28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

7 kişide daha kuş gribi

Ankara'da ikisi çocuk, biri yetişkin üç kişide, Van'da da dört kişide kuş gribi virüsü tespit edildi. Zonguldak ve Yozgat'ta da ölü tavuklarda H5N1 vürüsüne rastlandı.

Ankara Valisi Kemal Önal, kuş gribi şüphesiyle tedavi altına alınan üç kişi üzerinde yapılan test sonuçları pozitif çıktı.

Önal, Beypazarı'ndan getirilen iki çocuğun Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, bir kişinin ise Numune Hastanesi'nde tedavi gördüğünü kaydetti.

Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Metin Doğan, kendilerine bugün 8'i çocuk 16 kişinin başvurduğunu ve bunlardan sadece ikisinde test sonuçlarının pozitif çıktığını söyledi.

Biri 2, diğeri 5 yaşındaki iki çocukta H5N1 virüsü bulunmasına rağmen, hastalık belirtisi gözlenmediğini belirten Doğan, "virüs hastaya bulaşmış ama hehangi bir hastalık bulgusu yok. Erken teşhis etkili olabilir. Her enfeksiyon kapan hasta olacak değil" dedi.

Tüm şüpheli vakaların koruyucu tedavi altında olduğunu ifade eden Doğan, "hepsinin de sağlık durumu gayet iyi" diye konuştu.

Virüs bulaşan iki çocuğun, ölü hayvanı yetkililere teslim eden ailenin çocukları olduğunu ve çocukların teslim edilen eldivenlerle oynadığının altını çizen Doğan, çocukların aileleri ile birlikte bir hafta gözetim altında tutulacağını söyledi.

Ankara'da Mustafa Kemal mahallesinde ise boş bir arsada ölü tavuklar bulunduğu ihbarında bulunuldu. İhbar üzerine harekete geçen Tarım İl Müdürlüğü ve Çankaya Belediyesi Veteriner Müdürlüğü ekipleri, 40 ölü tavuğun bulunduğu yerde inceleme yaptı.

Bazı tavuklar incelenmek üzereTarım İl Müdürlüğü'ne götürüldü, kalan tavuklar ise ilaçlanarak gömüldü.

Ölü tavukların sahibi olduğunu belirten Osman Candaş, tavukların virüsten değil, soğuktan donarak öldüğünü ileri sürdü. Olayla ilgili inceleme sürdürülüyor.

Hıfzıssıhha: "28 numuneden 5'i pozitif"

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, bugün saat 14.00 itibariyle Refik Saydam Hıfzıssıhha Viroloji Laboratuvarında 28 numunenin tetkikinin sonuçlandığını, bu tetkiklerden 2'si Van'da, 3'ü de Ankara'da olmak üzere 5 kişinin, H5N1 virüsü PCR testi ile 'pozitif' bulunduğunu bildirdi.

Son olarak, Çorum'un Sungurlu ilçesine bağlı Çayyaka köyünde rahatsızlanan ve kuş gribi teşhisi konulan beş yaşındaki Mürşit Üyecıdır, Çankırı Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Çankırı Sağlık Müdürü Abdullah Kama, çocuğun yüksek olan ateşini düşürdüklerini şu anda sağlık durumunun iyi olduğunu ifade etti. Kama, Çankırı'da şu ana kadar kuş gribi vakası görülmediğini de sözlerine ekledi.

Batman'da da kuş gribi şüphesiyle beş kişi hastaneye kaldırıldı. Kozluk ilçesinde yapılan ilk kontrollerin ardından beş kişi Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi.

İstanbul'da üç kişi tedavi altında

İstanbul'da ise, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde üç kişinin kuş gribi şüphesiyle gözlem altında tutulduğu belirtildi.

İl Sağlık Müdürlüğü, dün akşam üç kişinin hastalık şüphesiyle hastaneye başvurduğunu, bu kişilerden alınan örneklerin sonuçları çıkıncaya kadar İntaniye Servisi'nde gözlem altında tutulduğunu belirtti.

Müdürlük, İstanbul'da bugüne kadar kuş gribi vakasının belirlenmediğinin de altını çizdi.

İran sınırda geçişleri yasakladı

İran kuş gribi şüphesiyle Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki Esendere Sınır Kapısı'nı ikinci bir emre kadar araç ve insan geçişine kapattı.

