22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

3 vilayetin yönetimi Kürtlerde

Amerikalılar, Irak’ın kuzeyindeki üç vilayetin güvenlik sorumluluğunu Kürtlere bıraktı. 

Erbil kentinde düzenlenen törende konuşan bölge yetkililerinden Neçirvan Barzani, "Bu tören, Irak’ın yeniden inşasında yeni bir başarıya işaret ediyor. Devraldığımız sorumluluk, 16 yıllık tecrübenin ürünüdür" dedi. 

AFP muhabirinin bildirdiğine göre, törenden önce silahlı peşmergeler resm-i geçitte bulundu. 

Erbil, Süleymaniye ve Dohuk vilayetlerinden oluşan bölge, 1991 Körfez savaşından bu yana özerk yönetim altında bulunuyor. 

Törende konuşan ulusal güvenlik danışmanı Muvaffak erRubai, "Kürdistan hükümetinin demokrasi ve güvenlik alanında diğer bölgelere örnek olduğunu" söyledi ve "Kürdistan’ın güvenliğini pekiştirmek Irak’ın güvenliğini güçlendirmektir" dedi. 

Amerikalı general Benjamin Mixon da konuşmasında, bugünün "tarihi ehemmiyetine" vurgu yaptı. 

ABD, böylece Irak’taki 18 vilayetten 7’sinin güvenliğini Iraklılara devretmiş oldu. Daha önce de Necef, Muthanna, Zi Kar ve Missen bölgelerinin güvenliği Iraklılara geçmişti.

2'si gazeteci 9 kişi öldürüldü

Irak’ta Felluce yakınlarında ve başkent Bağdat’ın güneydoğusundaki Amarah’da düzenlenen saldırılarda, 2’si gazeteci 9 kişi öldürüldü.
Polis ve sağlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre, silahlı kişiler, Felluce yakınlarındaki bir eve dün düzenledikleri baskında bir gazeteciyi ve ailesinden 7 kişiyi öldürdü. 

Öldürülen gazetecinin, NINA haber ajansı muhabiri ve Anbar Kurtuluş Konseyi basın temsilcisi Abdürrahman El Essavi olduğu belirtildi.
Silahlı kişilerin Amarah’da da, sokakta bir gazeteciyi öldürdüğü bildirildi. 

Öldürülen gazetecinin birçok Irak gazetesi ve ajansı için muhabirlik yapan Nazar Abdülvahid olduğu kaydedildi.
Merkezi New York’ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi, Irak’ta 2003’te savaşın başlamasından bu yana 104 gazeteci ve 39 basın
çalışanının öldürüldüğünü ve 48 gazetecinin de kaçırıldığını belirtiyor.
DHA
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2007 Çarşamba 18:53:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?