28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

AB'den son karar çıktı

Üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren Avrupa Birliği (AB) zirvesinde, AB Dışişleri Bakanları tarafından hafta başındaki Genel İşler Konseyi'nde alınan Türkiye ile müzakerelerin kısmen askıya alınması kararı onaylandı.

Buna göre Türkiye, Gümrük Birliği'ni ilgilendiren 8 fasılda (malların serbest dolaşımı, iş kurma hakkı ve hizmet sunumu serbestisi, mali hizmetler, tarım ve kırsal kalkınma, balıkçılık, taşımacılık politikası, gümrük birliği ve dış ilişkiler) müzakereler durdurulurken, Ek Protokol yükümlülükleri yerine getirilene dek, müzakerelerin devam edeceği diğer fasılların kapatılmasının önüne geçiliyor.

Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini izleme görevini AB Komisyonu'na veren kararlarda, bunun 2007, 2008 ve 2009 yıllarındaki Türkiye ilerleme raporlarında yer alması kayıt altına alıyor.

Tarama sürecinin sürmesine vurgu yapılan kararlarda, teknik hazırlıkları tamamlanan fasılların, mevcut işleyiş ve Müzakere Çerçevesi uyarınca açılmasından ve hızlı ilerleme sağlanmasından söz ediliyor.

Türkiye'deki reform sürecinin sürmesinden “memnuniyet duyulduğu”, ancak "hızın yavaşlamış" olmasının “üzüntüyle karşılandığı” belirtilen kararlarda, özellikle ifade özgürlüğü, dinsel özgürlükler, kadın hakları, azınlık hakları, sendikal haklar ve ordu üzerinde sivillerin kontrolü gibi alanlarda ilerleme sağlanması isteniyor.

“Müzakere çerçevesi doğrultusunda Türkiye'nin iyi komşuluk ilişkilerine bağlı kalması” istenilen kararlarda, komşu ülkelerle sorunların Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ve gerekirse Uluslararası Adalet Divanı kararları uyarınca barışçıl yollarla çözülmesine vurgu yapılıyor.

11 Aralıktaki Genel İşler Konseyi'nde alınan kararlar uyarınca, AB Dönem Başkanı Finlandiya tarafından yapılan başkanlık açıklamasıyla, Kıbrıs'ta BM öncülüğünde çözüm çabalarına destek verilerek taraflar arasında görüşmelerin tekrar başlatılması istenmişti.

AB Dışişleri Bakanları, ayrıca Annan Planı referandumunun ardından KKTC üzerindeki ekonomik izolasyonların kaldırılması için hazırlanan doğrudan ticaret tüzüğünün Almanya'nın dönem başkanlığında Ocak ayındaki Genel İşler Konseyi'nde ele alınmasını kararlaştırmışlardı.

GELECEKTEKİ GENİŞLEMENİN BAŞARILI OLMASI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Başbakanı Matti Vanhanen, AB kapılarının açık kaldığını ve aday ülkelere yeni kriterler getirilmeyeceğini bildirdi.

AB Zirvesi sonunda basın toplantısı düzenleyen Vanhanen, AB'nin geçmişteki genişlemelerinin başarılı olduğunu, gelecekteki genişleme hareketlerinin de başarılı olması için önlemler alınması gerektiğini, kurumsal reformlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Vanhanen, artık konuşma değil eylem zamanı geldiğini, her şeyin saydam bir ortamda gerçekleşeceğini ifade etti.

BARROSO: TÜRKİYE'YE KAPILAR AÇIK

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da, Türkiye'ye AB kapılarının kapalı olmadığını tekrarladı ve AB'nin "içi boş bir formül" olmadığını söyledi.

AB'nin genişlemesinin gerek ve yararları üzerinde durarak bunların kamuoyuna anlatılması gerektiğini belirten Barroso, genişleme konusunda AB Komisyonu'nun üzerine düşenleri yapacağını, liderlerin de sorumluluk üstlenmesi gerektiğini söyledi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2006 Cuma 16:10:31
Güncelleme :15 Aralık 2006 Cuma 16:42:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?