Bayram tatili nedeniyle İran'a gitmek isteyen çok sayıda vatandaş karar üzerine sınır kapısından geri döndü.

Yüksekova Kaymakamı Uğur Kalkar da İran'ın aldığı kararı vatandaşlara bildirdiklerini söyledi.
Kuş gribinde son durum

Van:
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, hastanede 4 kişide kuş gribi virüsü tespit ettiklerini söyledi.

Şahin hastanede 36 hastanın kuş gribi şüphesiyle tedavi altında bulunduğunu, 38 hastanın ise ayakta koruyucu tedavi gördüğünü belirtti.

Kuş kribi olduğu belirlenen Yusuf Tunç (5) ile Sümeyya Mamuk (11) yoğun bakımda tedavi altına alındı. Van YYÜ hastanesinde şu ana kadar 163 kişi başvurdu. Hastalardan üçü yoğun bakımda bulunuyor.

2006'nın ilk günlerinde Doğubeyazıt'tan Van'a sevkedilen üç kardeş tedavi gördükleri YYÜ Tıp Fakültesi hastanesinde hayatını kaybetti. Çocukların kuş gribinden hayatını kaybettiği açıklandı.

1 ocak: Muhammet Ali Koçyiğit (14) öldü
5 ocak: Fatma Koçyiğit (15) öldü
6 ocak: Hülya Koçyiğit (11) öldü

Van YYÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Faik Öner, üç Koçyiğit kardeşin ölü tavuklarla birebir temasta bulundukları için hastalığa yakalandığını söyledi.

Ölen çocukların kardeşi Ali Hasan Koçyiğit'in ise solunum cihazından çıkarıldığı ve sağlık durumunun iyiye gittiği belirtildi.

Dokuz gün içinde ilçede 12 bin 430 kanatlı hayvan itlaf edildi. Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan 10 ekip teker teker mahalleleri gezerek kanatlı hayvan besleyen vatandaşların evlerini kontrol ediyor.

Iğdır:
Iğdır Valisi Halil Ulusoy, şimdiye kadar kuş gribi şüphesiyle hastanelere 380 kişinin başvurduğunu, bunlardan 2'sinin tedavi altına alındığını söyledi.

Ulusoy kuş gribi şüphesiyle Erzurum Araştırma Hastanesi'ne 5 kişi, Van YYÜ'ye de 2 kişinin sevk edildiğini hatırlattı. Ulusoy, bu hastalardan birinde kuş gribi olma ihtimalinin yüksek olduğunu vurguladı.

Toplam 20 bin 151 adet kanatlı hayvanın itlaf edildiğini belirten Ulusoy, tavuklarını teslim etmeyenlere kabahatler kanununun 32'nci maddesi gereğince 100 YTL para cezası verileceği uyarısında bulundu.

Bursa:
Bursa'nın Gürsu ilçesine bağlı Karahıdır köyündeki tavukların ölüm nedeninin kuş gribi olduğu açıklandı. Köyde oturan İsmail Söylemez'in aniden ölen tavuklarından alınan numulerde virüse rastlanmasının ardından Karahıdır karantina altına alındı.

Bursa Tarım Müdürü Hüseyin Yıldızer, ''şu anda laboratuvar sonucu kesin olarak gelmeyen tek yer var, orası da Gürsu Karahıdır köyü, yüksek ihtimalle kuş gribine benziyor'' dedi.

Yıldızer, ''İnegöl Akbaşlar köyü, İznik merkez, Harmancık, Keles'te yalancı tavuk vebası çıktı. Test sonuçlarını beklemeden, kuş gribi çıkmış gibi acil eylem planımızı devreye sokuyoruz'' dedi.

İstanbul:
Kuş gribi şüphesiyle Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde müşahede altında tutulan 7 kişi taburcu edildi. Kuş gribi şüphesiyle Yalova'dan İstanbul'a getirilen ve kontrol altına alınan aynı aileden 5'i çocuk 7 kişi taburcu oldu. Tetkikleri neticesinde negatif sonuç elde edilen aile fertlerinin sağlık durumları da iyi.

Eskişehir:
Mihalıççık ve Günyüzü ilçelerinde kuş gribi nedeniyle telef olduğu iddia edilen yaban ördeği ve hindi Ankara'ya gönderildi.

