19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

38 günlük direniş sonuç verdi

Tekel işçilerinin sürdürdüğü eylem, itfaiyeciler, eczacılar, tam gün yasasına karşı çıkan doktorlar derken çalışma hayatında gerilim yükselince Başbakan Erdoğan’ın talimatı ile büyük gerginlik yaratacağına kesin gözü ile bakılan kiralık işçi tasarısı Torba Yasa’dan çıkarıldı. Bakan Dinçer “Sözkonusu yasa olgunlaştırıldıktan sonra TBMM’ye getirilecek” dedi.

Eylemlerinin 38’inci gününe giren ve açlık grevine başlayan Tekel işçileriyle yaşadığı gerilimde sıkışan hükümet, “yeni bir gerilim yaratacağı” kaygısıyla “kiralık işçi” düzenlemesinden geri adım attı.

Tekel işçileri, itfaiyeciler, eczaneler, tam gün yasasına karşı çıkan doktorlar derken, toplumsal gerilimi tırmandıran hükümet, konfederasyonların rest çektiği “kiralık işçi” düzenlemesini dün ani bir kararla tasarıdan çıkarttı. Edinilen bilgilere göre, önceki gün Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’le görüşen işçi konfederasyonlarının başkanları, Bakan Dinçer’in “kiralık işçi uygulamasında bize destek olun” sözlerine sert çıktı. Başkanlar ortak tavır göstererek, “Bu düzenlemenin isminden, son noktasına kadar karşıyız. Hiçbir yerine evet demeyeceğiz” dedi.

AKP grup başkanvekilleriyle de görüşen konfederasyon başkanları, “Bu düzenleme çıkarsa ortalık ayağa kalkar, ülkede genel grev rüzgarı eser” deyince Hükümet içinde de farklı görüşler oluştu. Bunun üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Yeni bir gerilim istemiyoruz. Düzenlemeyi erteleyin” talimatı verdiği öğrenildi. Ardından dün kiralık işçi düzenlemesi tasarıdan çıkarıldı.

Düzenlemenin de içinde bulunduğu Torba Tasarı’nın dün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandığı sırada tasarıdan çıkarıldığını, miletvekilleri ve konfederasyon başkanları da kamuoyuyla aynı anda öğrendi.

Herkesi sokağa döktüler

Hükümet, kamuoyunda “devlet eliyle amele pazarı” olarak bilinen düzenlemede ısrar etmiş, daha önce Köşk tarafından veto edilen düzenlemeyi yeniden Meclis’e sevketmişti. Hükümetin bu tavrı işçi konfederasyonlarınca büyük tepkiyle karşılanmış, bu konunun “işçinin kıdem tazminatına dokunulması kadar kritik bir konu olduğu” vurgusuyla genel grev mesajı verilmişti.

Öte yandan aldığı kararlar ve hazırladığı tasarılar nedeniyle, birbirinden farklı çok sayıda kesimin ayakta olduğu ve protesto gösterilerinin giderek arttığı günlerde hükümetin, açlık grevine başlayan Tekel işçileriyle ilgili de bir çözüm bulmakta büyük bir sıkışıklık yaşadığı biliniyor. Başbakan’ın “yetimin hakkını yedirtmem” sözleriyle başlayan gerilimde geri adım atamıyor. Ancak sorunun çözümü geciktikçe hükümetin kaygısı da artıyor. Sokak eylemleri çoğalırken, hükümetin sağlıkta tam gün yasasını gündem getirmesi üzerine doktorların da sokağa dökülmesi, hükümet içinde de, “Bu kadar gerilim iyi değil” görüşünün oluşmasına yol açtı.

Olgunlaşsın diye çıkarıldı

Tam bu ortamda Çalışma Bakanı Dinçer’in “yasalaştırmakta kararlıyız” dediği düzenleme Torba Tasarı’ya eklenerek Meclis’e sevkedildi. Bunun üzerine Türk-İş, Hak-İş ve DİSK başkanları AKP Grup Başkanvekilleri ile görüşerek, “kölelik yasasını” kabul etmeyeceklerini anlattılar. AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz’a da bu yönde bilgi verildi. Konfederasyonların genel grevi işaret eden kesin tutumu, bu konunun yeni ve büyük bir gerilim konusu olacağını ortaya koydu. Bu gelişmelerle ilgili bilgilendirilen Başbakan Erdoğan’dan da “Yeni bir gerilim daha istemiyoruz, erteleyin” talimatı geldi.

Bunun üzerine Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, dün ilgili yasanın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi öncesinde “özel istihdam büroları ile ilgili maddenin daha da olgunlaştırılması için tasarıdan çıkarılacağını” açıkladı. Düzenleme metninin daha da olgunlaştırılması için, komisyonun uygun görmesi halinde, özel istihdam büroları ile ilgili maddenin tasarıdan çıkarılmasını öneren Dinçer, söz konusu düzenlemenin olgunlaştırıldıktan sonra komisyon gündemine getirileceğini söyledi.

İşçi rızası aranmadan şirketlere kiralanacak

Kamuoyunda büyük tepki yaratan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilen ancak yeniden Meclis’e gönderilen “kiralık işçi” düzenlemesi ile Özel İstihdam Büroları’nın işçilerle geçici iş sözleşmesi yapıp, işçileri rızası olmadan istediği şirkete kiralayabilmesine olanak tanınıyor. İşçi kiralayan işveren, işçiye karşı hiçbir sorumluluk taşımıyor. Kamuoyunda bu düzenleme devlet eliyle “modern amele pazarı” yaratacağı şeklinde eleştiriliyor. Düzenleme işverenin, işçiyi kendi şirketinde istihdam etmek yerine, kiralamasına dönük yeni bir dönemi başlatacak. Güvenlik ve temizlik şirketleri ile başlayan taşeronluk, özel istihdam büroları ile daha geniş kapsamlı bir uygulmaya dönüşecek. Böylece kadrolu istihdam oranı azalacak. Yeni yasa ile özel istihdam büroları, işçi ile ’geçici iş sözleşmesi’ yaparak, onu istediği işverene kiralayacak. Özel istihdam bürosu, işçisini devredeceği işverenle sözleşme imzalayacak. Ancak özel istihdam bürolarından işçi kiralayan işveren, işçiye karşı hiçbir konuda sorumlu olmayacak. Geri çekilen tasarıda daha önce veto edilen yasada her 4 kişiden biri kiralık işçi olur maddesi 5 işçiden biri olur şeklinde yeniden düzenlenmiş onun dışındaki metnin, editoryal olarak değişmiş görünse de içeriğinin değişmediği dikkati çekmişti.

...
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2010 Perşembe 18:26:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?