28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

ABD elçisinden El Kadı hatırlatması

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Danıştay’ın El Kadı kararına ilişkin BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması gerektiğine işaret ederek “Türkiye’nin elinden geldiği kadar bu kararlardan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyoruz” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Cüneyd Zapsu için “benim dostumdur” diyen Wilson, kendisi ile bir hükümetin temsilcisi olarak görüşmediğini söyledi. 

Ross Wilson, bir grup gazetecinin katılımıyla düzenlenen bir telekonferans sırasında PKK’ya önlemler, Başbakan danışmanı Cüneyd Zapsu ile yaptığı görüşme, El Kadı ve Lübnan’dan tahliye çalışmaları gibi konular üzerinde durdu.
 
Lübnan’dan tahliye edilen ABD vatandaşlarının Türkiye üzerinden ülkelerine ulaştırılmaları konusunda verdiği destekten dolayı Türkiye’ye çok sıcak bir biçimde teşekkür eden ve “çok minnettar” olduklarını belirten Wilson, hafta sonunda ABD Başkanı George W. Bush, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Dışişleri Bakanı Abdullah Gül arasındaki telefon görüşmesinin de ABD’nin Türkiye’yi, ikili ilişkileri ve Türkiye’nin kaygılarını çok ciddiye aldığının göstergesi olduğunu belirtti. 

PKK KONUSUNDA DAHA ETKİN ÇALIŞMALAR 

ABD’nin, PKK sorununda Türkiye ve Irak ile çok daha etkin bir biçimde çalışmaya hazır olduğunu anlatan Wilson, buna karşın PKK’ya karşı hangi somut adımların alınacağa konusunda ayrıntılı bilgiyi vermekten kaçındı. Wilson, bu temasların önümüzdeki günlerde de tekrarlanacağını da söyledi. 

Bu arada, Gül ile görüşmesi sırasında Rice’ın Gül’ün Roma’da bu hafta yapılacak Lübnan konferansına katılması arzusunu dile getirdiğini anlatan Wilson, Gül’ün konferansa katılması beklendiğini söyledi.
 
CÜNEYD ZAPSU 

Bir soru üzerine Başbakan Danışmanı Cüneyd Zapsu ile yaptığı görüşmeyi de değerlendiren Wilson, “Cüneyd Zapsu bir dosttur. Bu ülkeye geldikten sonra görüştüğüm bir kişidir ve konuların bu ülkede nasıl görüldüğünü daha iyi anlamak için onunla düzenli bir biçimde bir araya gelmeye çalışıyorum” dedi. 

Bu görüşmenin yapılması için talebin kimden geldiğini hatırlamadığını ancak bunun bir öneminin olmadığını ifade eden Wilson, görüşmede bir çok konuyu ele aldıklarını belirterek, “Elbette, Türk hükümetinin bir temsilcisi olmadığını anlıyorum ve onunla bu çerçevede buluşmuyorum” diye konuştu. 

Wilson, diğer bir soru üzerine, Zapsu ile yaptığı görüşme sırasında görevinden ayrılmayı planladığı izlenimi edinmediğini de söyledi. 

DANIŞTAY KARARI 

Danıştay’ın El Kadı konusundaki kararının sorulması üzerine Ross Wilson, bunun Türk yasalarına ilişkin bir konu olduğunu belirterek “Her ülkenin BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarını yerine getirme konusunda belli yükümlülükleri var” dedi. 

Büyükelçi Wilson, ABD’de 11 Eylül saldırılarından sonraki bir iki ay içerisinde BM Güvenlik Konseyince onaylanan kararların olduğunu, bu kararların uluslararası toplumun, terör, terörün finansmanı ve terörün tüm çeşitleriyle mücadelede birlikte çalışmasını sağlamayı amaçladığını anımsatarak şunları söyledi: 

“Ülkelerin, bu kararların gerekliliklerini yerine getirme yükümlülüğü var. Türkiye’nin, elinden geldiği kadar bu kararlardan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesi bekliyoruz” ifadesini kullandı.


ANKA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2006 Pazartesi 18:34:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?