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Seraceddin Çom, Mihalıççık ve Günyüzü ilçelerinde yedi kişinin kuş gribi şüphesiyle tedavi altına alındığını açıkladı.

Çom, hastaların tetkik ve tedavilerinin devam ettiğini Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin de bölgede çalışma başlattığını belirtti.

Kars:
Kars Valiliği, kuş gribiyle ilgili çalışmaların sürdürdüğünü belirtilerek, 6 ocakta şüpheli şekilde telef olan dört tavuktan alınan numunelerin Erzurum Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderildiğini ifade etti.

Diyarbakır:
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden kuş gribi şüphesiyle Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne getirilen 13 yaşındaki Esat Bal isimli çocuk yoğun bakıma alındı.

Diyarbakır'da beş kişi daha kuş gribi şüphesiyle tedavi altına alındı.

Erzurum:
Erzurum Aziziye Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Akın Aktaş, kuş gribi şüphesiyle hastanelerine gelen hastaların yedisini taburcu ettiklerini söyledi.

Tedavileri devam eden hastalardan birinin yüksek ateşi olması nedeniyle bir süre daha gözlem altında tutulacağını ifade eden Prof. Dr. Aktaş, hastalarda kuş gribi virüsü olup olmadığın tespit edilmesi için İstanbul'daki Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gönderdikleri kan numunelerinin analiz sonuçlarının ise henüz kendilerine ulaşmadığını bildirdi.

Erzurum'da kuş gribi önlemleri çerçevesinde 14 bin 566 kanatlı hayvan itlaf edildi.

Zonguldak:
Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, dün bir ihbarı değerlendiren İl Tarım Müdürlüğü ekiplerinin telef olan 10'a yakın tavuğu tahlil için İstanbul'a gönderdiğini, laboratuvar sonuçlarında bazı hayvanlarda kuş gribi görüldüğünün tespit edildiğini söyledi.

Çomranlı ve Akyamaç köylerinde tavukların kuş gribinden öldüğünün belirlenmesi üzerine gerekli önlemleri aldıklarını belirten Erkmen, ''kümes sahiplerinin hiçbir sağlık problemi olmamasına karşın koruyucu sağlık tedavilerine başladık. Dört kişiye gerekli ilaçlar verildi" dedi.

İtlaf işlemlerine hemen başlayacaklarını belirten Vali, "Çomranlı'da yaklaşık bin hayvan, Akyamaç köyünde de 500 civarında kümes hayvanı itlaf edilecek. Şu anda insanlara bulaşma yok'' diye konuştu.

Yozgat:
Yozgat Valisi Gökhan Sözer, Akdağmadeni ilçesine bağlı Altılı Zaimgeçidi köyündeki ölü kanatlılarda kuş gribi virüsü saptandığını açıkladı.

Vali Sözer, Akdağmadeni ilçesine bağlı dört köy dışında ciddi bir durumun bulunmadığını söyledi.

Altılızaim Geçidi köyüne komşu Kuşlu Kaçağı, Uzak Çay ve Çardak köylerinde ölen kanatlılardan alınan numunelerin laboratuvar sonuçlarının henüz gelmediğini belirten Vali Sözer, ''Altılızaim Geçidi'nde kuş gribi varmış gibi gerekli önlemleri aldık, köyde bulunan tüm kanatlılar itlaf edildi, dezenfekte çalışması yapıldı" dedi.

Akdağmadeni ilçesinde kanatlıların giriş ve çıkışları Kaymakamlık tarafından yasaklanarak, halk uyarıldı.

Ankara:
Ankara'nın Nallıhan ilçesinde dün iki ölü yaban ördeğinde kuş gribi belirlenmesinin ardından Vali Kemal Önal'ın talimatıyla, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde bügün kriz merkezi oluşturuldu.

Kentte şüpheli vakalar konusunda yetişkinler için Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, çocuklar için ise Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tıbbi ön hazırlık yapıldı.

Gölbaşı ilçesinde bugün yapılan üç ayrı ihbar üzerine, hastalıklı görünen hayvanlar, 'kuş gribi' şüphesiyle incelemeye alındı. Sonuçlar iki gün sonra belli olacak.

