28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

AB Komisyonu'ndan Türk bilimine vize

AB Komisyonu, bilim başlığında Türkiye'yle müzakerelerin başlayabileceği görüşünü üye ülkelere bildirmeyi kararlaştırdı

Avrupa Birliği Komisyonu, bilim - araştırma başlığında müzakerelerin başlamasının önünde herhangi bir engel olmadığı yönündeki görüşünü üye ülkelere iletmeyi kararlaştırdı. Eğitim ve kültür alanındaki öneriye ise son halinin önümüzdeki günlerde verilmesi planlanıyor.
Komisyonun genişleme birimi yetkilileri ve bilim - araştırma başlığıyla ilgili olan diğer birimlerin yaptıkları değerlendirmeler sonucunda, Milliyet'in 11 Ocak'ta duyurduğu doğrultuda, üye ülkelere olumlu görüş bildirilmesi kararlaştırıldı.

Geciktirecek bir unsur yok

Olumlu görüş oluşmasında bu başlığa ilişkin olarak yapılan tarama toplantıları sonucunda Türk mevzuatında, müzakerelerin başlamasını engelleyecek ya da geciktirecek bir unsura rastlanmaması etkili oldu. Kurallar gereği bazı başlıklarda müzakereye başlanabilmesi için belli performans kriterlerinin yerine getirilmesi talep edilebilecek. Ancak bilim araştırma için bu yola gidilmedi. Eğitim kültür başlığında da aynı yaklaşımın izlenmesi bekleniyor. Komisyon, olumlu görüş bildirerek bu başlığa ilişkin görev sürecini tamamladı. Bu aşamadan sonra nihai kararı verecek olan üye ülkeler devreye girecek. Konunun ilk olarak salı günü AB Konseyi'nin genişleme grubunda ele alınması öngörülüyor.

Yazdan önce başlayabilir

Bu aşamanın ardından AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER), Komisyon'un önerisini inceleyecek. Bu başlıkta müzakerelere başlanıp başlanmayacağı konusundaki kararın da COREPER'den çıkma ihtimali yüksek görülüyor. Dönem Başkanı Avusturya, alınacak kararda Komisyon'un vereceği olumlu görüşün önemli rol oynayacağının altını çizmişti. Komisyon yetkilileri bu başlıkta müzakerelere yazdan önce geçilebileceği görüşünü koruyorlar.

'Kolay' olarak algılanıyor

Bilim araştırma başlığında AB müktesebatının iç hukuka aktarılmasına gerek olmaması, bu başlığın diğerlerine göre daha "kolay" olarak algılanması sonucunu doğuruyor. Türkiye bu alanda uygulama kapasitesini, yasal düzenlemeleri etkili biçimde uygulayarak değil konuya ilişkin çerçeve programlara etkin biçimde katılarak kanıtlayacak.

Milliyet
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2006 Pazar 13:20:02
Güncelleme :5 Şubat 2006 Pazar 19:38:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?