayolu geçişlerinde dün sabah başlayan hafif kar yağışı ve sis ulaşımı etkiledi. Görüş mesafesi yer yer TEM’de 60 metreye, D-100 Karayolu geçişinde ise 30 metreye kadar düştü. Karayolları ekipleri, D-100 Karayolu ve TEM’de tuzlama çalışması yaptı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2008 Perşembe 23:30:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?