22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

ABD'de PKK rahatsızlığını anlattı

ABD’temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Babacan, PKK’nın Kuzey Irak’tan Türkiye’ye yaptığı saldırıların, Türk-ABD ilişkilerinde rahatsızlık yarattığını söyledi. Babacan ayrıca Ermeni iddialarıyla ilgili, ABD Kongresi’nden taraf olmamasını istedi.

Chicago’da devam eden temasları çerçevesinde, Chicago Küresel İlişkiler Konseyi’nin toplantısına katılan Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, “Türkiye, AB ve ABD: Gelecek Ne Gösteriyor” başlıklı bir konuşma yaptı.

“Terör örgütü PKK’nın kuzey Irak’ta varlığı ve buradan Türkiye’ye yaptığı saldırılar, ABD ile ikili ilişkilerimizde son derece rahatsızlık yaratıyor” diyen Babacan, kuzey Irak’ta serbestçe hareket eden terör örgütü PKK’nın Türkiye’ye saldırmasını Türk halkına anlatabilmenin mümkün olmadığını söyledi.

Babacan, PKK teröristlerini adalete teslim etmede hem ABD, hem de Irak hükümetinin acil ve somut önlemler almasını beklediklerini vurguladı.

Ali Babacan, Türkiye’nin Irak’taki durumdan son derece endişeli olduğunu belirttiği konuşmasında, Türkiye ve ABD’nin Irak’ta aynı bakışı taşıdığını ifade etti.

ABD IRAK’TAN ÇEKİLDİĞİNDE ORADA OLACAĞIZ
Babacan, ABD’nin Irak’ta çekilme planlarının olduğunu hatırlatarak “ABD oradan çekildiğinde de biz orada olacağız, bizim orada akrabalarımız var, Irak’ın geleceği, toprak ve siyasi bütünlüğü bizim için ve komşu ülkeler için çok önemli. Irak’ın doğal kaynaklarından tüm Iraklılar yararlanmalı” diye konuştu.

Babacan, bu anlamda Irak’ta temsili bir hükümetin bulunmasının gerektiğini söyledi.

Babacan, İran’ın nükleer programı konusunda ise özellikle ticaret ve enerjide ikili ilişkileri olan 2 ülke olduklarını, Türkiye’nin her ülkenin barışçıl amaçlarla nükleer enerjiye sahip olma hakkı olduğuna inandığını; ancak ulusal, bölgesel ve küresel güvenlik endişeleri nedeniyle yeni nükleer silahların geliştirilmesine karşı olduğunu belirtti.

ABD KONGRESİ ERMENİ İDDİALARINDA TARAF OLMAMALI
Dışişleri Bakanı Babacan, Türkiye’nin, ABD Kongresindeki 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddiaları konusunda ise, üçüncü bir tarafın adeta yargıç ya da jüri rolü oynayarak tarihini yargılamasını ve taraf tutmasını oturup kabul etmesinin mümkün olmadığını belirterek, “Ermeni iddiaları bu zamana kadar ne hukuki ne de tarihsel açıdan doğrulanmamıştır. Bu yüzden Türkiye’ye yönelik iftiralar, hep siyasi arenada kendini göstermiştir” dedi.

Babacan, “Biz ABD Kongresinin bu tarihsel olaylara taraf olmamasını ve sağduyunun hakim çıkmasını istiyoruz. Bu konu Türkler ve Ermeniler arasında bir konudur ve iki taraf arasında açık, samimi ve sonuca yönelik bir diyalog sonucunda çözülebilir” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE AB’YE GÜÇ KAZANDIRACAK
Babacan, Türkiye’nin AB’ye tam üye olmayı istediğini belirttiği konuşmasında, Türkiye’nin AB üyeliğinin dünyaya, “medeniyetler çatışması” gibi düşüncelerin doğru olmadığını göstereceğini, ayrıca AB’ye stratejik açıdan güç ve anlayış getireceğini söyledi.

Babacan “Türkiye AB üyesi olunca AB’nin daha temsili bir sesi olacak” diye konuştu. Babacan, Türkiye’nin ABD ile ilişkileri ile Türkiye’nin AB üyeliğinin birbiriyle ilişkili olduğunu söyledi ve ikisinin birbirini tamamladığını belirtti.

Dışişleri Bakanı Babacan, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözülmesini istediğini belirterek, “KKTC’ye uygulanan izolasyon adil olmayan bir şekilde devam ediyor, bu durumun çözülmesi, izolasyonun sona ermesi gerek. Bizim için statüko bir çözüm olamaz ve kabul edilemez. Türkiye Kıbrıs sorununun adil, yaşayabilir ve kapsamlı bir şekilde çözülmesini istiyor” diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2007 Cuma 02:19:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?