18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

19 Mayıs'ta çelenk krizi

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'yla ilgili yeni düzenlemeler nedeniyle, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının Atatürk anıtlarına çelenk bırakmasına izin verilmedi.

Bugün birçok ilde, Emniyet güçleri, 5 Mayıs tarihi itibariyle Resmi Gazete’de yayanlanarak yürürlüğe giren ’Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği’ çerçevesinde Atatürk Anıtı’na çelenk sunumunun sadece Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü’ne ait olduğunu belirterek, çelenklerin sunulmasını engelledi.

Antalya

Antalya'da yasağa rağmen CHP Antalya İl Başkanlığı, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği, Alevi Kültür Dernekleri ile birlikte 17 sendika, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü alanda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk koymak istedi. Aralarında CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar’ın da bulunduğu sendika, siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerine mensup yaklaşık 150 kadar kişi, çelenkleriye birlikte Meydanı’nın karşısında beklerken, polis sabah kurulan barikatı kaldırdı ve çelenklerin alana girişine izin verdi. Alanda gruba Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Akaydın ve partili diğer ilçe belediye başkanları da dahil oldu.

Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü’ne ait çelengin Atatürk Anıtı’na sunumuyla başlayan çelenk sunma töreninde Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, yönetmeliği çiğnemeyen bir formülü devreye soktu. Atatürk Anıtı’na bir buket çiçek bırakan Başkan Akaydın, sol elini yumruk yapıp havaya doğru kaldırarak, "Mustafa Kemal’in Askerleriyiz" diye bağırdı ve daha sonra da kutlamalardan ayrıldı. Alana giren diğer kurum ve kuruluşlar anıta çelenklerini konulurken çelenk sunma törenin ardından yurttaşlar Atatürk Anıtı’na rengarenk karanfillerini bıraktı.

Yalova

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında Atatürk Anıtı'na çelenk koymak için izin isteyen CHP İl Başkanlığı'na Valilik, yeni yönetmelik nedeniyle izin vermeyince CHP Grup Başkanvekili ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile birlikte yüzlerce Yalovalı yasağa rağmen Yalova caddelerinde yürüyüş yaparak AKP'yi protesto etti.

CHP Yalova İl binası önünde toplanan kalabalık gruba seslenen İnce "19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı her şeye rağmen kutlayacağız. Nato askerleri gelip önlem alsa da Atatürk Anıtına yürüyüş yapıp çelengimizi koyacağız. Hiçbir güç bizim yürüyüşümüzü ve Atatürk anıtına çelenk koymamızı ı engellemeyecektir. Başbakan isterse güvenlik güçlerinin yanı sıra Nato'dan takviye güç getirse de 19 Mayıs'ı kutlayacağız. Orada ya ölürüz yada 19 Mayıs'ı kutlarız" dedi. İnce "Hadi şimdi düşün peşime" diyerek Yalovalıları yürüyüşe davet etti.

Yalova Cadde ve sokaklarında CHP ve Türk bayraklarıyla yürüyen yaklaşık 2 bin kişilik topluluk Gençlik Marşı'nı söyleyerek yürürken, sık sık "Hepimiz Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganlarını attılar.

Cumhuriyet Meydanı Atatürk heykeli önünde toplanan kalabalık burada topluca saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okuduktan sonra CHP Grup Başkanvekili ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Atatürk anıtına CHP çelengi koydu. Burada bir konuşma yapan İnce, "CHP, dilekçeyle kuruymuş bir parti değildir. Devrim ve direnişin partisidir. Atatürk'ün Partisi Atatürk'ün büstüne gidip izinle mi çelenk koyacak? Biz bu yasağı da genelgeyi de şiddetle kınıyoruz" dedi.

