28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

ABD'den PKK'ya karşı sınırlı izin

ABD’nin PKK’nın Irak’taki varlığının Türkiye için yarattığı sıkıntılara duyarsız davrandığı belirtildi. Los Angeles Times’de yayınlanan bir makalade “ABD ve özellikle Merkez Kuvvetler Komutanlığı, PKK’nın Irak’taki varlığı Türkler için oluşturduğu siyasi maliyet konusunda pek anlayış göstermedi” yorumunu yaptı. Makalede önemli bir kara unsurunu içermeyen bir sınır ötesi operasyonun Bush Yönetimince “tolere edilebileceği” görüşü de dile getirildi. 

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times tarafından yayınlanan bir makalede, PKK sorununun Türkiye ve Erdoğan hükümeti için yarattığı sıkıntılar ve ABD’nin bu konudaki yaklaşımı değerlendirildi. Lehigh Üniversitesi Uluslararası İlişkileri Bölümü Başkanı ve ABD Dışişleri Bakanlığı eski Siyaset Planlama Dairesi yetkilisi Henri J. Barkey imzasını taşıyan makalede Türk hükümetinin askerlere Kuzey Irak’taki PKK üslerine karşı bir saldırıya hazırlama emrini verdiği belirtilerek, bunun Irak’daki düşük yoğunluklu savaş ve İsrail-Hizbullah çatışmasının ardından ABD Başkanı George W. Bush için yeni bir “ikilem” oluşturduğu görüşünü dile getirdi. 

TÜRKİYE HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI 

Türkiye’nin Kuzey Irak’a bir müdahalesinin daha çok “gösteri” için olsa da Bush Yönetimi için büyük bir sıkıntı yaratacağı belirtilen makalede, “Hayal kırıklılığı” içerisindeki Türkiye’nin, Washington’un Kuzey Irak’taki PKK varlığıyla mücadele etmeye yanaşmamasından rahatsız olduğu, Türkiye’deki iç politikanın da Erdoğan’ı zorladığı öne sürüldü. 

AB hedefinin Kıbrıs nedeniyle duvara çarpma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu belirtilen makalade, “Erdoğan’ın başbakannlığı üstlenmesinden beri sivil ile askeri yetkililer arasındaki ilişkilerin en düşük noktada bulunduğu, Erdoğan’ın gizli bir İslam gündeminin olduğundan kuşkulanan generallerin onu zayıflatma yolları araştırdığı” iddiasına yer verildi. 

Generallerin Erdoğan’ın veya tutucu çevresindeki bir kişinin, Türkiye’nin başlıca “laiklik kalelerinderi”nden cumhurbaşkanlığını üstlenmesinden kaygı duydukları belirtilen makalede Erdoğan’ın, kendisini AB, Kıbrıs, ABD, PKK ve Iraklı Kürtler konularında fazla yumuşak davranmakla suçlayan milliyetçilerin hedefi olduğu da savunuldu. 

ELİ KOLU BAĞLI 

Los Angeles Times’deki makalede Erdoğan’ın asıl “zayıf noktası”nın PKK’nın Kuzey Irak’taki varlığı sorunu olduğu vurgulanırken, öldürülen askerler için “misilleme” yapma sözü veren Erdoğan’ın “eli kolu bağlı” olduğu yorumu yapıldı. Sınır ötesi bir operasyonu gerçekleştirmenin Erdoğan’a iç politika açısından sağlayacağı avantajlara dikkat çekilen makalede PKK’ya karşı “kayıtsız” kalmanın hükümetin düşmesine neden olabileceği iddiasında da bulunuldu. Makalede şöyle denildi: 

“Türkiye’nin bir sınır ötesi operasyonu Bush Yönetiminin canını sıksa da ABD, bunu tolere edebilir, özellikle eğer topçu saldırılar veya hava akımları şeklinde gerçekleşirse. Ancak tankların desteğindeki çok sayıda kara kuvvetin katılımıyla yapılacak bir operasyon, Kuzey Irak’ta kargaşa yaratabilir. Iraklı Kürtler ile çatışmalar kaçınılmaz olur ve Irak’ın göreli olan tek sakin bölgeyi istikrarsızlaştırır.” 

IRAKLI KÜRTLER İLE GÖRÜŞMELER CANLANABİLİR 

Ankara’nın Iraklı Kürtleri küçümsediği ve Türkiye’deki Kürtlerin durumunu iyileştirmek için girişimde bulunmadığı iddiasına yer verilen makalede, ABD’nin yaklaşımı şöyle değerlendirildi: 

“ABD, özellikle Merkez Kuvvetler Komutanlığı, PKK’nın Irak’taki varlığının Türkler için oluşturduğu siyasi maliyet konusunda pek anlayış göstermedi. Ve İraklı Kürtler, PKK’yı bir Türk sorunu olarak gördükleri için ayaklananlara erzak sevkiyatını kesmeyi reddetti. En büyük etkisi olan yanlışlık geçen son baharda, Türk İstihbarat Şefi Emre Taner, PKK’nın nasıl yok edileceğini Iraklı Kürtler ile konuşmaya başladığında meydana geldi. Iraklı Kürtler bir anlaşma yapmakla samimi bir ilgi gösteriyordu ancak ne Türk hükümeti, ne de askerleri fırsatı yakalama konusunda istekliydi ve çok sayıda sorun ile uğraşan Washington, müzakerelerin ilerlemesini sağlamak için Iraklı Kürtlerin nezdindeki oldukça büyük olan etkisini kullanmadı.” 

Los Angeles Times’teki makalenin son bölümünde ise, Türkiye ile Iraklı Kürtler arasındaki görüşmelerin ABD’nin yüksek düzeyde ilgi göstermesi halinde canlandırılabileceği öne sürülürken “Bush Erdoğan ile, Dışişleri Bakanı Rice, Türk hükümetindeki muhatabı ile görüştü. Bir krizin önlenmesi için hala yeterli zaman olabilir” ifadesi kullanıldı.

ANKA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2006 Pazar 13:53:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
KARABÜKLÜ SERCAN IP: 88.224.100.xxx Tarih : 30.07.2006 17:24:14
Daha ne kadar bekleyeceğiz.Daha ne kadar hayatının baharındaki kardeşlerimizin kalleşçe öldürülmesini seyredeceğiz.Abd kim oluyorda biz onlardan izin alıyoruz onlar binlerce masum insanların üzerlerine bomba yağdırırken kimden izin aldı? Biz Türk gençleri olarak her göreve hazırız ucunda ölüm bile olsa.