16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

27 yıllık babalık davası

Almanya’da işçi olarak çalışan Kazım Tavlı, 1980 yılında evlendi ve Almanya’ya döndü. Altı ay sonra kendisine bir kızı olduğu bildirildi. Şüphelenen Tavlı, yıllar sonra Almanya’da yaptırdığı DNA testiyle kızının kendisinden olmadığını tespit ettirdi. Tavlı, bugün 27 yaşında ve evli olan kızının velayetinden çıkarılması için, yıllardır sürdürdüğü mücadeleye devam ediyor. Son olarak AİHM’ye kadar giden davada Türkiye 5 bin Euro tazminata mahkûm edildi.

Aksaraylı Kazım Tavlı, 1980 yılında henüz 19 yaşındayken köylüsü Aynur ile evlendi. Düğünün hemen ardından Almanya’ya işçi olarak giden Kazım Tavlı’ya, kısa süre sonra "bir kızı olduğu" müjdesi iletildi. Doğumun erken olması, Kazım Tavlı’nın içine kurt düşürdü. Apar topar memleketine dönen 6 aylık evli genç adam, doktorla yaptığı görüşmede S. adı verilen minik bebeğin "normal süresinde" doğduğunu öğrendi. Mahkemeye başvuran Tavlı, "nesebi ret" davası açtı. Yapılan testler sonrasında Tavlı hakkında "muhtemel baba" diye rapor düzenledi ve mahkeme 5 Ocak 1982’de davayı kapattı. Karara rağmen çocuğun kendisinden olmadığına emin olan Kazım Tavlı, eşi Aynur’dan boşandı. Ancak kendisinden olmadığına inandığı çocuk için yıllarca nafaka ödedi.

DNA RAPORU ÇIKARDI

Almanya’da başka bir kadınla evlenerek yeni bir yaşam kuran Tavlı, 16 yaşına gelen kızı S’yi 1997 yılında Almanya’ya davet etti. Dortmund’da yapılan DNA testi sonunda Tavlı’nın S’nin babası olmadığı ortaya çıktı. DNA raporu ile Aksaray’a gelen Tavlı, yeniden dava açtı. Ancak davayı 1982 yılında karara bağlayan mahkeme, yeniden yargılama yapılması için DNA raporunu geçerli sebep saymadı ve talebi reddetti. Yargıtay da aynı yönde karar verdi.

DAVA AİHM’YE TAŞINDI

Tavlı’nın dosyasına 1981 yılında henüz stajyerken bakmaya başlayan Avukat İbrahim Baykal, dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı. AİHM’de incelenen dosya sonucunda Türkiye, 5 bin Euro tazminat ödemeye mahkûm edilirken, yeniden yargılamanın yapılması için "iade-i mahkeme" talebinin kabul edilmesi gerektiği kararı verildi. 27 yıllık mücadelede son karar aile mahkemesi tarafından verilecek.

KIZI ANNE OLDU

Bunca yıl gerçek babasını bilmeden yaşamak zorunda bırakılan talihsiz S. ise bugün 27 yaşında bir çocuk annesi ve Aksaray’da mutlu bir evlilik sürdürüyor. Önümüzdeki günlerde başlayacak olan yeni yargılama sürecinde artık reşit olduğu için S. de davada taraf olacak.


Arda AKIN/hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2007 Pazartesi 06:34:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?