19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

AB Komisyonu: Türkiye konumunu kaybetti

AB Komisyonu, ``Avrupa İnovasyon Skorbordu 2005`` raporunu yayımladı. Buna göre Türkiye; Estonya, İspanya, Bulgaristan, Polonya, Slovakya ve Romanya ile birlikte ``konumunu kaybeden`` ülkeler sınıfında yer aldı.

AB ülkeleri yanında Romanya ve Bulgaristan için de Eurostat verileri esas alınan raporda, istatistik alanında henüz uyum sağlayamamış olması dikkate alınarak Türkiye ile ilgili daha çok ``tahmini ve eksik`` verilerle değerlendirme yapıldı.

Kısaca yenilik yaratabilme ve uygulayabilme kabiliyeti anlamına gelen inovasyonla ilgili sıralamada İsviçre, İsveç, Finlandiya, Danimarka ve Almanya, Avrupa`nın en başarılı ülkeleri olarak sıralandı.

Fransa, Lüksemburg, İrlanda, İngiltere, Hollanda, Belçika, Avusturya, Norveç, İtalya ve İzlanda`yı ``ortalama performans gösteren ülkeler`` arasında değerlendiren rapor, Slovenya, Macaristan, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Letonya, Yunanistan, Kıbrıs Rum kesimi ve Malta`yı da ``ortalamaya yaklaşan ülkeler`` grubuna dahil ediyor.

Raporda inovasyon alanında Avrupa`nın ABD ve Japonya`nın gerisinde kaldığı vurgulanırken, ``Almanya`da keşfedilen ve özellikle müzik sektöründe ses dosyalarının daha küçük boyutlarda saklanabilmesine olanak tanıyan MP3 teknolojisinin ABD`li yazılım şirketleri tarafından piyasaya sunulması`` örnek olarak gösteriliyor.

Raporda, Türkiye`nin de dahil olduğu ``konumunu kaybeden`` ülkelerin AB ortalamasına ulaşmalarının ``kısa zamanda sağlanamayacağının`` altı çizildi.

.
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2006 Perşembe 16:29:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?