16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

70 'ölüm nokta'sına 70 çözüm

Ulaştırma Bakanlığı, karayolları altyapısındaki 70 ölüm noktasını belirledi. Trafik güvenliğini artırmayı hedefleyen Bakanlık, karayolu altyapısındaki 70 kara noktadaki eksiklikleri 2008'de birer birer ortadan kaldıracak.

Trafik güvenliğini tehlikeye düşüren karayollarında viraj çapları genişletilecek, bazı yeni kavşak düzenlemeleri yapılacak ve geometrik yapıya doğrudan müdahale edilecek. Ulaştırma Bakanlığı, artan ulaşım talebine uygun demiryolu ve denizyolu fizikî altyapısının zamanında gerçekleştirilememesi ve kapıdan kapıya taşımacılık için en uygun ulaştırma modunun karayolu taşımacılığı olması, yük ve yolcu taşımalarının ağırlıklı olarak karayolu ağına yüklenmesi sebebiyle 2008'de karayollarındaki projelere ağırlık verecek.

Fizikî standartlar ve ağ yoğunluğu açısından yetersiz olan karayolu altyapısının yasal sınırı aşan yüklemeler ile bakım-onarım hizmetleri için yeterli kaynak ayrılmadığını tespit eden Bakanlık, bölünmüş yol yapım çalışmalarını öncelikle yoğun taşıt trafiğinin görüldüğü ana güzergâhlarda sürdürecek. Ağır taşıt trafiği yüksek güzergâhlarının daha dayanıklı kaplama maddeleriyle asfaltlanması, trafik güvenliği altyapısı ve denetim hizmetlerinin iyileştirilmesi ve kara noktaların giderilmesi gibi projelere de ayrı bir önem verilecek.

Ulaştırma Bakanlığı, gelecek yıl öncelikle karayolu altyapısındaki kara noktaların iyileştirilmesine yoğunlaşacak. Karayolları Genel Müdürlüğü, bu noktalarda viraj çaplarının genişletilmesi, kavşak düzenlenmesi, tırmanma şeridi yapımı, köprülü kavşak yapımı ve bölünmüş yol yapımı gibi geometrik yapıya doğrudan müdahale edilmesini esas alan bir program hazırladı. Bu arada, Ulaştırma Bakanlığı'nca, devlet ve il yolları ile demiryollarının kesiştiği ve çok sayıda kazanın yaşandığı 9 hemzemin geçidin de otomatik bariyerli hale getirilmesi planlanıyor.

Bakanlık, ana güzergâhlarda oto korkuluk, yatay-düşey işaretleme ve trafik levhalarını da iyileştirecek. Bu kapsamda bölünmüş yollar başta olmak üzere karayollarında 450 kilometrelik korkuluk yapımı ve onarımı gerçekleştirilecek. Karayollarında 15 milyon metrekare yatay işaretleme yapılacak. Düşey işaret levhalarında yüzde 25 oranında yenileştirme ve iyileştirme sağlanacak.

Zaman
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2007 Cumartesi 07:55:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?