Taylan Özgür cinayetinin aydınlatılabilmesi için TBMM’de Araştırma Komisyonu kuruluyor. Komisyon için gereken 20 imza tamamlandı.
37 yıl önce faili meçhul cinayete kurban giden Taylan Özgür’ün ablası Hale Kıyıcı, TBMM’de cinayetin aydınlanması için araştırma komisyonu kurulacağını açıkladı. Kıyıcı, yıllar süren hukuk mücadelesinde ilk kez bu kadar büyük bir adım atıldığını söyledi.
1969 Eylül’ünde Beyazıt Meydanı’nda kurşunlanarak öldürülen ODTÜ öğrencisi Taylan Özgür’ü vurduğu iddia edilen polis memuru 1975 yılında yurt dışında konsolosluk görevlisi olarak bulunmuş, Ecevit’in başbakanlığı döneminde Türkiye’ye getirilip yargıya teslim edilmişti. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama süreci 3 yıl sürmüş, sanık polis Lisan Çakıcı delil yetersizliğinden beraat etmişti.
16 YILDIR TALAT TURHAN’IN İDDİASI ARAŞTIRILIYOR
Hale Kıyıcı, o günden bugüne Taylan Özgür cinayetinde gelinen noktayı anlattı. Kıyıcı şunları söyledi: “1977 yılında yargılanan bir polis memuru delil yetersizliğinden beraat etmişti ve dosya kapanmıştı. 1990 yılında emekli Kurmay Yarbay Talat Turhan, Gazeteciler Cemiyeti’nde bir açıklama yaparak, “Cinayeti devlet işlemiştir, Taylan Özgür’ü polis değil, 1969 yılında üsteğmen olan, şimdi de üst düzey bir görevde bulunan bir general tarafından öldürmüştür” dedi. Biz 16 yıldır bu olayın peşindeydik. Talat Turhan’dan bu ismi açıklamasını istedik. Talat Turhan, İçişleri Bakanlığı döneminde Hasan Fehmi Güneş’e dosyayı teslim ettiğini söylüyordu. Hasan Fehmi Güneş de sorumuza yanıt vermiyordu. 16 yıl boyunca ikisi de suskun kaldı.
Savcılık makamına başvurdum, ‘zamanaşımına uğradı’ dediler. Yazılı emir yoluna gidilmesini istedim, kabul etmediler. Varolan yetkilerini kimse kullanmak istemedi.
16 yıldır her ölüm yıldönümünde kardeşimin gazetelere ‘cinayeti açıklayın’ diye ilan veriyordum. En sonunda bu sene ilk kez TBMM’ye başvurdum. Talat Turhan yazdığı ‘Çeteleşme’ kitabında ‘Devlet cinayet işlemiştir’ dedi ama hiçbir savcı harekete geçmedi.”
KARDEŞİ HALE KIYICI: BİNLERCE ANNE ANNEMİN ACISINI ÇEKTİ
“Bu yıl TBMM başkanlığına başvurarak konunun Dilekçe Komisyonu’na sevkini istedik. Bize ’20 milletvekili bulun, Araştırma Komisyonu kurulması için faaliyete geçsin’ denildi. Oysa ki TBMM Başkanlığı da kendiliğinden bu konuda dilekçe komisyonuna başvurup, Araştırma Komisyonu kurlumasını isteme yetkisine sahip. TBMM Başkanı Bülent Arınç bu yetkisini kullanmadı. ‘Kritik bir dönemdeyiz’ dediler. Bir yığın bahane buldular. En sonunda Amasya Bağımsız Milletvekili Mustafa Sayar’ın milletvekillerinden imzaları toplayıp, Araştırma Komisyonu kurulması için girişimde bulunduğu haberini aldım. O kadar mutlu olduk ki anlatamam. Çünkü bu ülkede yalnız Taylan değil, binlerce insan faili meçhul cinayete kurban gitti. Taylan ilkti. Binlerce anne benim annemin acısını çekti. Sanırım iyi şeyler olacak, Türkiye biraz silkelenecek. 37 yıldır umudumuzu yitirmedik.”
MUSTAFA SAYAR: ÜZERİNE GİDİLİRSE CİNAYET AYDINLANIR
Amasya Bağımsız Milletvekili Mustafa Sayar da komisyon kurulması ile ilgili girişimi hakkında şunları söyledi: “İmzalar hemen hemen toplandı. Basından izlediğim kadar olayı sahiplendik. Türkiye’de bu toplumun filizleri öldürülüp, katilleri aramızda geziyorsa bu memlekette demokrasinin varolduğunu ileri sürmenin çok anlamlı olmadığını düşünüyorum. Kimlerin imza verdiğini 20’yi geçtikten sonra açıklamak istiyorum. Çünkü bizim ANAP grubundan, AKP’den CHP’den arkadaşlarımız var. Gruplarından bir zorlama olmasın diye, arkadaşları zorda bırakmamak için isimlerini açıklamak istemiyorum. Salı veya Çarşamba günü imzalar tamamlanacak. Adaletin tecellisi için birşeyler yapmak lazım. Ben 1969’da üniversiteye başladım. Onlardan sonra gelen kuşağız. Birçok yürüyüş ve panalde saygı duruşunda bulunduğumuz, bu toplumun filizlerinden biriydi Taylan Özgür. Cinayetin aydınlanmasını bir vazife olarak kabul ediyorum. Üzerine gidilirse mutlaka aydınlatılacağını düşünüyorum.”
Yasemin Arpa/NTV
Yayın Tarihi :
8 Aralık 2006 Cuma 13:58:00