28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

AB ile müzakere krizi

AB Komisyonu Türkiye ile kamu alımları ve rekabet konularında fiili müzarekereleri başlatmama kararı aldı. Karara gerekçe olarak Türkiye'nin herhangi bir eylem planı sunmaması gösterildi.

AB Komisyonu, tarama süreci sona eren 'kamu alımları' konusuyla ilgili raporunu AB Konseyi'ne sundu.

Raporda Türkiye'de Kamu İhaleleri Yasası'nın çıkmamasına yönelik eleştiriler yer aldı.

Ankara'nın bu konuda herhangi bir eylem planı sunmamasını da eleştiren Komisyon, Türkiye'nin 'açılış performans kriteri'ne uymadığı sonucuna vardı.

Tarama süreci tamamlanan 'rekabet' konusunda da aynı sonuca varan Komisyon, bu iki başlıkta fiili müzakerelerin başlatılmasını tavsiye etmeyecek.

AB'nin Türkiye'ye "hibe yardım" olarak saptadığı 1 milyar euronun dondurulmasıyla ilgili sorunun giderilmesi için de çaba sarf ediliyor.

Yükümlülüklerini yerine getirmediği için Türkiye ile 'mali işbirliğini' dondurma eğiliminde olan AB Komisyonu Türkiye'ye tanıdığı süreyi uzattı.

Komisyon konuyla ilgili 26 nisanda yapılması beklenen toplantıyı 16 mayısa erteledi.

Bu süre zarfında hibe yardımların ihalelerini üstlenen 'Merkezi Finans Ve İhale Birimi'nde çalışan uzman sayısının 73'ten 80'e çıkarılması gerekiyor.

Ayrıca bu kurumun Hazine Müsteşarlığı'na bağlanması ve bununla ilgili yasanın TBMM'den geçmesi isteniyor.

Eğitim başlığında müzakereler açılıyor

Bu arada Avrupa Birliği ile 'siyasi kriter' tartışması aşıldı, AB hükümetleri Türkiye ile eğitim başlığında müzakereleri açmak için anlaştı.

Türkiye'ye gönderilecek davet mektubunda Ankara'yı sıkıntıya sokan 'siyasi kriter' ifadesi yer almayacak.

Karar 25 üye ülkenin AB nezdindeki büyükelçileri toplantısında alındı.

Türkiye ile birlikte Hırvatistan'la da eğitim faslında ayrıntılı müzakare açılacak.

Türkiye'ye gönderilecek davet mektubunda, Fransa ve Almanya'nın ısrarcı olduğu 'siyasi kriter' şartından söz edilmeyecek. 'Siyasi kriter' ifadesi, sadece iç yazışmalarda kullanılacak.

Müzakerelerde 'siyasi kriterler dikkate alınacak' ifadesi yer alırsa, kültürel haklar, Kürtçe yayın ve eğitim gibi konuların AB nezdinde daha geniş bir tartışma konusu haline gelmesinden endişe ediliyordu.

AB ile mini kriz

AB ile tarama süreci sürerken, AB'nin eğitim ve kültür konusunda fiili müzakerelerin başlatılması için siyasi kriter şartı getirmesi 'mini krize' neden olmuştu. Komisyon'un fiilen başlatmamayı düşündüğü müzakere başlıkları arasında kamu ihalesi, rekabet ve iş kurma var.

Bu sürece katılan Türk yetkililerin, müzakere konularında eksikliklerini sıraladığı, ancak neyi ne zaman gerçekleştireceğine dair herhangi bir takvim vermediği belirtildi.

Tarama ve müzakere sürecinin takvimlerinin belli olduğunu belirten AB Komisyonu yetkilileri, Türkiye'nin bu tavrı nedeniyle 'önlerini görmekte güçlük çektiklerini' kaydetti.

Türkiye 3 ekimde müzakerelere başladı

Türkiye ile AB arasındaki müzakereler 3 ekim tarihinde başlamıştı. Türkiye'nin 3 ekimde AB ile müzakerelere başlamasından önce Avusturya'nın 'imtiyazlı ortaklık' ta diretmesi krize neden olmuştu.

Avusturya, Müzakere Çerçeve Belgesi'ne 'imtiyazlı ortaklık' ibaresinin girmesi için uzun süre direnmişti. 25 üyeli birlik içinde tek kalan Avusturya'nın sonunda direnci kırılmış ve Müzakere Çerçeve Belgesi onaylanmıştı.

Avusturya ile yürütülen pazarlıkların uzun sürmesi nedeniyle diplomaside pek sık uygulanmayan bir kural işletildi. Pazarlıkların yürütüldüğü Lüksemburg'ta saatler gece yarısına iki dakika kala 23:58'de durdurulmuştu.

AB Dönem Başkanlığı'nı yürüten İngiltere, bu süreçte Türkiye'ye önemli ölçüde destek vermişti. AB kulislerinden sızan bilgilere göre, İngiltere'nin diplomasideki başarısı müzakerelerin başlamasında etkili oldu.
CNN TURK
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2006 Cuma 09:45:52
Güncelleme :28 Nisan 2006 Cuma 11:32:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?