18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

AB'den Türkiye'ye uyarı

İngiliz The Guardian gazetesi, "Avrupa Komisyonu gelecek hafta Türkiye’ye insan hakları ile ifade ve din özgürlüğüne ilişkin reformlardaki ilerleme hızının, kabul edilmeyecek bir düzeye yavaşladığını söyleyecek" diye yazdı.


Avrupa liderlerinin Türkiye ile üyelik müzakerelerinin başlamasını tarihi bir gelişme olarak karşılamalarından bir ay sonra Türkiye’nin reformları yoğunlaştırmadığı için eleştirileceğini kaydeden gazete, buna karşın İlerleme Raporunda Türkiye’nin son bir yılda bazı önemli reformları yaptığının da ifade edileceğini belirtti.

PAMUK DAVASI ÖZELLİKLE KAYGI YARATIYOR

The Guardian, Avrupa Komisyonu kaynaklarına dayanarak Komisyon’un Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’in, Orhan Pamuk hakkında açılan davadan özellikle kaygılı olduğunu kaydetti.

İngiliz gazetesi, Komisyon’un aynı gün Katılım Öncesi Ortaklık Belgesini de (KOB) yayınlanacağını anımsatarak, belgede belirlenecek hedefler arasında iki yıl içinde işkenceye son verilmesinin ve din özgürlüğünün sağlanmasının da bulunduğunu kaydetti.

KISA VE ORTA VADELİ HEDEFLER

Hedeflerin kısa ve orta vadeli olduklarını ifade eden İngiliz gazetsi, bu hedeflerin ayrıca, parlamentonun askeri politikalar üzerindeki gözetimini, askeri mahkemelerin sivilleri yargılamalarına son verilmesini ve yargının bağımsızlığının garanti edilmesini de içerdiğini bildirdi.

Gazete, haberle birlikte Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında Türkiye’de çekilmiş ve askeri helikopterlerden sarkan, bayraklar ve silahlarla gösterilere katılan özel kuvvetler birliğinin görüntülendiği bir fotoğrafa da yer verdi.

ANKA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2005 Çarşamba 14:01:49
Güncelleme :2 Kasım 2005 Çarşamba 15:23:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?