22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

AB güven kaybediyor

Avrupa Birliği'nin (AB), Türkiye'yle yürüttüğü müzakere sürecinde teknik boyutu geri plana itip siyasi unsurları ön plana çıkaran bir yaklaşım içine girmesi ve Fransa başta olmak üzere bazı üye ülkelerin alınan kararları görmezden gelerek üyelik hedefini sulandırma çabaları, Ankara-Brüksel hattındaki "güven erozyonu"nun artarak sürmesine neden oluyor. AB'nin kamuoyu çalışmalarından sorumlu birimi Eurobarometre'nin son çalışması, Birlik üyeliğine verilen desteğin 3 yılda yüzde 71'den yüzde 49'a gerilediğini ortaya koyuyor. Çalışmaya göre, Türkiye'nin AB kurumlarına yönelik güven oranı da en alt düzeye inmiş durumda.


Eurobarometre verilerine göre, "AB üyeliğinin iyi bir şey olduğunu" düşünenlerin oranı yüzde 49 düzeyinde. Bu oran geçen yıla göre yüzde 3 düzeyinde bir düşüşü simgeliyor. Müzakerelerde Türkiye'den çok daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde ilerleyen Hırvatistan'da üyeliğe destek oranının yüzde 35'e gerilemesi dikkat çekerken, bu oran diğer aday ülke Makedonya'da yüzde 76. Türkiye'nin, AB üyeliğinden fayda sağlayacağını düşünenlerin oranında da ciddi bir düşüş yaşanıyor. Bir önceki Eurobarometre araştırmasında yüzde 62 olarak belirlenen oran, bu raporda yüzde 9'luk bir düşüşle yüzde 53'e gerilemiş durumda. Bu alanda Hırvatistan'daki oran yüzde 47 olarak saptanırken, Makedonya'daki oran yüzde 82 olarak belirlendi.

Yüzde 17 güveniyor
Araştırma Türkiye'nin, Birlik kurumlarına en az güven duyan ülke konumunda olduğunu da ortaya koyuyor. Türkiye'nin, son dönemde sürecin en önemli destekçisi olmasına karşın, Komisyon'a duyduğu güvende yüzde 5'lik bir düşüş var. Türkiye, yüzde 17'lik güven oranıyla araştırmada yer alan 30 ülke arasında son sırada yer alıyor.

Müzakerede iki başlık açılıyor
Türkiye, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin müzakerelerin devamı için kurulmasını şart koştuğu Düşünce Grubu'na yeşil ışık yakılmasının ardından, bugün iki başlıkta daha müzakereye geçiyor. "Tüketici ve sağlığın korunması" ile "Trans-Avrupa şebekeleri" başlıklarının açılacağı Hükümetlerarası Konferans'ta (HAK) Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan temsil edecek.


Türkiye'nin müzakere süreci, Fransa başta olmak üzere, bazı ülkelerin çıkardığı sorunlar nedeniyle oldukça yavaş ve sıkıntılı bir seyir izliyor. Türkiye, "Tüketici ve sağlığın korunması" ve "Trans-Avrupa şebekeleri"nde müzakereye geçilmesiyle birlikte açtığı başlık sayısını 6'ya yükseltecek. Bu iki başlıkta da açılış kriteri bulunmuyordu. Hırvatistan da bugün "Trans-Avrupa Şebekeleri" ve "Mali ve bütçesel hükümler"de müzakereye geçerek açtığı başlık sayısını 16'ya çıkaracak.


AB kanadını Dönem Başkanı Portekiz'in Dışişleri Bakanı Luis Amado'nun temsil edeceği HAK sonrasında düzenlenecek basın toplantısında, Babacan'ın "ilgili belgelerde belirtildiği gibi sürecin hedefinin üyelik olduğu ve bu hedefin sulandırılmasına yönelik çabaların ciddi rahatsızlık yarattığı" mesajını vermesi öngörülüyor

Milliyet
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2007 Çarşamba 06:02:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?