20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

20 yıldır yol bakımı yapılmıyor

Tren kazasının olduğu bölgede 20 yıldır yol bakımı yapılmıyor. O bölgede en son 1989’da yol bakımı yapılmıştı. Raylar bakımsızlıktan dökülüyor. Personel sayısı günden güne azaltılıyor

9 kişinin öldüğü, 30 kişinin yaralandığı Pamukkale Ekspresi faciası ilk bilgilere göre ray çatlaması ya da kırılmasından meydana geldi. Kütahya-Afyon arasındaki Çat Deresi mevkiindeki kazayla ilgili konuşan Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Genel Başkanı Yunus Akıl “O bölgede en son 1989’da yol bakımı yapılmıştı. Yani 20 yıldır raylara bakım yapılmıyor” dedi. Akın şöyle devam etti: “Yol bakımında, yolun baştan aşağı yenilenmesi gerekiyor; travesten yani rayların altındaki taşlardan, bağlantı malzemelerine kadar her şey elden geçiriliyor, yenileniyor, onarılıyor. Her yıl en az 500 km’lik yolda bakım olması gerekiyor. Ama 2002-2006 arasında yani son 5 yılda toplam 463 km. yol yenilemesi yapıldı. Bir yılda yapılması gereken yol bakımı bile 5 yılda yapılamadı. Ayrıca her 10 kilometrede bir yol bekçilerinin olması gerekiyor ki yollardaki herhangi bir problemden derhal haberdar olunsun, gerekenler yapılsın. Ama yapılmıyor.”


Akıl, elektronik kontrol sistemi CTC’nin bütün hatlarda olmayışını da eleştirdi. Akıl “Ülkede toplam 11 bin km’lik demiryolunun 2300 km’lik bölümünde CTC var. Geri kalanda yok. 10 bin km’lik hattı ihmal ederseniz böyle kazalar meydana gelebiliyor” dedi. Demiryollarında çalışan işçi-memur sayısının 10 yılda önce 60 binlere ardından 32 bine düştüğü belirtildi.

Demiryolu havayolu gibi hassastır

Daha önce Pamukova’daki tren kazası davasında bilirkişilik yapan Prof. Dr. Zerrin Bayraktar ise önemli bir uyarıda bulundu; “TCDD’nin mevcut hattını iyileştirmek yerine insanlar karayoluna yönlendiriliyor. TCDD bakım ve işletme personelini azalttı. Rayların ömrü 30 yıla kadar çıkar. Önemli olan sık sık kontrollerinin yapılması. Arızalı, aşınmış olanların değiştirilip tali hatlara verilmesi gerekir. Yoğun olan hatlarda bu rayların değiştirilmesi gerekir ama değiştirilmiyor. Yol bakımında ciddi eksiklikler var. Her şeyin gözle kontrol edilmesi gerekiyor. Vagonlar göstermelik bakıma alınıyor. Yeterli vagon olmadığı için vagonları atölyede uzun süre tutulmadan, kısa bir bakımdan geçiriyorlar. Eğer TCDD, uygulamaya sokacağı hızlı tren hattında da böyle davranırsa ben o trene binmem.”

Kontroller bilgisayarla değil gözle yapılıyor

KİmlİĞİnİn açıklanmasını istemeyen bir TCDD yetkilisi, kazanın iki ray arasının vidalarla birleştirildiği contaların aşırı soğuk ya da gereken bakımın yapılmaması nedeniyle gevşemesinden kaynaklanmış olabileceğini söyledi. Yetkili, kazanın olduğu bölgede CTC denilen (Trenlerin Sinyalle İdaresi) sisteminin bulunmadığını, burada ray kontrollerinin yol görevlileri tarafından gözle bakılarak yapıldığını, şüphe konusunda contaların sıkıldığını ya da raylardaki bir hata durumunda bu rayların değiştirildiğini ifade ederek, “CTC sistemi olsaydı raylardaki kırıklar ya da contadaki gevşemeler ışık alarmı sistemi ile daha önceden belirlenip kaza engellenebilirdi” dedi.

120 tonluk lokomotifler rayları kırıyor

Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel ise ağır tonajlı lokomotiflerin altyapıya uygun olmadığını söyledi. Güzel “Şu anda bu ağır tonajlı makineler nedeniyle bir sıkıntı yaşıyoruz. 120 tonluk bir lokomotifin geçtiği yerde kışın rayın kırılmaması, yazın rayın atmaması ne yazık ki imkansız. Bu kadar ağır tonajlı makineler yerine son derece hafif ve teknolojik araçlar kullanılabilir. Bunlar var. Sendika olarak üzerinde çalıştığımız bir teknoloji var. Bizim makinemiz 10 tonu geçmiyor. 120 tonluk makinenin geçtiği yolda, alt yapıda ve rayda hayır kalmıyor. Lokomotif kendisi geçtikten sonra rayı kırıyor. Bu kaza da büyük bir ihtimalle böyledir. Arkasından gelen vagonlar raydan çıkmıştır. Pamukova kazasında da makine geçmiş, arkadan gelen vagonlar devrilmişti. Benzer bir kaza. Böyle ağır tonajlı makineler geçtiğinde eğer rayın altı çok dolu değil ve boşluk varsa kırabiliyor. Yazın ise ağır makineler biraz da hızla girerse viraja, savurması neticesinde raylar bombe yapıyor ve kırılıyor.”

Çorapla tepeyi tırmanıp jandarmayı aradı

RAYDAN çıkan Pamukkale Ekspresi’nden sağ kurtulan Afyonlu inşaat işçisi 26 yaşındaki Mümin Akkaş, bulundukları kaza sonrası herkesin cep telefonlarına sarıldığını ancak o noktada ceplerin çekmediğini söyledi. Aktaş, yüksek bir yere çıkması gerektiğini fark edince kaza olan yerin hemen arkasındaki tepeye tırmanmaya karar verdiğini, kaybettiği ayakkabılarını bulamayınca çorapla çıktığını anlattı. Jandarmayı aradığı halde kaza olduğuna dair inandıramadığını belirten Mümin Akkaş, bunun üzerine evinin bulunduğu Afyonkarahisar’ın Çay İlçesi’ne bağlı Koçbeyli Beldesi Belediye Başkanı DP’li Yakup Gülbahar’ı arayarak yardım istediğini söyledi.

‘Cep telefonu çekmiyordu’

Kendİ yönetiminde meydana gelen ve toplamda 53 kişinin yaşamını yitirdiği 3 ölümlü kazayla ilgili iddialara “yorum yapmak istemiyorum, yazılı açıklama yapacağım” diye cevap veren TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman kaza mahallinde kullandığı “antika” telefon için şu açıklamayı yaptı; “Kaza olan yerde ne Avea, ne Turkcell hiçbir telefon hattı çekmiyordu. Arkadaşlar orada gece o soğukta telefon hattı kurdular. Digital telefonlar çok sağlıklı çalışmaz. Çünkü bizim telefon hatları santrallı telefona göre kurulmuş. Dijital çıkar çıkmaz bütün hatları dijitale geçiremedik. Gece yarısı saat 02.00’de o istasyonda ne buldularsa arkadaşlar o sistemi kurdular. Onu eleştiri konusu yapmak insaflı değil.”

Vatan
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2008 Salı 08:37:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?