28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

7 aylık asker vicdani redci oldu

Kars Kağızman'da 7 aydır er olarak askerliğini yapan İsmail Saygı, askerlik yaşantısının ruhsal sağlığını etkilediği gerekçesiyle artık askere gitmeyeceğini belirterek, vicdani reddini açıkladı. İsmail Saygı; Halil Savda, Osman Murat Ülken ve Mehmet Tarhan'dan sonra bilinen 51. vicdani redci oldu.

Kars Kağızman'da 7 ay askerlik yapan ve daha sonra askerliği bırakan İsmail Saygı, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Vicdani reddini açıklayan Saygı, askerliği boyunca ruhsal sağlığının bozulduğunu ve askerlik öğretisini yaşam tarzı olarak benimsemediğini söyledi. Saygı, "Askerlik yaptığım 7 ay süresince, askerlik mantığının içerisindeki şiddet, ölme ve öldürme öğretilerinin benim yaşam tarzıma ve hayat görüşüme uymadığını anladım. Asker olarak geçirdiğim 7 ay boyunca kendime olan saygımı ve ruhsal sağlığımı kaybetmeye başladım. Bu sebeplerden dolayı bünyesinde şiddeti barındıran hiçbir kurum ve kuruluş ile bağımın kalmamasına karar verdim" diye konuştu. 

Savaş karşıtlarının verdiği bilgiye göre, Saygı ile birlikte Türkiye’de vicdani reddini açıklayanların sayısı 51’e ulaştı.


anka
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2006 Çarşamba 17:00:32
Güncelleme :15 Kasım 2006 Çarşamba 22:24:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?