22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

2006'da 99 terörist teslim oldu

Irak'ın kuzeyinde yuvalanan terör örgütü PKK'dan 2006 yılı içinde toplam 99 kişinin kaçarak Şırnak'ta güvenlik güçlerine teslim olduğu bildirildi.

Başta Mahmur kampı olmak üzere Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü PKK'dan kaçışlar sürüyor. Fırsatını bulan teröristler, Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) ve Irak Kürdistan Yurtseverler Partisi'ne (IKYB) sığınıyor. Buralarda Türk adaletine teslim olacaklarını belirten teröristler, daha sonra Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye getirilerek güvenlik güçlerine teslim ediliyor. Son bir yıl içerisinde 99 terörist, Habur üzerinden Türk güvenlik güçlerine teslim edildi.

Teslim olan teröristlerin büyük bölümü ifadelerinin ardından sevk edildikleri adli mercilerce, Etkin Pişmanlık Yasası'ndan yararlanarak, dosyaları kapanarak salı verildi. Güvenlik güçlerine teslim olan terör örgütü üyeleri, verdikleri ifadelerinde kendileri gibi yüzlerce kişinin “örgütten kaçmayı” düşündüklerini ve fırsatını bulanların kaçmayı başardıklarını söylediler.

Örgüt içerisinde çok kötü baskılara maruz kaldıklarını belirten örgüt üyeleri, “Örgüt sürekli kaçanlara Türk güvenlik güçlerinin çok kötü davranacağı yönünde propaganda yapıyor. Ancak, gelip teslim olduktan sonra söylenenlerin hepsinin yalan olduğunu gördük. Türk güvenlik güçleri bizleri çok sıcak karşıladı ve burada insanlığın nasıl, ne demek olduğunu gördük. İnsanca yaşamak istiyorlarsa herkesin gelip teslim olmalarını istiyoruz” dediler.

45 GÜNLÜK BEBEKLERİYLE KAÇTILAR

Terör örgütü PKK'dan kaçarak güvenlik güçlerine teslim olan örgüt üyelerinin birbirinden ilginç hikayeleri var. Teslim olanlar arasında evli olanlar da bulunuyor. Kandil Dağı'nda terör örgütüne ait kampta birbirlerine aşık olan S.Ö. ile C.D, 45 günlük bebekleriyle 4 Ağustos 2006'da Türkiye'ye kaçarak güvenlik güçlerine teslim oldu.

İNTERNETTE İKNA EDİLDİ

Bir terör örgütü üyesi de, internette elektronik posta aracılığı ile güvenlik güçlerine teslim olmaya ikna edildi.
Iğdır'dan 1993 yılında terör örgütü tarafından kaçırılan G.B'yi, güvenlik güçleri 1,5 ay boyunca elektronik posta ile ikna etmeye çalıştı. Güvenlik güçlerinin teröristin babasıyla da internet aracılığıyla görüşmesinden sonra G.B.6 Şubat 2006'da güvenlik güçlerine teslim oldu.

ETKİN PİŞMANLIK YASASI

Teröristlerin teslim olmalarında, 1 Haziran 2005 tarihinden itibaren yürürlüğe giren “Etkin Pişmanlık Yasası” ve bu yasadan çocuklarının yararlanmasını isteyen çok sayıda ailenin girişimi de etken oldu. Aileler, PKK'nın Irak'ın kuzeyinde bulunan kamplarındaki çocuklarıyla bağlantı kurarak teslim olmalarını sağlamada önemli rol oynadı.

Teslim olduktan sonra ifadelerinin ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edilen ve haklarında örgüt üyesi olmak suçundan dava açılan terör örgütü üyelerinin yapılan ilk duruşmadan sonra tahliye edildikleri bildirildi.
Teslim olan teröristlerin büyük çoğunluğu hakkında etkin pişmanlık hükümleri kapsamında cezai işlem uygulanmayarak dosyaları kapatıldı.
AA
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2007 Pazartesi 13:15:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?