28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

ABD'den Türk mahkuma işkence

ABD’de 11 Eylül saldırıları ardından gözaltına alınan ve dört ay tutuklu bulunan İbrahim Türkmen’e köpekler kullanılarak işkence yapıldığının ortaya çıkması ülkede tartışma yarattı.

New York Times gazetesinin haberine göre 11 Eylül’ün ardından turist vizesi dolduğu halde ABD’de bulunduğu için tutuklanan İbrahim Türkmen, dört ay geçirdiği New Jersey Passaic Devlet Hapishanesi’nde köpeklerin mahkumları korkutmak için kullanıldığını söyledi. Hindistan doğumlu Kanada vatandaşı olan ve Türkmen ile aynı hapishanede kalan Akhil Sachdeva da Türkmen’in sözlerini doğruladı.

"GECE ÜÇTE GELİYORLARDI"

Halen Konya’da bulunan Türkmen, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, haftada ik üç kez sabaha karşı 03:00 sularında mahkumlar uykudayken koğuşların basıldığını ifade etti. Türkmen, yaklaşık 50 kişinin bulunduğu baskınlarda elektronik kapıların açıldığını, 10 ile 20 görevlinin koğuşa 4 ila 6 köpekle girdiğini belirtti.

Genelde Alman çoban köpeklerinin kullanıldığını söyleyen Türkmen, havlayan tasmalı köpeklerin mahkumların suratına birkaç santimetre kalana kadar yaklaştırıldığını söyledi. Türkmen, gardiyanların köpekleri güçlükle konrol ettiğini de sözlerine ekledi.

"KÖPEKLER O KADAR YAKINDI Kİ DİLİ BANA DEĞDİ"

Bu anlarda kendilerini kontrol etmekte çok zorlandığını belirten Kanada vatandaşı Sachdeva da bazı mahkumların bu anlarda kendilerini tutamayıp ağlamaya başladıklarını söyledi.

Kendileri köpeklerle korkutulurken gardiyanların sürekli güldüğünü söyleyen Sachdeva, "Dört beş köpek gelip bize havlar ve bizi korkuturdu, gardiyanlar da ’Kalkın, ellerinizi kaldırın, duvara dönün’ diye bağırırdı. Bir keresinde beni korkutan köpeği o kadar çok yaklaştırdılar ki köpeğin dili bana değdi" dedi.

En kötüsünün de Türkmen gibi İngilizce’yi çok iyi bilmeyen mahkumların durumu olduğunu söyleyen Sachdeva, bir keresinde 51 yaşında olan ve tek kelime bile İngilizce bilmeyen bir Pakistanlının, yataktan iki kez çıkması emredildiği halde bunu anlamadığı için kanlar içinde kalana kadar dövüldüğünü söyledi.

"BUNLARIN AMERİKA’DA DA YAPILMASI ŞOK EDİCİ"

Türkmen ve Sachdeva’nın sözleri Amerikan kamuoyunda yeni bir tartışma başlatırken, George Washington Üniversitesi profesörü Jonathen Turley, "Köpeklerin Birleşik Devletler’de böyle kullanıldığını duymak şok edici" dedi.

New York Times gazetesi Ebu Garib cezaevinde de köpeklerin böyle kullanıldığını kanıtlayan fotoğrafların bulunduğunu hatırlatırken, hapishane hukuku uzmanı Turley de "Ebu Garib Zeus’un kafasından çıkmadı" dedi.

Ebu Garib’deki işkence skandalının görüntülerini haberlerde gördüğünü söyleyen Türkmen de, "çocuklarıma, bana yapılanların da tam olarak bunlar olduğunu söyledim. Çocuklarım için tam bir şok oldu" dedi.

Konu ile ilgili bir rapor hazırlanırken New Jersey’de bulunan hapishane yetkilileri ise, köpeklerin bu şekilde kullanılmadığını savundu.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2006 Pazartesi 18:05:59
Güncelleme :3 Nisan 2006 Pazartesi 23:45:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İBRAHİMTOKMAK IP: 88.224.8.xxx Tarih : 4.04.2006 00:28:57
SÖZDE İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSU HEM SAVUNUR HEM KENDİ İK ÖNCE CİYNER AMERİKAN POLİTİKASIBU YAPAR BU KAFİR KENDİN DEN OLMAYANA KÖPEK MAMELESİ YAPTIĞINI TÜM DÜNYA GÖRÜYOR IRAKA BAK 100BİN KİŞİ KATLETDİ VİYETNAMDADA AYNİSİNİ YAPTI KİMYASAL SİLAH KULLANARAK YAPAR KARDEŞİM İNANIRIM AMERİKA BU İNSANA KÖPEK MUAMELESİ YAPAN KÖPEKTİR GECMİŞ OLSUN KARDEŞİM??????