19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

AB'den 'türban' eleştirisi

Türkiye - AB Karma Parlamento Komisyonu'nun (KPK) TBMM'de yapılan 56. toplantısı, türban gerilimine sahne oldu. Üniversitede türban yasağını savunan Alman ve İngiliz parlamenterler, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu konuyu ön plana çıkararak sorumsuz davranıyor. Türkiye'yi İslamcı bir kulüp gibi göstermeyin" dedi. 

KPK Eşbaşkanı Joost Lagendijk başkanlığında gerçekleştirilen "Avrupa Kimliği ve Değerleri: İfade Özgürlüğü, Dini ve Kültürel Değerlere Saygı" başlıklı oturumda İngiliz parlamenter Geoffrey Van Orden, "Din özgürlüğü savunuculuğumuzun radikal İslamcılara hizmet etmemesi gerekiyor. Bu bizi türban yasağı gibi diğer konulara da getiriyor. Ben Türkiye'nin radikal İslam unsurlara üniversitelerde yer vermemesini savunuyorum. Din özgürlüğü adına radikal İslamı yeşertici bir alan sunulmamalı" dedi.

Başörtüsü inanç gereği 

Türk kökenli Hollandalı parlamenter Emine Bozkurt da, "AB içinde de İslam'la ilgili çok büyük önyargılar var. Ben türbanı radikal İslam'la ilişkilendirmem. Temel haklar herkes için vardır" karşılığını verdi. 

AKP Karabük Milletvekili Mehmet Ceylan da, öncelikle radikal İslam tanımının ortaya konmasını isteyerek "Radikallik başka, mütedeyyinlik başka. Bu kızlarımızın radikallikle ilgisi yoktur" diyerek tepki gösterdi.

Üzerinde yazılı değil 

Alman parlamenter Reneta Sommer de hangi türbanın ne amaçla takıldığının üzerinde yazılı olmadığını vurgulayarak "Dini siyasi bir gösterge olmadığını nereden bileceğiz? Okullarda türbana izin vermek takmayanlar üzerinde de baskı kurar. Başbakan Erdoğan'ın bu kadar ön plana çıkarmasını sorumsuzluk olarak görüyorum. Bu ülkeye kötülük yapıyorsunuz. Ülkenizi geri gösteriyorsunuz, tehlikeye sokuyorsunuz" diye konuştu.

Lübnan'dan ithal 

CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu da "Türkiye'de türban son 10 yılın olgusudur. Türkiye'de Anadolu başörtüsü vardır, ama türban yoktur. Türban Lübnan'dan ithaldir ve bir ideoloji, bir kimlik alameti olmuştur" ifadelerini kullandı.
Milliyet
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2006 Cuma 12:18:12
Güncelleme :5 Mayıs 2006 Cuma 18:34:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?