18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

AB tarama süreci hızlı başlıyor

3 ekimde müzakerelerin başlamasının ardından gözlerin üzerine çevrildiği Başmüzakereci Ali Babacan, çalışmalarını hızlandırdı.

Makamında dışişleri yetkilileriyle müzakere sürecine ilişkin son hazırlıkları değerlendiren Babacan, 9 eylülde biraraya geldiği 46 sivil toplum örgütüne de bir mektup gönderdi.

Mektubuna, müzakerelerin başladığını belirterek giren Babacan, sivil toplum örgütlerinden bundan sonra da görüş ve öneri alınacağını belirtti. Babacan, pazartesi gününe kadar cevaplanması isteğiyle, sivil toplum örgütlerine bir form ve soru listesi gönderdi.

Listede, sivil toplum örgütlerinin Avrupa Birliği ile ilgili yaptıkları çalışmalar ve hangi başlıklarda müzakere sürecine katılmak istediklerine ilişkin sorular var.

Bu arada Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye ile 20 ekimde başlatılacak tarama sürecinin 2005 yılı sonuna kadarki bölümünü belirledi.

Buna göre bilim ve araştırma 20 ekim, eğitim ve kültür 26 ekim, kamu alımları ise 7 kasımda taramaları başlayacak başlıklar arasında.

Bir sene sürmesi beklenen tarama için diğer başlıkların takvimi üzerindeki çalışmalarsa sürüyor.

Dışişleri yetkilileri, taramaları biten fasıllardan birkaçında 2005 yılı içinde asıl müzakerelere başlamayı planladıklarını belirtiyorlar.

MEB tarama sürecine hazırlanıyor

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise, bakanlık olarak AB sürecinde üzerlerine düşeni en iyi şekilde ve zamanında yapacaklarını söyledi.

Hüseyin Çelik ve bakanlık yöneticileri, Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen toplantıda, AB, OECD ve Dünya Bankası'nın Türk milli eğitimi ile ilgili verilerini değerlendirdi.

Bilim ve araştırmanın 20 ekimde, eğitimin ise 26 ekimde Brüksel'deki toplantıda ele alınacağını kaydeden Çelik, bunun öncesinde bakanlıktaki birim amirleriyle Türk milli eğitiminin durumunu değerlendireceklerini vurguladı.

Çelik, üniversitelerin öğrenci ve öğretmen değişim programlarına katıldıklarını, ayrıca Türkiye'nin AB'nin 6’ncı Çerçeve Programı'nda da yer aldığını anımsattı.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, eğitimin problemlerini yerinde görme çalışmalarını bu yıl da sürdüreceklerini, bu kapsamdaki çalışmalara bu yıl Hakkari'den başlamak üzere iklim koşulları sert olan illere öncelik verilerek devam edeceklerini bildirdi.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2005 Cuma 06:55:52
Güncelleme :7 Ekim 2005 Cuma 07:08:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?