22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

3 bin davetliyi Allah korudu

Türkiye’nin konuştuğu düğünün, kaçak ve yapı güvenliği tartışılan bir çadırda yapıldığı ileri sürüldü.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kızı Kübra ile Özipek Halıcılık’ın sahibi Abdullah Sarımermer’in oğlu Mehmet Sarımermer’in düğününün ölüm tehlikesi altında yapıldığı ve düğüne katılan 3.000 civarındaki davetlinin hayati tehlike altında düğüne tanıklık ettiği bildildi. Düğün için tutulan İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi Çadırı’nın ruhsatsız ve iskánsız olduğu, mühürlendiği, belediye ile çadırın işletmecisi Mustafa Özbey’ın mahkemelik olduğu belirtiliyor. Ayrıca 1999’da inşa edilen çadırın mimarı Hakan Kıran’ın da birkaç kez söz konusu alanın sahibi İDTM A.Ş.’nin yönetimini "Biz o çadırı 3-4 yıllık bir proje olarak yapmıştık. Artık taşıyıcı sistemlerinin hiçbir garantisi kalmadı. Çökmesi halinde sorumluluk bizde olamaz" diye uyardığı bildiriliyor.

KİMİN ELİ KİMİN CEBİNDE: Bir zamanlar ’Mydanos Showland’ olarak sükse yapan ve İDTM A.Ş. tarafından CNR Holding’e kiralanan, sonra da CNR Holding tarafından Reysaş’a ’çadır yapması ve işletmesi için kiralanan’ söz konusu alan uzun süredir tüm taraflar arasında mahkemelik. CNR Holding İDTM A.Ş’den kiralayıp ve Reysaş’a kiraya verdiği Çadır’dan uzun süredir kira alamıyor. CNR Holding’in alacağının 2 milyon doları aştığı ve mahkemenin devam ettiği bildiriliyor. CNR Holding’in muhatap bulamamasının nedeni ise çadırın Reysaş tarafından üçüncü bir şahısa satılması. Üçüncü şahıs Mustafa Özbey’in çadırı aldıktan sonra CNR’a kira ödememesi gerektiğine hükmettiği ve çadırın bulunduğu alanı da satın almak için harekete geçtiği bildiriliyor.

ERTEKİN; MİMAR BENİ ARADI: İDTM A.Ş.’nin eski Genel Müdürü Alparslan Ertekin, söz konusu alanın uzun süredir mahkemelik olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bu çadırın mimarı Hakan Kıran beni birkaç kez aradı ve biz orayı 3-4 yıllık bir süre için yapmıştık, artık ayakta durması bile mucize. Bundan sonra sorumluluk sizindir’ diye uyardı. Biz de bunun için ayrıca çaba harcadık. Hem Bakırköy Belediyesi ve encümeni, hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Ruhsatsız ve iskánsız olduğu için mühürlendi. Mahkeme yıkılması yönünde karar verdi. Şu andaki sahibi bir üst mahkemeye gidip yürütmeyi durdurma kararı aldırdı. Tabii ki bu karara karşı da gerekli girişimler sürüyor, ancak sonuçlanmadı."

Özbey: Tehlikeli durum yok arsasını da almak istiyorum

İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi Çadırı’nın, sahibi Mustafa Özbey, Bakırköy Sulh Hukuk Mahkemesi’ne açtığı tesbit davasında, çadırın yıkıldığı taktirde 12 milyon 800 bin dolar zarara uğrayacağına ilişkin karar aldırdı. İdare mahkemesine başvuran Özbey, yıkımla ilgili yürütmeyi de durdurdu. Mustafa Özbey, arazinin Kaptanı Derya Halil Rıfat Paşa’ya ait olduğunu öğrenince araziyi satın almak için de yasal mirasçıları aramaya başladı. Hazine’ye karşı da Bakırköy Asliye Hukuk Mahkemesi’ne tapu iptali, tescil, tesbit davası da açan Özbey, "120 Kurum burayı kongre alanı olarak kullanıyor" dedi. Çadırın tehlike arzettiği iddialarının da asılsız olduğunu ileri süren Özbey "Burası kalıcı bir tesis niteliğindedir. Gerekli kontrolleri görevlilerimiz yapıyor" dedi.

İki üniversiteden çürük raporu var

İTO’dan bir yetkilinin verdiği bilgiye göre 04.01 2007’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi söz konusu çadırı ruhsatı ve iskánı olmadığı için mühürledi. Daha sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nden çadırın taşıyıcı sistemlerinin zayıfladığına ve çökebileceğine dair bir rapor alındı. Ancak mühürlemeden 15 gün sonra Mustafa Özbey üst mahkemeye giderek yürütmeyi durdurdu. Belediye de bu kararın iptali için yeniden mahkemeye gitti. İDTM A.Ş. eski genel müdürü Alparslan Ertekin çadırın bina güvenliğinin olmadığına dair İTÜ’nün de bir incelemesinin bulunduğunu ileri sürdü.

Çadırın hikáyesi

İDTM A.Ş., 9 yıl önce İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi’nin de içinde bulunduğu 32 bin metrekarelik araziyi fuar ve otopark olarak kullanması için CNR Fuarcılık şirketine yıllık 100 bin dolar bedelle kiraya verdi. CNR ise dev çadırın bulunduğu araziyi sirk, tiyatro, müzikal, konser gibi gösterilerin düzenleneceği geçici çadır yapılması için 780 bin Dolara’a Reysaş A.Ş.’ye kiraladı. Reysaş söz konusu alan üzerine 4 milyon YTL’ye Mydonose Showland ismini verdiği dev çadırı inşaa etti. İyi Eğlenceler A.Ş’ye geçen çadırın son sahibi ise Beşiktaş’ın eski futbolcusu, ünlü işadamı Mustafa Özbey oldu. Mustafa Özbey dört yıl önce 15 milyon dolar ödeyerek aldığı çadırın adını, İstanbul Kongre ve Gösteri Merkezi olarak değiştirdi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2007 Pazartesi 04:10:28
Güncelleme :15 Ekim 2007 Pazartesi 11:03:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İ.Ç. IP: 85.107.147.xxx Tarih : 15.10.2007 12:36:13

TÜM HABER KANALLARI VE BU SİTEDEKİ DİĞER HABERDE, DAVETLİLERİ VATANDAŞA KARŞI ( ! ) 7000 POLİSİN KORUDUĞU YAZILMIŞ. HANGİSİ DOĞRU Kİ?...