22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

16 bakan eskiten Bolu Dağı Tüneli açıldı

İlk kazmanın 1993 yılında vurulduğu Bolu Dağı Tüneli’nde İstanbul-Ankara istikameti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Romano Prodi’nin katıldığı törenle açıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bolu Tünel geçişinin açılmasıyla milletin, ülkenin bir rüyasını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Erdoğan, şunları kaydetti: “Milletimizin talepleri doğrultusunda yol almanın, milletimizin ideallerini gerçeğe dönüştürmenin sevincini yaşıyoruz. Değerli dostum Sayın Prodi’yi Bolu’da ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum. Uluslararası ilişkilerimizin güçlendiği bu dönemde Bolu Tüneli’ni birlikte açmamız hem bir finaldir, hem de yeni bir başlangıçtır. Hatırlarsanız 2005 yılı Kasım ayında da Samsun’da Türkiye’nin 8 yıllık bir rüyasını gerçeğe dönüştürdük.”

Bolu Dağı geçişinin Türkiye’nin kara yolu geçişinin ana arteri konumunda olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, “Burası, ulusal ve uluslararası taşıma talebinin karşılamak için planlanan Edirne-İstanbul-Ankara Otoyol Projesi’nin yapılmayan tek kısmıydı. Söz konusu otoyol projesi tümüyle hayata geçmiş olacaktır” dedi.

Bu sayede tıkanıklığın ortadan kalkacağını belirten Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin uluslararası ve ulusal nakliyatın rahatlayacağını, şehirler arasındaki ticari ilişkilerin hız kazanacağını kaydetti.

Tünelin Ankara-İstanbul istikametinde ise çalışmalar devam ediyor. Yetkililer, yolun bu kesiminde “aşınma” denilen tabaka asfaltın dökülmesi için artı 5 derece hava sıcaklığına ihtiyaç olduğunu, dolayısıyla açılışın Mart-Nisan ayını bulabileceğini belirttiler.

Tünelde açılışı yapılan İstanbul-Ankara yönündeki sağ tüpün uzunluğu 2 bin 871 metre, Ankara-İstanbul yönündeki sol tüpün uzunluğu ise 2 bin 954 metreyi buluyor.

İSTANBUL-ANKARA 3.5 SAATE DÜŞECEK 

Gümüşova-Gerede Otoyolu projesinin bir bölümünü oluşturan Bolu Dağı Geçişi, Gümüşova-Gerede otoyolunun 30. kilometresindeki Kaynaşlı’da başlıyor, doğu yönünde Asarsuyu Vadisi boyunca ilerleyerek, Bolu Dağı’nı bir tünel ile aşıyor ve Yumrukaya mevkiinde sona eriyor.

İstanbul-Ankara arası karayolu ulaşımını otoyolda 3.5 saate indirecek Bolu Dağı Geçişi’nin toplam uzunluğu, 25.6 kilometresi otoyol, 1.6 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere toplam 27.2 kilometreyi buluyor.

Geçiş bünyesinde biri 2 bin 871 metre uzunluğunda 2 tüplü tünel, toplam 4 bin 644 metre uzunluğunda 4 viyadük ve toplam 917 metre uzunluğunda 3 köprü yer alıyor.

900 MİLYON DOLARLIK MALİYET 

Bolu Dağı Geçişi için çalışmalara 1987 yılında başlandı. Proje için 19 Ocak 1990’da ihaleye çıkıldı ve ihaleyi, İtalyan firması Astaldi kazandı.

Tünel için ilk kazma 1993’de vuruldu. Projenin bitişi için öngörülen süre, 12 Kasım 1999 depreminde meydana gelen hasar nedeniyle uzadı. Deprem sonrasında oluşan hasarlar, sigorta tazminatı ile giderildi ve proje revize edildi.

Projenin keşif bedeli, 570,5 milyon dolar olarak belirlendi. Bolu Dağı Tüneli inşaatını Karayolları Genel Müdürlüğü adına denetleyen Yüksel Proje Kontrol Teşkilatı Başkanı Faik Tokgözoğlu’nun verdiği bilgiye göre, Bolu Dağı Geçişi Projesinin fiyat farkı dahil toplam maliyeti 900 milyon doları buluyor. Bu tutarın 290 milyon doları tünel için harcandı. 2007 yılına da 15 -20 milyon dolarlık bir tutar sarktı.

Ntv
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2007 Salı 12:10:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MURAFET ÖZDEMIR IP: 84.56.221.xxx Tarih : 23.01.2007 18:20:49
sayin baskanimizin acmis oldugu bolu dagi tuneli vatana millete hayirli olsun cok güzel oldu daha önceleri acilmasi gereken bir tüneldi nasip sayin baskanimiza imis hayirli olsun saygilarimla resadiye demircili sanayici ve is adamlari dernek basjani murafet özdemir