19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

30 bin Alevi miting düzenliyor

Aleviler eşit yurttaşlık hakkı için eyleme hazırlanıyor. 30 bin Alevinin katılması planlanan miting pazar günü Ankara Sıhhiye Meydanı'nda yapılacak. Mitinge sadece Türkiye'nin dört bir yanından değil birçok ülkeden de katılım olacak.

Alevilerin başlıca talepleri ise cemevlerinin ibadet merkezi olarak tanınması, zorunlu din derslerinin ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması.

30 bin Alevi 9 Kasım Pazar günü Ankara'da bulaşarak, yanıtsız bırakıldığını düşündükleri taleplerini birkez daha ama bu kez daha güçlü bir sesle dile getirecekler.

Alevi dernekleri daha önce de Eskişehir, Bursa, Adıyaman, Adana gibi bir çok ilde biraraya gelmişti. Ama Ankara'daki miting Aleviler için de bir ilk.

Eylemle ilgili açıklama yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, "Alevilerin herhangi bir hakarete aşağılamaya saldırıya mağruz kalmaksızın, kendiliğinden bir bilinç harekete dönüşmüş olması nedeniyle örgütsel boyutluluğun, ilk kez sokağa çıkacaklar" dedi.

Alevilerin taleplerinin başında 'cemevlerinin ibadet merkezi olarak tanınması, zorunlu din derslerinin ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması geliyor.

Balkız, "Şu anda kadar sizi seviyoruz yanıtından başka bir yanıt almadık.. Szi seviyoruz sözünün ne anlama geldiğinin somutta hiçbir karşılığı yok" diyerek hükümeti eleştirdi.

Hükümet içinde ise somut adım atmak isteyen bir isim vardı ve o isim de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı Reha Çamuroğlu'ydu. Ancak Çamuroğlu, istediği açılımları yapamadığı gerekçesiyle görevinden istifa etmişti.

Miting öncesi Çamuroğlu'na da çağrıda bulunan Balkız, "Çamuroğlu mitinge gelirse mutlu oluruz" dedi.

Arif Sağ, Edip Akbayram gibi bir çok sanatçı da mitinge destek verecek.

AA
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 22:42:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?