28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

ABD: Türkiye'den İran'la ilgili talebimiz yok

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, İran'a karşı olası bir operasyonda Türkiye'den üs talepleri bulunmadığını söyledi.

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ı makamında ziyaret eden Wilson, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün "İran'la 1639'da çizilmiş sınırımız ABD'nin tarihinden eski. Türkiye'den hiçbir komşumuza saldırıya müsaade etmeyiz" şeklindeki açıklamalarını değerlendirdi.

Bakan Gül'ün açıklamasını tam olarak bilmediğini söyleyen Büyükelçi, "ancak ABD'nin İran'a karşı Gül'ün bahsettiği türden bir eylemde üs olarak kullanılmak üzere Türkiye'den bir talebi yok" diye konuştu.

Wilson, Türkiye'nin ABD ve uluslararası camianın İran'ın nükleer programından duyduğu endişeyi paylaştığını ve bunu memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Büyükelçi Wilson, ABD, AB üçlüsü, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Türkiye ve diğer ülkelerin etkin şekilde İran'ı nükleer programından vazgeçirmek için diplomasi yoluyla çözüm aradıklarını da hatırlattı.

Gül ne demişti?

Dışişleri Bakanı Gül bugünkü Hürriyet gazetesinde yayımlanan demecinde, "İran’la sınırımız 1639’da çizilmiş. Bu sınırlar ABD’nin ve Avrupa’nın birçok ülkesinin tarihinden daha eskidir. Türkiye topraklarından bir komşumuza herhangi bir silahlı şeye müsaade etmeyiz. Böyle bir şey ortada yok ve söz konusu değil. Bunu ABD'liler dahil herkese açık şekilde söyledik. Biz Ortadoğu’nun kitle imha silahlarından arındırılmasını öneriyoruz. Bu silahlar atıldığı yeri sadece heba etmiyor, çevreyi ve bölgeyi de mahvediyor. Kaynaklar halkın refahına ve mutluluğuna harcanmalı" demişti.
.
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2006 Cuma 14:14:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?