19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

'2. hedef YÖK'tü iddiası

Danıştay’a gerçekleştirilen saldırının soruşturmasını yürüten emniyet yetkilileri, ifadeler çerçevesinde şok bir tespite ulaştı. Olay sonrasında araçta bulunan diğer Glock marka silahın, ikinci eylem için hazırlandığını kaydeden emniyet yetkilileri, "Arslan ve arkadaşları Danıştay’dan sonra YÖK’ü basmayı planlıyorlardı" dediler.

Ankara Terörle Mücadele Şubesi’nde 3’ü avukat 11 kişinin Danıştay’a yönelik saldırıyla ilgili sorgulamalar devam ederken, emniyet yetkilileri şok bir bilgiye ulaştı. Olayla ilgili yapılan sorgulamalarda, 3 silahın nedeni araştırıldı. 3 silahtan 14’lü tabir edilen Browning marka tabancanın, Arslan’ın İstanbul’dan Ankara’ya birlikte geldiği Osman Y.’e ait olduğu anlaşıldı. Saldırı anında arabada bekleyen Y.’nin arabayı çalışır halde tuttuğu, ancak Arslan yakalanınca korkarak arabayı silahlarla beraber terk ettiği öğrenildi.

Bu arada Osman Y.’nin sorgusunda, ikinci Glock marka silahın kaçıştan sonra gerçekleştirilmesi planlanan ikinci eylem için temin edildiğini söylediği öğrenildi. Danıştay saldırısından sonra kaçmayı planlayan Arslan ve Osman Y.’nin Bilkent’te bulunan Yüksek Öğretim Kurumu’nu(YÖK) ikinci hedef olarak belirledikleri bildirildi.


Buna göre Danıştay saldırısından kurtulmayı planlayan saldırganların YÖK’ü de toplantısında basıp bir katliam da orada gerçekleştirmeyi düşündüklerini bildiren emniyet yetkilileri, Arslan’ı yakalayan polis memuru Şenol A.’nın böylece bir başka saldırıyı da önlediğini ifade ettiler.
      
     7 KİŞİ GÖZALTINDA

Öte yandan polis, olayla ilgili dün gece İsmail S. adlı kişiyi İstanbul'da yakaladı, gözaltı sayısı böylece 7'ye çıktı.

Silahlı saldırı olayının soruşturmasını yürüten terörle mücadeleden sorumlu Başsavcı Yardımcısı Hamza Keleş başkanlığındaki üç savcı, gözaltındaki avukat Arslan ve diğerlerinin sorgulamasını aralıksız sürdürüyor.
Sorgulamalar sonucu, avukat Alparslan Arslan'la bağlantılı olduğu belirlenen İsmail S. adlı kişi dün gece geç saatlerde İstanbul'da yakalandı. İstanbul'da hazır bekletilen Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekibine teslim edilen İsmail S, sabah saatlerinde Ankara'ya getirildi.
Avukat Arslan'ın üzerinden 600 YTL para çıkarken, cüzdanında çok sayıda kredi kartı bulundu. Arslan'ın banka hesapları incelemeye alınırken, savcılık Arslan'la ilgili para trafiğini belirlemek için özel ve kamu bankalarına yazı yazdı.
      
İKİ TELEFON HATTI DAHA

Bu arada, avukat Arslan'ın kullandığı cep telefonu hattının dışında, aynı telefon makinesinde kullandığı 2 ayrı sim kart daha tespit edildi. Arslan'ın 3 hattan yaptığı görüşmeler tek tek incelemeye alındı.

Telefon kayıtlarından Arslan'ın çok sayıda görüşme yaptığı bir kişinin kimliği tespit edildi. Bu kişinin İstanbul'da olma olasılığının yüksek olduğu kaydedilerek, söz konusu kişinin Arslan'ın "bağlantılarını kuran kişi" olma olasılığı üzerinde duruluyor. Bu kişiyi yakalamak için dün gece İstanbul ve Ankara'da birçok adrese baskın düzenlendiği belirtildi.
      
BİRLİKTE YEMEK YEMİŞLER

Öte yandan, Nevşehir'de kız kardeşinin evinde jandarma tarafından yakalanan Osman Y'nin, avukat Alparslan Arslan'ın 2001 yılından bu yana müvekkili olduğu belirlendi.

Ankara'ya getirilen Osman Y'nin üst aramasında 4 bin YTL para çıktı. Emniyetteki sorgulamasında İstanbul'da bir dönem kıraathane işlettiğini, alacak-verecek konuları dolayısıyla bazı olaylara karıştığını, yaralama, gasp gibi suçlardan hakkında işlemler yapıldığını belirten Kars doğumlu Osman Y. (37), bu davalarda Arslan'ın kendisini savunduğunu bildirdi.
İstanbul'a gitmeden önce uzun süre Ankara Yenidoğan'da kaldığı belirlenen Osman Y'nin, 15 Mayıs Pazartesi günü Ankara'da olduğunu, avukat Arslan'ın da tesadüfen Ankara'da bulunması nedeniyle Altındağ'da bir lokantada buluştuklarını, akşam yemeği yedikten sonra ayrıldıklarını iddia ettiği belirtildi. Osman Y'nin, Danıştay'a yapılan silahlı saldırıyla bir ilgisinin olmadığını bildirdiği kaydedildi.
      
OĞLUYLA GÖRÜŞTÜ

Bu arada, oğlunun durumunu takip etmek için Elazığ'dan Ankara'ya gelen İdris Arslan'ın, bilgisine başvurulduktan sonra Alparslan Arslan'la kısa bir süre görüşmesine izin verildi.
İdris Arslan'ın ağlayarak, oğluna, "Bunu nasıl yaptın, nasıl kıydın bu insanlara" dediği öğrenildi.
Öte yandan, Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan uzmanların da zaman zaman Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne geldikleri, sorgulamalardan elde edilen bilgi ve bulguları ortak değerlendirdikleri, ellerindeki bilgileri polisle paylaştıkları kaydedildi.
     
Cerrah: Ankara ve İstanbul'daki olayları çözdük

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Danıştay 2. Dairesi üyeleri ile Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik saldırılarla ilgili Ankara ve İstanbul emniyet müdürlüklerinin çok iyi bir çalışmayla olayları çözdüğünü belirterek, "Faili meçhul olayımız kalmamıştır. Birçok fail de eldedir" dedi.

Cerrah, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda düzenlenen törende, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Cumhuriyet Gazetesi’ne yapılan bombalı saldırıların faillerinin yakalandığı söyleniyor. Ankara’daki olayla buradaki olayın bir bağlantısı var mı?" şeklindeki soru üzerine Cerrah, şunları söyledi:

"Şunu kesinlikle söyleyebilirim. Ankara Emniyeti ile İstanbul Emniyeti çok iyi bir çalışma ile hem Ankara’daki hem İstanbul’daki olayları çözmüş durumda. Önümüzdeki saatlerde bu konu ile ilgili açıklama yapılacaktır. Birçok fail de eldedir. Bugün öğleden sonra bilgiler size ulaştırılacaktır. Hiç merak etmeyin." Cerrah, "Her 2 saldırıyı yapanlar da aynı kişiler mi?" sorusuna, "Faili meçhul olayımız kalmamıştır" yanıtını verdi.

.
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2006 Cuma 12:42:31
Güncelleme :20 Mayıs 2006 Cumartesi 11:37:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?