19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

5 ülke almak için sırada

İran’dan kaçıp Türkiye’ye sığınan ateist Nigar Azizmuradi’nin can güvenliğini korumak için kaldığı yer gizli tutuluyor. Anadolu kentlerinden birinde mecburi ikametgaha tabi tutulan Azizmuradi başka bir ülkeye gönderilecek.

İran’dan kaçıp sığındığı Türkiye’de 10 gün kaldığı Kumkapı Yabancılar Misafirhanesi’nden serbest bırakılan ateist Raelyen Hareketi’nin İran temsilcisi Nigar Azizmuradi’nin can güvenliğini korumak için kaldığı yer gizli tutuluyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Metin Çorabatır, Azizmuradi’yle gündeme gelen mültecilerin sorunları hakkında VATAN’a önemli açıklamalarda bulundu.

Zorunlu ikametgah

Anadolu kentlerinden birinde mecburi ikametgaha tabi tutulan Azizmuradi’nin en geç 3 ila 6 ay içinde başka bir ülkeye mülteci olarak gönderilmesi bekleniyor. Nigar Azizmuradi, haftada 3 gün polise gidip imza vermek zorunda. Ayrıca 3 ayda bir yaklaşık 400 TL ikametgah harcı ödemekle yükümlü. Avrupa dışından Türkiye’ye sığınma talebinde bulunanlar BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından genellikle ABD, Kanada, Yeni Zellenda, Avustralya veya Finlandiya’ya gönderiliyor. Azizmuradi’nin bu 5 ülkeden birine kabul edilmesi için görüşmeler sürüyor.

Gizlilik ailesi için

Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Sözcüsü Metin Çorabatır, bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği ve mültecilerin yaşadığı sıkıntılarla ilgili olarak genel hatlarıyla bilgi verdi. 1951 tarihli Cenevre sözleşmesine coğrafi bir sınırlama ile taraf olan Türkiye’nin Avrupa dışından Türkiye’ye gelip de sığınma talep eden kişilere ancak “Geçici” olarak barınma imkanı tanındığını belirten BM Yüksek Komiserliği Sözcüsü Metin Çorabatır süreçle ilgili şunları söyledi; “Herhangi bir kişi Türk topraklarına Avrupa dışından gelir ve sığınma talep ederse bu kişi Türkiye tarafından ” Mülteci“ değil ”Sığınmacı“ olarak kabul ediliyor. Türk makamlarına giden bu kişi aynı zamanda BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne kaydoluyor.”

5 ülke alıyor

Daha sonra ise bu kişi Türk makamları tarafından sayıları 30 civarındaki Anadolu kentlerden birinde mecburi ikametgaha tabi tutuluyor. O şehirde bir ev tutuyor ve orada yaşıyorlar. Her gün ya da haftanın 3 günü polise gidip imza verme sorumlulukları var. Ayrıca 3 ayda bir yaklaşık 400 TL ikametgah parası vermeleri gerekiyor. Bekleme sürecindeki kişiye hem üçüncü bir ülke aradıklarını hem de mülteci statüsünü belirlediklerin kaydeden Çorabatır, bir kişinin mülteci olarak kabul edilmesi, ona bir ülke aranması ve gönderilmesini kapsayan sürecin 1,5-2 sene sürdüğünü, mültecileri ABD, Kanada, Yeni Zellanda, Avustralya ya da Fillandiya’nın kabul ettiğini söyledi.

Burak Kara - Vatan
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2009 Çarşamba 19:39:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?