15
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

41 yıldır sonuçlanmayan dava AİHM’lik

Samsun'un Ondokuzmayıs ilçesinde yaklaşık 95 yıl önce dedelerinin sahiplendiği ve hazine ile mahkemelik araziyle ilgili davanın 41 yıldır sonuçlanmaması üzerine AİHM'ye başvuran köylüler davanın sonucunu merakla beklemeye başladı.

Yaklaşık 95 yıl önce Samsun'un Ondokuzmayıs ilçesi Yörükler Beldesine göç eden 13 kişinin sınırı esas alan düzenleme ile sahiplendiği arazi, zaman içindeki kadastro çalışmaları ve çıkarılan yasalar nedeniyle sorun yaşanınca bir türlü sahiplerine tescil edilemedi.

1966 yılında açılan davada köylülere ait arazinin 91 hektar olduğu yolunda karar veren yerel mahkemenin kararına itiraz eden hak sahipleri, bunun üzerine yeni bir dava açtı. Ancak, aradan geçen 41 yıla rağmen davanın sonuçlanmaması üzerine ise halen arazide hak sahibi olduğunu iddia eden ve 95 yıl önce araziyi sahiplenen 13 kişinin mirasçısı yaklaşık 1300 kişiden 15 kişi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu.

Söz konusu arazi üzerinde hiç bir tasarrufta bulunamadıklarını anlatan hak sahipleri, konunun bir an önce çözümlenmesini beklediklerini bildirdiler. Hak sahibi köylülerin avukatı Hüseyin Dereli de AİHM'ye yaklaşık 3 ay önce başvurduklarını belirterek, davanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin, davaların makul sürede sonuçlandırılmasına ilişkin maddesine dayandırıldığını söyledi.

Amaçlarının tazminat kazanmak olmadığını, arazilerin geri verilmesinin esas istekleri olduğunu belirten Dereli, bunun kabul edilmesi halinde davayı geri çekebileceklerini bildirdi.
AA
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2007 Salı 11:44:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?