19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

AB ile siyasi kriterler krizi aşılıyor

Türkiye ile AB arasında 'mini kriz' yaratan siyasi kriter konusuna çözüm bulunuyor. AB Dönem Başkanı Avusturya, siyasi kriter konusunu bir 'iç belge' olarak ilgili ülkelere sunacak.

Konu, bugün Avrupa Birliği büyükelçilerinin yapacağı toplantıda ele alınacak. AB, Türkiye'ye göndereceği mektupta sadece 'müzakere pozisyonunu' ortaya koyacak.

Bu öneri kabul edilirse, bilim ve araştırmadan sonra, eğitim ve kültür alanında da fiili müzakerelere başlanacak.

Avrupa Birliği, eğitim ve kültür konusunda fiili müzakerelerin başlatılması için siyasi kriter şartı getirmişti.

Özellikle Fransa'nın başını çektiği bir grup Avrupa Birliği ülkesi, Türkiye'ye gönderilecek davet mektubuna siyasi kriter şartının da eklenmesini önermişti.

Başta Türkiye olmak üzere, İngiltere, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin itirazı üzerine, bir uzlaşma sağlanamamıştı.

Tarama sürecinde AB ile müzakere krizi

AB ile müzakere sürecinde ilk kriz 16 martta patlak verdi. 33 başlıktan ikincisi, eğitim ve kültür başlığında yapılacak müzakerelere siyasi kriterlerin koşul olarak getirilmesi Ankara'nın tepkisine yol açtı.

Ankara'ya gönderilecek davet mektubuna, özellikle Almanya ve Fransa'nın talebi üzerine "bu başlıkta yapılan müzakerelerde siyasi kriterler dikkate alınır" yönünde bir ifade eklenmesine Türkiye itiraz etti.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Türkiye'nin itirazını iletirken, üye ülke başkentlerindeki diplomatik misyonlara da konuyla ilgili girişim yapılması talimatı verildi.

Eğitim ve kültür alanında yapılacak müzakerelerde 'siyasi kriterlerin dikkate alınacağı' gibi muğlak bir ifadenin, kültürel haklar, Kürtçe yayın ve eğitim gibi konuların AB nezdinde daha geniş bir tartışma konusu haline gelmesinden endişe ediliyor.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2006 Çarşamba 19:31:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?