22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

ABD'nin asıl hedefi İRAN

ABD Başkanı Bush’un açıkladığı yeni Irak stratejisi farklı yorumlara neden oldu. 

Stratejide, Kerkük, Kuzey Irak ya da Türkmenlerin durumuna kesinlikle değinilmediğine dikkat çeken Doç. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, “Türkiye lehine hiçbir vurgu yapılmamıştır. Bir kez daha görülüyor ki, Irak’ta ABD çıkarları ile Türkiye’nin hedefleri taban tabana zıt noktadadır. Yeni strateji, bölgede daha büyük karmaşanın yaratılacağının bir işaretidir. ABD Kürtleri bu karmaşanın dışında tutmak istiyor” yorumunu yaparken, Emekli MİT mensubu Prof. Dr. Mahir Kaynak da ABD’nin yeni Irak stratejisinde, Baker-Hamilton raporunda önerilen İran ve Suriye ile iyi ilişkiler kurulması yönündeki hükmün reddedildiğini vurgulayarak, Bush tarafından açıklanan stratejinin bunun dışında bir değişiklik içermediğini söyledi.


Emekli MİT mensubu Prof. Dr. Mahir Kaynak ABD’nin yeni Irak stratejisinde, Baker-Hamilton raporunda önerilen İran ve Suriye ile iyi ilişkiler kurulması yönündeki hükmün reddedildiğini vurgulayarak, Bush tarafından açıklanan stratejinin bunun dışında bir değişiklik içermediğini söyledi.

ABD’nin Ortadoğu’daki asıl hedefinin İran olduğunu hatırlatan Kaynak, “Bunu başından beri biliyoruz. Bu nedenle yeni stratejide, İran bir hasım olarak telakki ediliyor. Irak’taki strateji de zaten bir Sünni ayrımına gitmek ve bu çatışmayı İran içine yaymak” diye konuştu. Sünnilerin içine bir süre sonra Kürtlerin de dahil edileceğini belirten Mahir Kaynak şu değerlendirmeleri yaptı:

“Irak’ta esas çatışmanın önümüzdeki dönemde Şii ve Sünni ayrımına dayalı olduğunu göreceğiz. Bu çatışmaların amacı da yine İran’a yöneliktir. Bu stratejiyi Türkiye’ye karşı bir hareket olarak görmek yanlıştır. ABD, PKK’nın varlığını İran’a yönelik muhafaza etmeye çalışıyor. Yeni Irak stratejisine yukarıdan baktığımızda hedefin İran olduğunu görüyoruz.

ABD ile Türkiye, PKK konusunda birbirini başından beri anlamıyor. ABD’nin PKK’yı desteklediğini söylüyoruz ama yine çelişkili bir durum söz konusu. ABD, bize PKK liderini teslim ediyor, terörist listeye adını ekliyor ama yok etmiyor. Buradan da anlaşılacağı üzere, ABD’nin amacı PKK’nın İran’da örgütlenmesini sağlamak ve İran’la çatışmasını başlatmaktır.”

“ABD, direnişi kimliksizleştirmek, kukla devletin güvenliğini sağlamak istiyor”

Doç. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, ABD’nin yeni ırak stratejisinin, genel stratejinin taktiksel desteği olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Genel Irak politikasından herhangi bir sapma olmadığını belirten Hacısalihoğlu, ABD’nin bölgedeki Sünni direnişini terör damgası ve kimliği ile yansıtmaya çalıştığını, Mukteda El-Sadr’ın ordusunu da dağıtmaya dönük kışkırtma hareketini hedeflediğini vurgulayarak “Irak’ta terör olarak nitelendirilecek olaylar yaşanıyor. Ama bunların arkasında gizli servislerin olduğunu düşünüyoruz. ABD, direniş hareketini kimliksizleştirmek, amacından saptırmak ve direnişi kırmak amaçlı bir adım atıyor” diye konuştu.

Saddam’ın idam görüntülerine dikkat çeken Yaşar Hacısalihoğlu, maskeli görevlilere Mukteda sloganları attırıldığını hatırlatarak, “Bu oyun, Sünni-Şii çatışmasını, iç çatışmanın odağı haline getirmek ve Irak’ta kendi topraklarına sahip çıkmak isteyen direniş hareketini mezhepsel çatışmaya dönüştürerek, ABD’nin bölgedeki çıkarlarını yerleşik kılmak amacıyla yapılıyor” dedi. Hacısalihoğlu şöyle devam etti:

“Bu yeni strateji paketindeki amaç budur. Stratejide, Kerkük, Kuzey Irak ya da Türkmenlerin durumuna kesinlikle değinilmemiştir. Türkiye lehine hiçbir vurgu yapılmamıştır. Bir kez daha görülüyor ki, Irak’ta ABD çıkarları ile Türkiye’nin hedefleri taban tabana zıt noktadadır. Yeni strateji, bölgede daha büyük karmaşanın yaratılacağının bir işaretidir. ABD Kürtleri bu karmaşanın dışında tutmak istiyor. Kürt kimliği anlamında değil, coğrafya anlamında onların güvenliğini sağlamak ve hatta bunun için Kuzey’e çekilmiş bir ABD gücü sağlamak hedefleniyor. Irak’ın üniter yapısını dağıtan ve bu yapıyı olağanlaştıran model oluşturulacaktı. ABD, Kuzeyde bir kukla devlet oluşturarak başta Türkiye olmak üzere bölge ülkelerinin de üniter yapısını tehdit eden nitelikte bir yapı kazandırmak istiyordu. Bu amaçtan geri adım atılmamıştır.” 

Haberin detayı için tıklayınız...
Haberbu/Selda Öztürk
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2007 Pazartesi 23:13:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?