28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

40 bin kişi şifa için şeyhe koştu

Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’nde dün 40 bin kişi Nakşibendi Şeyhi Aktepeli Abdurrahman’ın türbesine gidip, şifa diledi. Görevlilerin uyarısına rağmen mezarın üzerindeki örtülere yüz sürmek için yarışan vatandaşlar, izdiham yarattı.

DİYARBAKIR’ın Çınar İlçesi’nde 96 yıl önce 57 yaşındayken ölen Nakşibendi Şeyhi Aktepeli Abdurrahman’ın türbesinde dün yapılan anma etkinliğine yaklaşık 40 bin kişi katıldı. Aktepe Köyü’ndeki türbe ve çevresinde kalabalıktan oturmak bir yana ayakta duracak yer bile kalmadı. Büyük bölümü kadın olan ziyaretçiler, türbede şeyhin mezarına kapanarak dua etti, mezarın üzerinde bulunan yeşil örtüleri öperek yüzlerine sürdü. Bazı kadınlar, çocuklarına şeyhin mezarını öptürdü. 

Kapıdaki görevliler mezardaki örtülerin öpülmemesi uyarısında bulunmasına rağmen kimseyi ikna edemedi. Tarikat mensupları, türbe duvarına kapanıp dileklerinin yerine gelmesi için taş da yapıştırdı. 

Görevliler burada da "Günahtır, yanlış yapıyorsunuz" diyerek engel olmak istedikleri ziyaretçilerin yapıştırdığı taşları duvardan topladı. Binlerce tarikat üyesi, daha sonra şeyhin ayak izinin bulunduğu öne sürdükleri tepeye çıkıp ayak izi aradı. Tarikat üyeleri, tepeden topladıkları otları yere sürerek dua etti, ardından otları birbirlerinin sırtlarına sürdü. Tepeye bazı kadınlar sırtlarında sakat çocuklarını da getirerek şifa aradı.

ŞEYHİN TORUNU: ÇOK YANLIŞ

Nakşibendi Şeyhi Aktepeli Abdurrahman’ın torunu Altan Tarhan, şunları söyledi: "Güya şeyhin ayak izleri varmış burda. Öyle bir şey yok. Otların şifa dağıttığı da tamamen kadınların uydurması. Söylüyoruz ama dinleyen yok. Burada Şeyhin kutlu doğumu ve vefat günü için gelenler ancak dua eder. Yapıştırılan taşlar, türbedeki toprağın poşetlenip evlere götürülmesi, türbe duvarına el, yüz sürülmesini engellemeye çalışıyoruz. Ancak önüne geçemiyoruz."

AB’DEN YARDIM TALEBİ

Aktepe Köyü Derneği Başkanı Avukat Mehmet Işık da "Köye gelenlerin rahatlıkla ziyarette bulunması için bir proje hazırladık ve Avrupa Birliği’ne gönderdik. Proje kabul edilirse, köyde gelenler için tuvaletler yapılacak, iş merkezi kurulacak" dedi.

Çocuklara zorla öptürdüler

ŞEYH Abdurrahman’ın mezarını ziyaret edenler mahşeri bir kalabalık oluşturdu. Mezara ulaşanlar, üzerinde bulunan yeşil örtüleri öperek yüzlerine sürdü. Bazı kadınlar yanlarında getirdikleri çocuklarına şeyhin mezarını öptürdüler. Bazıları dilek tutarak yanlarında getirdikleri taşları duvarlara yapıştırdılar.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2006 Pazar 05:09:12
Güncelleme :21 Mayıs 2006 Pazar 05:22:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?