Tokat

CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün'ün de arasında bulunduğu bir grup, Tokat Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sunmak istedi. Çevrede güvenlik önlemi alan polis ekipleri, buna izin vermedi. Bunun üzerine gruptaki bazı kişiler ile polisler arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Düzgün'le görüşen İl Emniyet Müdür Yardımcısı Raşit Poyraz, hiçbir şekilde problem olmasını istemediklerini belirterek, ''Bu yapmak istediğiniz mevzuata göre suç. Bununla ilgili yapacağımız bir şey yok. Mevzuat var'' dedi. Daha sonra verilen kısa süreli iznin ardından gruptakiler, çelengi bulundukları yere bırakarak İstiklal Marşı'nı okudu. Düzgün, gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhuriyeti partilerinin kurduğunu, bu ülkenin insanlarına borçlarının olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
''Biz dün Zile'deki şehidimize nasıl sahip çıktıysak, bugün 19 Mayıs'a ve Cumhuriyete sahip çıkmak bizim görevimiz. Bu görevimizi yapmamızı hiç kimse engelleyemez. Bunun karşısında duran güç nasıl olursa olsun, aynı yöntemle karşılarında olacağız. Yılmak yok, sonuna kadar Cumhuriyet'in savunucusuyuz. Sonuna kadar Atatürk'ün savunucusuyuz. Bunun için bir bedel ödemek gerekiyorsa o bedeli ödeyeceğiz.''

Sivas

Sivas'ta yurttaşlar, büyük boyutlu Türk bayrağı, Atatürk posteri ve meşaleler taşıyarak, Mevlana Miting Alanına kadar yürüdü. Burada halaylar çekildi. Gruptakiler, Cumhuriyet Meydanı'na geçerek, Atatürk Anıtı'na çelenk sunmak istedi ancak polis buna izin vermedi.

CHP Sivas İl Başkanı Ulaş Karasu, ''Bu yıl ilk defa CHP olarak partimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün anıtına çelenk koyamıyoruz, saygı duruşunda bulunamıyoruz'' diye konuştu.

Zonguldak

Zonguldak'ta bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri ile CHP İl Başkanlığı yöneticilerin yer aldığı grup, ''19 Mayıs kutlamalarının yönetmeliklerin değiştirilerek hükümet tarafından engellendiği'' iddiasıyla protesto gösterisi yaptı.

Kılıçdaroğlu: İzin istedik vermediler

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 19 Mayıs'ta Atatürk Anıtı'na çelenk bırakmak için partisinin tüm il ve ilçe başkanlarının valiliklerden izin istediğini ancak izin verilmediğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 19 Mayıs'la ilgili açıklamasında ''Padişahın gözden çıkardığı topraklarımızı işgalden kurtarmak ve Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı başlatarak tam bağımsız bir Türkiye kurmak için 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan Mustafa Kemal’i, ne yazık ki Samsun’a çıkışından 93 yıl sonra, bayramlarının Kurtuluş Savaşı ruhundan arındırıldığı ve anıtlarına, heykellerine izinle çelenklerin konulduğu bir süreçte anıyoruz. Türkiye’deki bütün il ve ilçe başkanlarımız 48 saat önce, 19 Mayıs’ta Atatürk anıtına çelenk bırakmak için dilekçe verdi. 2-3 valilik izin verdi, diğer valilerin tümü reddetti. Sonra izin veren valiler de izinlerini geri aldı. Bu yasakları onların kafasına çalacağız'' dedi.

İzmir’in Buca İlçesi Belediye Başkanı CHP’li Ercan Tatı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’yla ilgili Atatürk Anıtı’na çelenk koyma isteğinin, Kaymakamlık tarafından uygun görülmemesine tepki gösterdi. Anlamsız bulduğunu söylediği yönetmelikle kutlamaların kısıtlanmasına tepki gösteren Başkan Tatı, "Böyle bir engelleme, şaşırtıcı, kamera şakası gibi. Resmi törenin ardından arkadaşlarımızla anıta çelenk koyacağız. Engelleneceğimizi sanmıyorum. Bayrak, ülke hepimizin. Atatürk, hepimizin gerçeği, tek liderimiz" diye konuştu.

...
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2012 Cumartesi 20:20:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?