22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

6 YTL için AİHM'e gitti

İzmirli avukat Senih Özay, İZSU Genel Müdürlüğünden, 11 yıl önce baktığı bir dava nedeniyle kendisine ödenmesi gereken 6 YTL 154 Ykr'lik avukatlık ücreti ve mahkeme masraflarını tahsil edemediği için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) açtığı tazminat davasını kazandığını belirtti.

Senih Özay, gazetecilere yaptığı açıklamada, 11 yıl önce, İZSU'da mühendis olarak görev yapan Muammer Kranta'nın Menemen'e tayiniyle ilgili İzmir İdare Mahkemesinde açılan iptal davasına, Kranta'nın vekili olarak katıldığını kaydetti.

Kranta'nın davayı kazandığını belirten Özay, mahkemenin vekalet ücreti olarak 5 YTL, mahkeme masrafları için de 1 YTL 154 Ykr tayin ettiğini kaydetti. İZSU'nun bu miktarı 11 yıldır kendisine ödemediğini, İcra İflas ve Belediyeler kanunlarındaki “Kamu malları haczedilemez” hükmü nedeniyle, alacağını icra yoluyla da tahsil edemediğini ifade eden Özay, şöyle konuştu: “Ben de konuyu AİHM'e taşıdım. Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesindeki 'Adil yargılanma ilkesi' ve ek protokol ile güvence altına alınan 'mülkiyet ilkesinin' ihlal edildiği kanaatine vardı ve Türkiye'yi 500 euro tazminata mahkum etti. Bu karar örnek bir karardır. Artık nasıl devlet alacağı olduğunda vatandaşına icra takibi yapıyorsa, vatandaş da devletten alacağı olduğunda AİHM'e başvurarak tazminat talep edebilir.”
aa
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2007 Çarşamba 21:15:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?