31
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

400 hektar ormanlık alan kül oldu


Mersin’in Gülnar İlçesi’ne bağlı Kavakoluğu Köyü’nde önceki gün çıkan ve saatte 70 kilometre hızla esen poyraz nedeniyle bir türlü kontrol altına alınamayan orman yangını devam ediyor. İki kişinin öldüğü yangının söndürülmesi için yardım isteyen polis, internet kafelerdeki gençleri, "Chat’i bırakın memleket yanıyor" diyerek topluyor.

MERSİN’in Gülnar İlçesi’nde başlayan ve poyraz yüzünden bir türlü kontrol altına alınamayan yangında, Kavakoluğu, Korucuk ve Delikkaya köyleri tamamen yandı. Koçaşlı ve Laptepe köyleri boşaltıldı. Akkulu Nükleer Santrali’nin yapılacağı Büyükeceli Beldesi ile Yanışlı, Çavuşlar ve Ulupınar Köyleri ise yangın tehdidi altında.

Kavakoluğu Köyü’nde evlerinden çıkamayan CHP Milletvekili İsa Gök’ün 84 yaşındaki akrabası Hatice Kırlangıç ve 16 yaşındaki torunu Hatice Bulut yanarak can verdi, 44 yaşındaki kızı Fatma Bulut ise yaralı kurtuldu. Elinde, ayaklarında ve yüzünde yanıklar oluşan Fatma Bulut, her şeyin çok ani geliştiğini belirterek, "Her şey bir anda oldu. Keçilerimi kurtarmak isterken kendimi alevler arasında buldum. Tek çareyi bağırmakta buldum. Komşularım tarafımdan alevlerin arasından çıkarıldım. Allah bir daha böyle bir cehennem yaşatmasın" dedi. Dumandan etkilenen 39 kişi ise hastanelerde tedavi edildi. Can derdine düşen çevre sakinleri evlerini bırakıp kaçarken, büyük çoğunluğunun geçimlerini sağladığı küçük ve büyük baş onlarca hayvan telef oldu.

Bir operatör kayıp

Büyükeceli Beldesi’ne doğru ilerleyen yangın nedeniyle beldedeki 15 ev tahliye edildi. İki bin nüfuslu beldeye 6 kilometre yaklaşan alevlere, rüzgár sürekli yön değiştirdiği için güçlükle müdahale edilebildi. Alevler arasında kalan üç dozer yandı, iki operatör ise kayboldu. Kayıp operatörlerden birinin sağ olduğu belirlenirken, diğer operatörden haber alınamadı. Yaklaşık bin hektar alanı etkileyen yangının ilerleme durumuna göre, Ulupınar ve Yanışlı köylerinin de boşaltılabileceği belirtildi. Gülnar İlçesi Büyükeceli Beldesi ile Delikkaya Köyü arasındaki yol da alevler nedeniyle ulaşıma kapatıldı.

Polisler yangına müdahale edilmesi için internet kafeleri ve kahveleri dolaşarak vatandaşlardan yardım istedi. Bunun üzerine vatandaşlar polis araçlarına binerek yangın mahaline gitti.

Yangına müdahale için Mersin, Adana, Kahramanmaraş, Antalya ile çevredeki ilçe orman işletme müdürlükleri ekipleri bölgeye gelerek sündürme çalışmasına katıldı. Üç helikopter, bir uçak, 40 arasöz, 60 itfaiye, 15 iş makinesi ve 500 ormancının müdahale ettiği yangın, bölgenin sarp olması ve şiddetli poyraz yüzünden kontrol altına alınamadı. Bölgeye ulaşan Kızılay, Gülnar İlçesi’ndeki futbol sahasına çadır ve aşevi kurdu. Köylerini terk edenler, burada konaklayıp ihtiyaçlarını karşılayacak. Kızılay, ayrıca evleri yanan vatandaşlara da çadır, battaniye gibi malzemeler dağıttı.



ADANA Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, meteorolojiden alınan bilgiye göre, 8- 15 Temmuz’da sıcaklıkların 35- 40 derecelere çıkacağını, nem oranının yüzde 20’nin altına düşeceğini, rüzgarların orman yangınları açısından büyük risk oluşturacağını belirterek, bu nedenle ’kırmızı alarm’ durumuna geçtiklerini söyledi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2008 Çarşamba 14:36:05
Güncelleme :9 Temmuz 2008 Çarşamba 14:41:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?