29
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

30 bin donör tehdit altında!

Kemik İliği Bankası’ndan bilgileri çalınan 30 bin donörden 60’ı organ mafyası tarafından arandı. Sokakta bile yürüyemeyen donörler şikayette bulundu


İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki Kemik İliği Bankası’nda kayıtlı yaklaşık 30 bin donörün tüm genetik şifreleri, adresleri ve bilgilerinin yer aldığı dosyaların hard diskten kopyalanması skandalında sular durulmuyor. İki ay önce genetik bilgileri çalınan 60 donör her gün tanımadıkları kişiler tarafından aranarak ilik konusunda görüşmeye çağrılıyor. Bilgilerin çalınmasıyla aileleri ve hayatları için endişeye kapılan ve kimsenin olayı üstlenmemesine isyan eden donörler dilekçe vererek genetik bilgileri geri istedi.

‘HER AN KAÇIRILABİLİRİM’

KİmlİĞİ belirsiz kişilerce rahatsız edilince üniversiteye başvurduklarını ancak ‘Posta atın’ yanıtı aldıklarını belirten donör E.L. ‘Bu bilgiler organ mafyasının eline ulaştıysa ve benim kanım uyuyorsa, beni kaçırabilecek ya da bana kötülükte yapabilecekler. Tanıdığım donör arkadaşlarımın da başına aynı şey geldi. Çok korkuyoruz’ dedi.

‘SORUMLULUK ALAN YOK’

AdInI açıklamayan bir donör ise, star’a yaptığı açıklamada ‘Bizi sürekli esrarengiz birileri arıyor. Kimin aradığını bilmiyoruz. Arayanlar, bilgi vermiyor. ‘Görüşelim’ diyorlar. Adres ve telefon bilgilerimizin onlarda olması bizi rahatsız ediyor. 2004’de bankaya kayıt oldum. Genetik şifrelerin nerede olduğu belli değil. Bu bilgiler bankada kalması gerekirken, neden dışarı çıktı? Tüm genetik şifreleri, imza formlarını geri almak istiyoruz. Ancak bizimle ilgilenen bir merci bulamıyoruz’ diye konuştu.


Hayatımız bu kadar ucuz mu?


Bilgileri dışarı sızdığı için tedirgin olduğunu söyleyen K.Y. ‘Üç kez telefon geldi. Görüşmeye çağırdılar. Organ mafyasının peşimizde olmasından korkuyoruz. Hayatımız bu kadar ucuz mu. Gönüllü olarak başvurduk, mağdur olduk’ dedi.

Özlem Yılmaz
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2008 Perşembe 07:47:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?