28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

AB belgesinden 'laiklik' ibaresi çıkarıldı

'Türkiye'nin eğitim sistemi laiktir' ifadesi son dakikada AB ile müzakerelerin çerçevesini belirleyen Müzakere Pozisyon Belgesi'nden çıkarıldı.

Söz konusu ifade belgeye, Danıştay saldırısının ardından AB Genel Sekreterliği tarafından 'güçlendirici' unsur olarak eklenmişti.

Ancak Başmüzakereci Ali Babacan, geçtiğimiz çarşamba günü Ankara'da yapılan toplantıda "yeni bir unsur değil, gerek yok" diyerek ifadeyi belgeden çıkardı.

Çerçeve Belge daha sonra bu haliyle Brüksel'e gönderildi. 

Aktar: Laiklik ibaresinin çıkarılması abesle iştigaldir

AB Uzmanı ve Kenthaber yazarı Dr. Cengiz Aktar, Müzakere Pozisyon Belgesi'nin
"Türkiye'nin, eğitim ve kültür ana başlığında uyum için neyi nasıl ve ne zaman yapacağını içeren bir taahhüt belgesi" olduğunu belirterek, şunları söyledi: Bu belgeye tanımlarda böyle bir ibare konmasaydı, herhangi bir sorun doğmazdı. Ancak o belgeye 'laiklik' ibaresi konduktan sonra bunun çıkarılması abesle iştigaldir." 

Söz konusu metinden 'laiklik' ibaresinin çıkarılmasının, Türkiye'nin özellikle Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmaması politikasıyla çeliştiğine de dikkat çeken Aktar, "Türkiye, bugüne kadar ben 'laikim' diyerek Heybeliada ruhban okulunu açmıyor. Keşke, bu ibarenin kaldırılmasını bu yaklaşımdan vazgeçildiğine yönelik bir girişim olsun. Oysa öyle değil. Burada hükümet tribünlere oynuyor" dedi.

Belgeden 'laiklik' ibaresinin çıkarılmasının ciddi siyasi bir gaf olduğunu, ancak AB açısından bunun ciddi bir önem arz etmeyeceği ve AB'nin bunu, Türkiye'nin laiklik politikasının değiştiğine dair bir anlayış olarak değerlendirmeyeceğini vurgulayan Aktar, "Bu olay, içeride tartışmalara neden olur. Bir bardak suda fırtına kopartılacak" diye konuştu.

Eralp: AB'de kuşku yaratır

CNN TÜRK'ün Diplomasi Danışmanı Yalım Eralp'e göre bu ifadenin pozisyon belgesinden çıkarılması AB çevrelerinde kuşku yaratır.
Eralp, "Türkiye'nin en önemli yönü demokratik ve laik olması. Bunlar mümkün olduğu kadar fazla vurgulanmalı. Bu ifadeyi belgeye koymanın Türkiye'ye bir zararı yoktu. Ancak belgeden çıkarılmasının zararı olacaktır" diyor.
.
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2006 Çarşamba 16:30:36
Güncelleme :31 Mayıs 2006 Çarşamba 17:41:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?