30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

7.7 milyon kişiye ’yol’ göründü

 Kurban Bayramı’nda 7.5 milyon kişinin karayolu, 200 bin kişinin de havayoluyla seyahat etmesi bekleniyor. Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım, "Araçlar dolu gidecek ama krizin etkisi daha fazla ilave sefer yapmamıza engel oldu. Karayoluyla seyahat edenlerde ağırlık memleketine gidenleri oluşturuyor" dedi.

KURBAN Bayramı için karayoluyla 7.5 milyon kişinin, havayoluyla da 200 bin kişinin seyahat etmesi beklenirken, kriz ve kışın bir araya gelmesi bu yıl ek sefer sayısını düşürdü. Kriz nedeniyle diğer bayramlara göre talep düşüşü yaşayan ulaşım sektörü daha çok memleketine gidenleri taşıyacak. Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım, sektörde 14 bin aracın, 700 bin koltukla bayram tatilinde 7.5 milyon kişiyi taşıyacağını belirterek, "Araçlar dolu gidecek ama krizin etkisi daha fazla ilave sefer yapmamıza engel oldu. Karayoluyla seyahat edenlerde ağırlık memleketine gidenleri oluşturuyor. Kış ve kriz bir araya gelince tatil yörelerine gidenlerin sayısı azaldı" dedi.

Kısa mesafelerde hareketlilik bulunduğunu, daha çok İstanbul’dan Ankara, İzmir, Edirne ve Çanakkale gibi şehirlere gidişlerin olduğunu kaydeden Yıldırım, bu bayramın bir önceki bayramdan farkını şöyle anlattı: "Bu bayramda tatile gidenlerle, memleketine gidenler arasında denge var. Ramazan Bayramı’nda yaz olduğu için tatilci sayısı daha fazlaydı. Bu kez dengeye oturdu. Krizin etkisini de bu bayramda görüyoruz."

Bayram zammı yok

Mustafa Yıldırım, dünden itibaren yoğunluğun başladığını ve bayramın ilk gününe kadar devam edeceğini belirtirken, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bayramdan itibaren ilk günlerde boşluk olacak. Ancak dönüş tarihleri olan 11-14 Aralık arasında da yoğunluk yaşanacak. İnsanların güvenli taşınması için sektör olarak tüm tedbirleri aldık. Fiyatlar da Ulaştırma Bakanlığı’nın onayladığı şartlarda arz talebe göre şekilleniyor. Bayram zammı yok ama yaz fiyatlarına yakın fiyatlarda taşımacılık olacak. Daha sonra yine kış fiyatlarına dönülecek."

Havayoluyla 200 bin kişi

Türkiye Özel Sektör Havacılık Derneği (TÖSHİD) Yönetim Kurulu Üyesi Şehabettin Bolukçu da, havayolları olarak bütün kapasitelerini sunduklarını ancak diğer bayramlara göre taleplerin daha az olduğunu aktardı. Bolukçu, şu bilgileri verdi: "THY ve özel havayolu şirketleri olarak bu bayramda 150-200 bin kişiyi taşıyacağız. Tarifeli uçuşlar doluyor ama diğer bayramlara göre ek uçuş talepleri az kaldı. Uçaklar dolmadan da ek uçuş koymak çok karlı değil. Bu bayramda daha çok memleket ziyareti ağır basıyor görünüyor. Tatile ve yazlığına gidenler de var."

Bayramın ikinci gününde 55 YTL’ye uçak bileti

UÇAKLARDA bayram öncesi gidiş ve bayram sonrası dönüşlerin dolu olduğunu aktaran TÖSHİD Yönetim Kurulu Üyesi Şehabettin Bolukçu, fiyatlara ilişkin şunları söyledi: "Bayramın ikinci, üçüncü günü seyahat edecek olanlar çok uygun fiyata uçabilecek. 55 YTL gibi fiyatlar var, bu diğer bayramlarda olmamıştı. En yoğun günlerde giden ve dönenler düşük fiyattan yararlanamayacak. Son dakika alanlar da daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacak. Genel olarak krizin olması biraz yolcu yoğunluğunu düşürdü."

Otobüsçüler krizden etkilendi

TÜRKİYE’de otobüslerin 4 bin 800 noktaya gittiğini ve arz fazlası olan sektörde konsolidasyon yaşandığını aktaran Mustafa Yıldırım, "10 yıl önce 537 olan firma sayısı 420’ye düştü. Küçük ölçekli firmalar kapatmak zorunda kalıyor. Birleşmeden sektörde yaşama şansları azalıyor. Petrolün düşmesi biraz masraflarımızı azaltıyor ama uçakların fiyatlarıyla rekabet edemiyoruz, sektörde kar marjları düşüyor" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2008 Pazar 02:52:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?