Batman:
Batman'ın Kozluk ilçesinden beş kişi kuş gribi şüphesiyle Diyarbakır'a sevk edildi. Kozluk’ta Saliha Acet (12) Neslihan Acet (11) ve akrabaları Halime Çelik (28) ile henüz ismi öğrenilemeyen iki kişi kuş gribi şüphesiyle Kozluk Devlet Hastanesi'ne gitti. Burada yapılan ilk kontrollerin ardından beş kişi kuş gribi şüphesiyle Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi.

Hatay:
Hatay’da il merkezi ve ilçelerde hayvan pazarlarındaki kanatlı hayvan alım ve satımı ikinci bir emre kadar durduruldu.

Kuş gribi satır başları:

Yozgat, Erzurum, Ağrı ve Van'da kanatlı hayvan itlaf çalışmaları sürüyor.

Şimdiye kadar 14 bin kanatlı hayvan itlaf edildi. Sahiplerine ödenmek üzere 1 milyon 300 bin YTL kaynak ayrıldı.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ülke genelinde avı yasakladı.

Türkiye'nin sipariş ettiği bir milyon kutu ilaçtan 100 bini geldi. 3 bin kutu ilaç acil ihtiyaç duyulan Van'a gönderildi.

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO) hastalığın artık Avrupa kapılarında olmasına rağmen paniğe gerek olmadığını duyurdu.

Doğu Anadolu'dan gelen ve durumundan şüphe edilen yolcular, havalimanındaki sağlık merkezine bildirilecek, gerek görülürse hastaneye sevkedilecek.
AJANSLAR / KENTHABER
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2006 Pazar 21:11:47
Güncelleme :8 Ocak 2006 Pazar 21:17:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Prof.Dr. Yusuf ÖZTÜRK IP: 85.103.246.xxx Tarih : 9.01.2006 01:49:39
Merhabalar, 9 Ocak 2006 tarihli kuş gribi ile ilgili habere kisa bir yorum katmak istiyorum: "2 ve 5 yasinda" iki cocugun belirtisiz bir bicimde hastalik virusunu tasidigi belirtiliyor ve bununla ilgili bir saglik mensubunun "Her infeksiyon kapan hasta olacak degil" gibi bir yorumu yer aliyor. Bu son derece yanlis ve tehlikeli olabilecek bir beyanat, cunku daha onceden bildirilen tum raporlar kus gribi virusu A (H5N1)'in oldukca patojen ve virulansi yuksek bir mikrop oldugu konusunda hemfikir. Diger grip infeksiyonlarinin aksine bu virus daha cok gencleri (ihtiyarlari degil) etkiliyor. Ancak, kucuk bebeklerin (1-2 yas gibi) hastalik belirtisi gostermeden (tipki evcil ordekler gibi) virusu tasiyabilecegine dair arastirma raporlari var.. Ben konunun uzmani degilim, ancak saglik ile ugrasan bir kisi olarak guncel saglik konularina iliskin bilimsel arastirmalari hassas bir bicimde takip ederim. Bu konularda beyanat verecek kisilerin topluma gercekci ve saglam mesajlar verebilmesi icin oncelikle "Dunya Saglik Orgutu (WHO)" nun kus giribi ile ilgili internet sayfasini (http://www.who.int/csr/disease/avian_influenza/en/) veya ABD "Saglik ve Insan Hizmetleri Dairesine" bağlı "Hastaliklardan Korunma ve Kontrol Merkezinin" kus giribi ile ilgili internet sayfasini (http://www.cdc.gov/flu/avian/gen-info/flu-viruses.htm) dikkatle okumalarini tavsiye ederim. Aksi taktirde kamuoyunu yaniltici bicimde yonlendirecek mesaj verilmis olur. Kus gribi ne kucumsenecek ne de gozde cok buyutulecek bir hastalik degil, ancak bu gun icin bilinen bulasma yollari bilinerek gida hijyenine ve kisisel temizlik kurallarina uyuldugu surece insanlar icin tehlike olusturmaz. Ancak, toplumun bu konuda yeterince bilgilendirilerek aydinlatilmasi (bulasma yollari, korunma yontemleri, erken tedaviye baslamanin onemi gibi) acilen gereklidir. Saygilarimla Prof.Dr. Yusuf OZTURK Anadolu Universitesi Eczacilik Fakultesi Ogretim Uyesi