22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

45 dakikalık trafik 2 milyar dolar

Trafik 45 dakika durunca 2 milyar dolar uçuyor
Meclis'e sunduğu araştırma önergesinde bu yüksek bilançoyu hatırlatan CHP'li Çetin Soysal, İstanbul'daki trafik sorununa TBMM'nin el atması gerektiğini savundu

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ve 24 arkadaşı, İstanbul trafiği için Meclis araştırması açılmasını istedi. TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinde, İstanbul'da trafiği son yıllarda içinden çıkılmaz bir hal aldığı belirtilerek, 45 dakikalık trafik tıkanıklığının kente maliyetinin yıllık 2 milyar doların üzerinde olduğu bildirildi. Plansız ve rantçı anlayışların kenti yoğunlaştırdığı belirtilen önergenin gerekçesi şöyle:


'Sorun kavşaklar'
"İstanbul'da yaşanan trafik yoğunluğunun nedeni, ilgili kurum ve kurulların olumsuz görüş bildirmelerine rağmen yapılan plan tadilleridir. Bu plan tadilleriyle İstanbul katledilmektedir. Rant elde etme politikaları devam ettiği sürece ulaşım bir sorun olacaktır. Yeşil alanları imara açan, İstanbul genelinde çok katlı binalara imar izni veren, kentin her yerine devasa alışveriş merkezleri diken anlayış, trafikte yaşanan sorunları çözemez. Çünkü sorunların kaynağı bu anlayışın kendisidir.


Kentin olur olmaz her yerine yapılan kavşaklar, trafiği azaltmak yerine sıkışıklık yaratmakta, üstelik kentin siluetini bozmaktadır. Bu kavşaklar için harcanan para, 2.1 katrilyonun üzerindedir. Bu açıkça kaynak israfıdır."
Trafikte yaşanan sorunları çözmek için bugüne kadar çeşitli çözüm önerileri sunulduğu, bunlar arasında vize uygulaması, tek-çift plaka, Taksim'e paralı geçişin de bulunduğu anımsatılan önergede, bunların hiçbirinin trafik yoğunluğunu azaltacak önlemler olmadığı ifade edildi.
"Gelişmiş kentler meydanlarıyla bilinir, İstanbul'da ise meydanlar rant uğruna feda ediliyor" denilen önergede, İstanbul'da trafikte yaşanan sorunların ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılması istendi. 

İstanbul'da dün TEM Otoyolu'nda sabah saatlerinde yaşanan ve 8 aracın karıştığı zincirleme trafik kazası sonrasında trafik kilitlendi. TEM Otoyolu Çakmak Köprüsü mevkisinde bir otomobil ile özel bir minibüsün karıştığı maddi hasarlı kazanın ardından, 34 BS 4850 plakalı hurda yüklü TIR kaza yapan 2 araca, arkadan gelen ve duramayan 5 araç daha çarptı. Kazanın ardından TEM Otoyolu ve bağlantı yolları ile Ümraniye çevresinde kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Kazaya karışan araçların kaldırılmasının ardından yol trafiğe açıldı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2007 Çarşamba 14:35:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?